Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2014. augusztus 23. szombat, Bence   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Elképesztő, min múlik a férfiasság

2012.10.16. | T. Puskás Ildikó
A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája. Ha ez valamiért kisiklik, az a párkapcsolat felbomlásával járhat.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Szinte minden férfi, élete valamely szakaszában szembetalálja magát azzal a – többnyire átmeneti – problémával, hogy feltámadt ugyan benne és partnerében a nemi vágy, ám az aktust valamilyen okból képtelen „kivitelezni”. Az igazi gond azonban akkor adódik, ha a kudarc gyakorivá vagy állandóvá válik. Mivel a férfiak még egymás közt is ritkán beszélnek erről, csak becsülni lehet azok számát, akik ilyen típusú gondokkal küszködnek.
A potenciazavart a közbeszéd gyakran keveri össze a gátolt férfiorgazmussal, a magömlési zavarokkal (gátolt vagy elégtelen ejakulációval). Míg a merevedési zavar maga az erekció hiánya, aminek számos oka lehet, addig a magömlési problémák mögött elsősorban pszichés tényezők (pl. kapcsolati stressz, a szeretkezés körülményei, az orgazmus feletti kontroll hiánya) állnak.
A merevedési zavarok lehetnek teljesek (ezt hívja a köznyelv impotenciának), de alkalmiak, sőt olyanok is, amikor a hímvessző „tettre késznek” mutatkozik ugyan, ám ez nagyon rövid ideig tart. A merevedés zavarait az urológusok és a férfigyógyászok (andrológusok) elsődleges, illetve másodlagos típusba sorolják. Az elsődleges zavarok mögött ritkábban szervi okok (ilyen lehet a hormonháztartás egyensúlyának felborulása), legtöbbször azonban súlyos lelki zavarok (pl. mély depresszió, szorongás a szexuális aktustól) húzódnak meg.

A kudarc figyelmeztető jel is lehet

A másodlagos merevedési zavarokat (amelyek lehetnek részlegesek és teljesek) kiválthatják olyan, többnyire krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, a szív-, a cukor- vagy pajzsmirigybetegség, illetve egyes autoimmun-betegségek (ilyen a sclerozis multiplex) is, de előidézheti az alkoholizmus, a drogfüggőség, sőt egyes vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, altatók, antidepresszánsok, hangulatstabilizáló gyógyszerek csakúgy, mint a prosztata eltávolítása, gáttájéki műtét is.
Azt, hogy az erekciós zavart vagy az impotenciát mi idézi elő, alapos belgyógyászati, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, andrológiai vizsgálatokkal lehet csak eldönteni. A kivizsgálásnak része a laborvizsgálat is, melynek során vércukor-terheléses tesztre és bizonyos hormonszintértékek ellenőrzésére is sor kerül.
Ha a merevedési zavar mögött szervi betegség húzódik meg, az alapbetegség kezelése, gyógyítása is eredményre vezethet.
A potenciazavar, az esetek jó részében, a pénisz vérellátását és vérraktározását serkentő gyógyszerekkel orvosolható.
Amikor a szexuális teljesítőképesség zavara mögött az elvégzett szakorvosi vizsgálatok nem találnak szervi elváltozást, alapbetegséget, vagyis szinte biztos, hogy a probléma pszichés eredetű – azaz stressz vagy valamilyen lelki tényező (szorongás, hangulatzavar, veszteségélmény) okozza –, előfordulhat, hogy a gyógyszeres terápia mellett a szakemberek javasolják a szexuálterápiát is (vagyis a partnert is bevonják a pszichiátriai kezelésbe).

Nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség?

Egyébként a szakemberek tapasztalta az, hogy a potenciazavarok hátterében – főleg az aktív korú, 40–50 év közötti férfiaknál – igen gyakran ez utóbbi okok (közülük is leggyakrabban az agyonstresszelt életvitel) állnak.
A potenciazavarokban érintettek számát, korösszetételét nem könnyű feltárni, mivel a hálószobatitkait az ilyen típusú gondokkal küszködők többsége igyekszik magának megtartani, vagyis félreértelmezett szeméremérzetből, vagy önérzete, maradék önbizalma védelmében általában nem fordul orvoshoz.
A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport kitartó próbálkozásának köszönhetően mégis lehet némi képünk erről a kényes témáról… A kutatás során megkérdezett és a válaszadásra hajlandó férfiaknak több mint egyharmada arról számolt be, hogy addigi élete során szembesült már ilyen típusú zavarral. Míg a középkorúaknál, azaz a 36–45 éveseknél az átmeneti potenciazavar előfordulásának aránya majd egyharmadukat, addig 46–55 éveseknek több mint felét, a hatvanas éveikben járóknak pedig kétharmadát érinti. A hatvan év felettieknél a kisebbséghez tartoznak azok, akiknek nincsenek problémáik férfiúi cselekvőképességükkel.
A merevedési zavarok, a korai magömlés, az impotencia orvoslásával foglalkozó szakorvosok szerint a merevedési és potenciazavarokat semmilyen életkorban nem volna szabad félvállról vagy beletörődéssel tudomásul venni.
Mint mondják, azoknak, akik életük folyamán nem „csak” egy-egy alkalommal találják magukat szembe az ilyen típusú intim problémával, (ál)szemérmüket levetkőzve urológushoz, andrológushoz kellene fordulniuk. A hazaihoz hasonló nemzetközi felmérésekből, kutatásokból ugyanis az is kiderült, hogy azok, akik tartósan küszködtek szexuális teljesítményzavarokkal, és végre rászánták magukat arra, hogy orvosi segítséget kérjenek, a megfelelő gyógyszerek/módszerek alkalmazásának köszönhetően újra „működőképesek” lettek, így visszanyerték önbecsülésüket is.

Jó, ha tudod!

  • Az erekciós problémák a szívbetegségben szenvedő férfiaknál előre jelezhetik a szívrohamot, a stroke-ot és a szívelégtelenséget, legalábbis egy német tanulmány szerint, amely az Amerikai Kardiológusok Szövetségének Circulation című folyóiratában jelent meg.
  • Az ún. sikeres, karrierorientált nőknek kevesebb idejük jut a magánéletre, kevéssé figyelnek partnerükre, gyakran fáradtak, feszültek, sokszor hárítják el partnerük közeledését. Ez a magatartás gyakran frusztrálja a férfiakat, vagyis az elfoglalt, beérkezett nők partnerei gyakrabban küszködnek merevedési problémákkal.
  • A stressz, az agyonhajszolt életvitel, a depresszió tönkreteszi a nemiség teljes biokémiáját, így hátrányosan befolyásolja – többek között – a férfihormonok (tesztoszteron) termelődését is, ami ugyancsak közrejátszik a merevedési zavarok kialakulásában.megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

potenciazavar erekció Könnyű, megbízható útitárs! Mi az? (x) Lehet élni fájdalom nélkül! (x) Játssz velünk és nyerj wellness hétvégét! (x) tippek Alvászavar? Tudj meg róla többet! (x) férfi Tena Lady – kérj ingyenes termékmintát! (x)Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés