Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Elképesztő, min múlik a férfiasság

2016.09.09. | Ferenczy Mária
A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája. Ha ez valamiért kisiklik, az a párkapcsolat felbomlásával járhat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Szinte minden férfi, élete valamely szakaszában szembetalálja magát azzal a – többnyire átmeneti – problémával, hogy feltámadt ugyan benne és partnerében a nemi vágy, ám az aktust valamilyen okból képtelen „kivitelezni”. Az igazi gond azonban akkor adódik, ha a kudarc gyakorivá vagy állandóvá válik. Mivel a férfiak még egymás közt is ritkán beszélnek erről, csak becsülni lehet azok számát, akik ilyen típusú gondokkal küszködnek.
A potenciazavart a közbeszéd gyakran keveri össze a gátolt férfiorgazmussal, a magömlési zavarokkal (gátolt vagy elégtelen ejakulációval). Míg a merevedési zavar maga az erekció hiánya, aminek számos oka lehet, addig a magömlési problémák mögött elsősorban pszichés tényezők (pl. kapcsolati stressz, a szeretkezés körülményei, az orgazmus feletti kontroll hiánya) állnak.
A merevedési zavarok lehetnek teljesek (ezt hívja a köznyelv impotenciának), de alkalmiak, sőt olyanok is, amikor a hímvessző „tettre késznek” mutatkozik ugyan, ám ez nagyon rövid ideig tart. A merevedés zavarait az urológusok és a férfigyógyászok (andrológusok) elsődleges, illetve másodlagos típusba sorolják. Az elsődleges zavarok mögött ritkábban szervi okok (ilyen lehet a hormonháztartás egyensúlyának felborulása), legtöbbször azonban súlyos lelki zavarok (pl. mély depresszió, szorongás a szexuális aktustól) húzódnak meg.

A kudarc figyelmeztető jel is lehet

A másodlagos merevedési zavarokat (amelyek lehetnek részlegesek és teljesek) kiválthatják olyan, többnyire krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, a szív-, a cukor- vagy pajzsmirigybetegség, illetve egyes autoimmun-betegségek (ilyen a sclerozis multiplex) is, de előidézheti az alkoholizmus, a drogfüggőség, sőt egyes vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, altatók, antidepresszánsok, hangulatstabilizáló gyógyszerek csakúgy, mint a prosztata eltávolítása, gáttájéki műtét is.
Azt, hogy az erekciós zavart vagy az impotenciát mi idézi elő, alapos belgyógyászati, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, andrológiai vizsgálatokkal lehet csak eldönteni. A kivizsgálásnak része a laborvizsgálat is, melynek során vércukor-terheléses tesztre és bizonyos hormonszintértékek ellenőrzésére is sor kerül.
Ha a merevedési zavar mögött szervi betegség húzódik meg, az alapbetegség kezelése, gyógyítása is eredményre vezethet.
A potenciazavar, az esetek jó részében, a pénisz vérellátását és vérraktározását serkentő gyógyszerekkel orvosolható.
Amikor a szexuális teljesítőképesség zavara mögött az elvégzett szakorvosi vizsgálatok nem találnak szervi elváltozást, alapbetegséget, vagyis szinte biztos, hogy a probléma pszichés eredetű – azaz stressz vagy valamilyen lelki tényező (szorongás, hangulatzavar, veszteségélmény) okozza –, előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia mellett a szakemberek javasolják a szexuálterápiát is (vagyis a partnert is bevonják a pszichiátriai kezelésbe).

Nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség?

Egyébként a szakemberek tapasztalta az, hogy a potenciazavarok hátterében – főleg az aktív korú, 40–50 év közötti férfiaknál – igen gyakran ez utóbbi okok (közülük is leggyakrabban az agyonstresszelt életvitel) állnak.
A potenciazavarokban érintettek számát, korösszetételét nem könnyű feltárni, mivel a hálószobatitkait az ilyen típusú gondokkal küszködők többsége igyekszik magának megtartani, vagyis félreértelmezett szeméremérzetből, vagy önérzete, maradék önbizalma védelmében általában nem fordul orvoshoz.
A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport kitartó próbálkozásának köszönhetően mégis lehet némi képünk erről a kényes témáról… A kutatás során megkérdezett és a válaszadásra hajlandó férfiaknak több mint egyharmada arról számolt be, hogy addigi élete során szembesült már ilyen típusú zavarral. Míg a középkorúaknál, azaz a 36–45 éveseknél az átmeneti potenciazavar előfordulásának aránya majd egyharmadukat, addig 46–55 éveseknek több mint felét, a hatvanas éveikben járóknak pedig kétharmadát érinti. A hatvan év felettieknél a kisebbséghez tartoznak azok, akiknek nincsenek problémáik férfiúi cselekvőképességükkel.
A merevedési zavarok, a korai magömlés, az impotencia orvoslásával foglalkozó szakorvosok szerint a merevedési és potenciazavarokat semmilyen életkorban nem volna szabad félvállról vagy beletörődéssel tudomásul venni.
Mint mondják, azoknak, akik életük folyamán nem „csak” egy-egy alkalommal találják magukat szembe az ilyen típusú intim problémával, (ál)szemérmüket levetkőzve urológushoz, andrológushoz kellene fordulniuk. A hazaihoz hasonló nemzetközi felmérésekből, kutatásokból ugyanis az is kiderült, hogy azok, akik tartósan küszködtek szexuális teljesítményzavarokkal, és végre rászánták magukat arra, hogy orvosi segítséget kérjenek, a megfelelő gyógyszerek/módszerek alkalmazásának köszönhetően újra „működőképesek” lettek, így visszanyerték önbecsülésüket is.

Jó, ha tudod!

  • Az erekciós problémák a szívbetegségben szenvedő férfiaknál előre jelezhetik a szívrohamot, a stroke-ot és a szívelégtelenséget, legalábbis egy német tanulmány szerint, amely az Amerikai Kardiológusok Szövetségének Circulation című folyóiratában jelent meg.
  • Az ún. sikeres, karrierorientált nőknek kevesebb idejük jut a magánéletre, kevéssé figyelnek partnerükre, gyakran fáradtak, feszültek, sokszor hárítják el partnerük közeledését. Ez a magatartás gyakran frusztrálja a férfiakat, vagyis az elfoglalt, beérkezett nők partnerei gyakrabban küszködnek merevedési problémákkal.
  • A stressz, az agyonhajszolt életvitel, a depresszió tönkreteszi a nemiség teljes biokémiáját, így hátrányosan befolyásolja – többek között – a férfihormonok (tesztoszteron) termelődését is, ami ugyancsak közrejátszik a merevedési zavarok kialakulásában.megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tippek férfi erekció potenciazavarCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés