Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A szívritmuszavartól a stroke-ig

2012.11.09. | Futaki Balázs
A szélütéses esetek negyede köthető a szívritmuszavarhoz. A pusztító rendellenesség kialakulása kis odafigyeléssel megelőzhető.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ma Magyarországon a szív-érrendszeri eredetű betegségek jelentik a leggyakoribb halálokot, melyek egyik csoportja az agy vérkeringési zavara, a szélütés (stroke). Hazánkban évente több mint 40 000 stroke fordul elő, ennek körülbelül egynegyede a szívritmuszavar talaján alakul ki. A szívritmuszavarok közül a leggyakoribb a pitvarfibrilláció, amely hazánkban 130 000-nél is több embert érint. A pitvarfibrilláció fennállása a betegeknél ötszörösére növeli a stroke kockázatát. A stroke megnövekedett kockázatának oka, hogy a szabálytalan szívverés következtében a szívben vérrög alakulhat ki, és ez a véráramban tovább sodródva elzárja az agyi ereket. Emiatt megszűnik az agy egyes részeinek vérellátása, az agysejtek nem jutnak hozzá a túlélésükhöz nélkülözhetetlen oxigénhez.

A stroke első jelei

Stroke következtében hazánkban évente mintegy 20 000 ember hal meg, a túlélő betegek többsége pedig tartós ápolásra szorul. A maradandó egészségkárosodáson túl a stroke a nemzetgazdaság számára is jelentős terhet jelent, a szélütésen átesett betegek éves kezelési és ápolási költsége meghaladja a 40 milliárd forintot.
A stroke súlyos szövődményei miatt kiemelten fontos, hogy a tüneteit mihamarabb felismerjük. Tüneteire jellemző, hogy hirtelen alakulnak ki, lehetnek múló jellegűek vagy tartósan fennmaradók, valamint előfordulhatnak külön-külön és együttesen is. Kialakulhat az arc vagy a végtagok féloldali bénulása, gyengesége vagy érzészavara, a száj félrehúzódása, a beteg beszéde érthetetlenné válhat. Felléphet látászavar, vakság, szédülés, zavartság vagy eszméletvesztés, valamint az érzékelés zavara. Jelentkezhet hirtelen kialakuló, súlyos, látszólag ok nélküli fejfájás formájában is. A szélütés gyanúja esetén, akár a fent említettek közül már egyetlen tünet észlelésekor is azonnal mentőt kell hívni, ne várjunk arra, hogy a tünetek esetleg maguktól elmúlnak!

A megelőzés lehetséges

A stroke-ok egy része odafigyeléssel, megfelelő kezeléssel megelőzhető:

  • Mérd rendszeresen a vérnyomásodat, a vérnyomás értékét tartsd 140/90 Hgmm alatt!
  • Kezeltesd vérnyomásodat, cukorbetegségedet és a kóros vérzsírszintedet!
  • Mellőzd a dohányzást! Változtasd meg életmódodat (testsúlycsökkentés, dohányzás abbahagyása és a fizikai aktivitás elkezdése)!
  • Csökkentsd az alkoholfogyasztást!
  • Kerüld a stresszes életmódot!
  • Szívritmuszavar, pitvarfibrilláció esetén kiemelten fontos a véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazása. Szedd a gyógyszeredet pontosan az orvos utasításai szerint, még akkor is, ha tökéletesen jól érzed magad! Ismerd meg a pitvarfibrilláció kiváltó okait, tégy meg mindent a kiváltó tényezők elkerülése érdekében!

A stroke apró jelei
A stroke felismerésének gyorsasága kulcsfontosságú, ezért mindenkinek ismernie kell a szélütésre utaló jeleket.  tovább Tovább
7 módszer a stroke megelőzésére
A stroke hatékony megelőzéséhez elég néhány tanácsot megfogadni. Lentebb az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

stroke szív szívhalál tippekCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés