Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Elképesztő felfedezések a bélrendszerről

2012.10.01. | Berki István
Hippokratész szerint „Minden betegség a belekben kezdődik”. Sok tekintetben ma is helytálló ez a megállapítás.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Emésztőrendszerünk valójában egy zárt cső, amely a szánknál kezdődik, és a végbélnyílásban végződik. Ennek a több mint 8 méter hosszú, pulzáló – perisztaltikát végző – csőnek legfontosabb feladata a tápanyagok lebontása és vérbe juttatása. Másodsorban immunvédelmet biztosít, és megakadályozza, hogy a különböző káros anyagok a szervezetünkbe jussanak. Az egészségesen működő bélrendszer a nem kívánt anyagokat kiválasztja és kiüríti. Emésztőrendszerünk további fontos feladata: A vastagbélben lévő baktériumok termelik meg a test számára fontos B12-vitamint, a folsavat és a thiamint.

Hiba a rendszerben

Stresszes életvitelünk és az egészségtelen táplálkozás rendkívül megterheli ezt a tökéletesre szabott rendszert. A nagy terhelés következtében már nem tud minden káros anyagot kiválasztani, pangó méregforrások alakulhatnak ki, leginkább a vastagbél barázdált szakaszában, ami komoly veszélyt jelenthet, és vastagbélrák kialakulásához vezethet. A rostszegény táplálkozás folyamán az egyébként 7–16 órás táplálékvándorlás – melyet a vastagbél 1,5 méteres szakaszán tesz meg – lelassul, és a fehérje szintű anyagok rothadásnak indulnak, melyek végtermékei a vastagbél vízvisszaszívása során, a bélfalon rakódnak le a további nemkívánatos baktériumképződés melegágyaként. Ezek a „melléktermékek” a későbbiekben a véráramba kerülve különböző betegségek okaként szolgálnak. Ha testünk nem tud megszabadulni a káros anyagoktól, az üreges szervekben (arcüreg, ízületek, érrendszer) kénytelen őket raktározni.

Daganatok és megelőzésük

Mentálisan is károsítjuk emésztőrendszerünket. A köznyelv számos erre vonatkozó fordulatot tartalmaz: Évekig csak nyeltem a sértéseket! Nem bírom gyomorral! Nem bírom megemészteni! stb. Mindezek jelentősen hozzájárulnak korunk egyik rettegett betegsége, a vastagbélrák kialakulásához. A különböző bélrendszeri daganatokban évente közel félmillióan halnak bele, és majdnem egymillió újabb beteget regisztrálnak. Hazánkban évente 7600 új megbetegedést és 5000 fő halálozását jegyzik. Pedig a baj megelőzhető! A leginkább veszélyeztetett az 50 év feletti korosztály, a férfiak és nők egyaránt. A megelőzés és gyógyítás első és leghatásosabb vizsgálata, a kolonoszkópiás szűrés. A belek komoly átvizsgálásához szükséges ez az eljárás, melynek előkészülete során teljesen kitisztítják a beleket. A tiszta bélfal könnyebben diagnosztizálható, és a továbbiakban eredményesebb, egészségesebb bélműködést eredményez.
A vastagbélrák megelőzése érdekében nyugodtabb ritmusú életmódra van szükségünk, illetve növényi rostokban gazdag, húsételekben szegényebb táplálkozás javasolt.

Előkészület a kolonoszkópiára

A vizsgálat előkészülete a belek kitisztításán alapszik. A szennyezett bélfalon nehezebben észlelhetők az elváltozások, így az nem ad releváns diagnózist. A tisztítás folyamata intézményenként, központonként változik. Általánosan elmondható, hogy 1-2 nappal a vizsgálat előtt már megfelelő diétát kell betartani és a vizsgálat előtti napon szilárd táplálék nem kerülhet a szervezetbe, a páciens turmixot, sok folyadékot és a felírt béltisztítót veheti csak magához. Ennek menetéről mindenképp a kezelőorvossal kell egyeztetni! Vannak már olyan készítmények, amelyek hatásosan előkészítik a bélrendszert a kolonoszkópiás vizsgálathoz, és nem okoznak kellemetlen tüneteket, hányást, hányingert, hasi görcsöket, puffadást. Továbbá, csak napi kétszer egy pohárnyi (2 X 1,5 dl), kellemes ízű folyadék formájában kell fogyasztanunk, ellentétben más szerekkel, amelyek kellemetlen ízűek is lehetnek, és ezekből a napi 2-4 liter bevitele komolyan megterhelheti a szervezetünket. A szükséges folyadékpótlást ezután mindenki maga választhatja (adott kereteken belül: tiszta, átlátszó folyadék formájában), szűrt húsleveslé, almalé, szőlőlé, teák, gyömbér, tonik stb.

Érdekes felfedezések a bélrendszerről

  • Immunrendszerünk 70 százaléka a belekben található.
  • A bélnyálkahártya felülete 400 négyzetméter, 200-szor nagyobb, mint az ember bőrfelülete.
  • 4-500-féle baktérium él a bélrendszerben, melyek együttes tömege 1,5-2 kilogramm. Sejtszáma ennek a flórának tíz a tizennegyediken, mely tízszer több mint a többi, emberi szervezetet alkotó sejtek száma.
  • Egészséges bélflóra esetén csak a vastagbélben telepszenek meg mikroorganizmusok.
  • A vastagbélben található polipok a vastagbélrák korai, kezdeti szakaszának számítanak. Egy egyszerű kolonoszkópiás vizsgálattal ezek fellelhetők, és ugyanezen vizsgálat alatt el is távolíthatók.
  • A kolonoszkópiás vizsgálat folyamán egy 160 cm hosszú, 1,5 cm átmérőjű üvegszál-technikás műszert helyez a szakorvos a vastagbélbe, melynek hossza hasonló (kb. 130-160 cm), átmérője viszont 6 cm. A vizsgáló műszer képes levegőt juttatni a bélbe, vizet fecskendezni az optika és a vizsgált terület tisztítására, illetve szövetminta vételére, továbbá ezzel a beavatkozással a polipok is eltávolíthatók. A kolonoszkópiás vizsgálat 6–20 percig tarthat. Fájdalomcsillapítást igen, altatást ritkán alkalmaznak, mert az esetleges fájdalomérzet jelentős információval szolgál a kezelőorvosnak.

A testedben van a rák ellenszere
A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos halálok mindkét nem körében. Kevesen tudják, hogy legjobb ellenszere a tiszta bélrendszer.  tovább Tovább
Rengeteg halálesetet meg lehetne...
Hiába számít vezető haláloknak a vastagbélrák, hiába jól szűrhető és megelőzhető, nagyon kevesen járnak szűrésre.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

vastagbélrák szűrés megelőzés kolonoszkópia vastagbélCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés