Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Te tehetsz róla, ha túlsúlyos vagy?

2011.11.06. | Lám Luca
Azért vagy kövér, mert sokat eszel? Vagy azért, mert génjeid kövérré tesznek? Esetleg agyad a hibás? Ideje megtudni, mit mondanak a kutatók!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Vannak emberek, akik egész életükben annyit falnak, mint máshol egy egész család, és soha egyetlen grammot sem szednek fel. Mások ezzel szemben csak rágondolnak az ételre, és a mérleg már a gondolattól is többet mutat. Hogy is van ez?

Annyi vagy, amennyit megeszel?

Sokakat foglalkoztat a kérdés: miért hízunk? A kérdés azért ilyen időszerű, mert a világ népessége – leszámítva a harmadik világbelieket – globálisan hízik. A testtömegindexek már gyerekkorban is magasabbak, mint akár csak néhány évvel ezelőtt, de a súlygyarapodás alól a felnőttek sem jelentenek kivételt.

A nagy kerekedésben pedig nem segít az orvosi szektor és a média közti teljes ellentét sem. Hiszen amíg az egyik az egészséges életmódot próbálja népszerűsíteni, a másik a hamburgert és a cukros üdítőket hirdeti. Ennek hatására az emberek egy része állandóan fogyókúrázik, a másik meg állandóan eszik. A testsúlykülönbség szembetűnő. Miért?

Hogyan lehetséges, hogy egyesek elhíznak, holott szinte alig visznek be kalóriát, mások pedig rettentően soványak, noha egész nap esznek? Az elmúlt évek folyamatos kutatásainak hála sok mindenre fény derült. Nem biztos, hogy az vagy, amit megeszel. Bizony, a testsúlyod befolyásolhatja az agyadat, vagy akár az öröklött génjeidet is.

Miről tehetnek a gének?

Egy amerikai táplálkozástudományi laboratórium néhány évvel ezelőtt igen érdekes felmérést készített mintegy 700 amis között. Az amis egy körülbelül 200 000 fős keresztény gyülekezet az USA-ban, amelynek tagjai nem használnak modern eszközöket, például elektromos szerkezeteket vagy autót. Életmódjuk tehát megmaradt a 19. század szintjén. A kutatás szempontjából ez azért fontos, mert az amis férfiak jellemzően fizikai munkát végeznek, a nők pedig egész nap a háztartásban és a ház körül dolgoznak, nem ülnek a tévé előtt, nem ülnek autóba, azaz fizikailag lényegesen aktívabbak, mint a fejlett országok átlagembere.

A 700 amis 30 százalékánál találtak elhízásra hajlamosító génvariánst. Hiába a rendszeres – gyakorlatilag állandó – fizikai aktivitás, e 30 százalék testtömegindexe valamivel magasabb volt, mind a másik 70 százaléké. A kutatók ebből arra következtettek, hogy igenis meghatározó szerepe van a génállománynak abban, hogy ki mennyire hízékony. Viszont azt is kiemelték, hogy a testmozgás sokat segíthet a genetikai „hátrányon”. Természetesen nem szükséges 19. századi körülmények között élnünk, a napi mozgást azonban be kell iktatnunk mindennapi életünkbe ahhoz, hogy kompenzálni tudjuk a génvariánsunk okozta súlygyarapodást.

Miről tehet az agy?

A nagy evőkkel kapcsolatban nagy kérdés, hogy azért esznek-e sokat, mert nagyon ízletesnek találják az elfogyasztott ételt, vagy épp ellenkezőleg: gyenge ízérzékelésük miatt esznek többet, mint társaik. Elsőre az első állítás tűnik helytállónak, hiszen ha valami finom, többet szeretnénk enni belőle, míg ha valaminek nem érezzük az ízét, hamarabb visszatesszük a tányérra.

Egy új amerikai vizsgálat azonban ennek az ellenkezőjét állítja: éppen azok a nők esznek többet kárpótlásul, akik kevesebb örömet találnak az evésben, így könnyebben elhíznak.

Néhány évvel ezelőtt képfelvételeket készítettek elhízott és egészséges testsúlyú nők agyáról. A képek azt bizonyították, hogy az elhízottak sokkal nagyobb örömet vártak az elfogyasztandó ételtől, mint sovány társaik, amiből az orvosok arra következtettek, hogy biztosan jobban élvezik is az ízeket.

Mára azonban kiderült, hogy ez a következtetés téves. A legújabb MRI-felvételeken jól látszik, hogy az elhízott nők agya kevésbé reagál például a csokoládés turmix elfogyasztására. Agyuk „jutalmazásközpontjának” tevékenysége tehát sokkal alacsonyabb volt, mint a soványakénak. Amikor a kutatók egy évvel később megnézték a résztvevők adatait, azt tapasztalták, hogy azok közül, akiknél csökkent agyi aktivitást tapasztaltak, többen híztak meg a vizsgálat óta. Ha pedig agyad nem érzi a jutalmazást mint értéket, többet vagy kénytelen jutalmazni magad – tehát enni –, hogy ugyanazt az elégedettséget elérd, mint soványabb társaid.

Minél többet eszik valaki, annál inkább csökken az agy jutalmazó központjának aktivitása, egyszerűbben, annál kevesebb öröme lesz az illetőnek az evésben. Így alakul ki a túlevés, és ha egyszer valaki elindult az elhízás útján, nehéz letérni róla, mondják a kutatók.


A túlsúly és a cukorbetegség...
Szilveszterkor megint megfogadtad, hogy leadsz néhány kilót? Megváltoztatod az életmódod? Segítünk, és még élvezni is fogod!  tovább Tovább
Miért kell kezelni az elhízást? A...
Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több betegséggel találhatja szemben magát.   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tesstömeg-index test túlsúly táplálkozásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés