Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Legyél te is gombász!

2008.10.22. | Berényi Mariann
Erdei sétáid alkalmával a te orrodat is biztosan meg-megcsapja a finom, friss gomba illata! Most te is megtanulhatod, melyiket érdemes hazavinni.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Aki szereti a gombát, de még nem ismeri a különböző fajtákat, irigykedve nézi azokat a kirándulókat, akik teli kosárral bandukolnak az erdei utakon. „Minden gomba ehető, de valamelyik csak egyszer!” – gondolja kajánul, és inkább lemond arról a változatos ízvilágról, amelyet a vadon termő gombák nyújthatnak.
Hidd el, nem nagy ördöngösség a természetben termő gombákat megkülönböztetni egymástól. Egy szakavatott mester segítségével és némi tapasztalattal a hátad mögött te magad is megkülönböztetheted a leggyakoribb mérgező és ehető gombafajokat.

Budapesten, a Zsombolyai utcai TIT Stúdióban és a Kossuth Klubban október végén és november elején indulnak azok a tanfolyamok, amelyek bevezetnek a gombaszás fortélyaiba. A TIT Stúdió gombász klubjában nemcsak hasznos és érdekes ismeretekre tehetsz szert, hanem gyakorlati tapasztalatokra is. Hétvégén kirándulások, ősszel alap- és középfokú tanfolyamok elégítik ki az érdeklődők kíváncsiságát.
A haladók pedig tavasszal akár gombász-szakellenőri képzésre is jelentkezhetnek az ELTE-n, a gödöllői Szent István Egyetemen, illetve a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán, Sopronban is.

Miért együnk gombát?

A gombák nem tartoznak sem a növények, sem az állatok közé: az élőlények harmadik csoportját alkotják. Fehérjetartalmuk olyan magas, hogy étrendedben a húst is helyettesítheted velük. Emellett szól, hogy összetételük sokban hasonlít az állati fehérjéhez. A gombák a fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat, például foszfort és káliumot, de A-, B- és D-vitamint is tartalmaznak.

A kedvező élettani hatáson túl kifejezetten gyógyhatású gombákat is gyűjthetsz. Némelyiküket immunerősítőként vagy antibakteriális, esetleg rákellenes hatásuk miatt fogyaszthatod. Ilyen „gyógygomba” a nyári és őszi laskagomba, a nitrogénban gazdag területen növő óriáspöfeteg, vagy a tölgyfatuskón élő, vérnyomáscsökkentő pecsétviaszgomba.

Néhány gomba fűszerként is bevethető. A sötét tönkű fokhagymagomba szárítva is megtartja fokhagymaízét. Húsokat, mártásokat ízesíthetsz az ánizsillatú fagombával, illetve a savanyú talajú erdőkben növő trombitagombával. A szarvasgombák a semleges ételek ízét teszik felejthetetlenné, de csak akkor, ha a paprikához és a borshoz hasonló erős fűszereket elhagyod!

Tipp

A gombák pozitív élettani hatásuk mellett nehezen emészthetők. Ezért mindig apró darabokra vágva készíts belőlük ételt. Étkezéskor pedig alaposan rágd meg a falatokat, és ha lehet, este mérsékeld az étvágyadat.

Az ismeretlen gomba mérges gomba!

Akár kezdő, akár gyakorlott gyűjtő vagy, csak olyan gombát gyűjts, amelyet már jól ismersz. A mérgező vagy étkezésre alkalmatlan gombákat inkább hagyd érintetlenül.

Addig el se indulj gombavadászatra, amíg magabiztosan fel nem ismered a legveszélyesebb mérgező gombákat – köztük a gyilkos galócát –, vagy az ehető gombákhoz hasonló mérgező fajokat. Közismert az ehető sárga rókagomba és a mérgező világító tölcsérgomba, vagy az ízletes mezei szegfűgomba és a toxikus parlagi tölcsérgomba összetéveszthetősége. Ezeknek a gombáknak nemcsak a színük, méretük hasonló, hanem termőhelyük is.

Hiedelmek

A gombákkal kapcsolatban számos tévhit kering. A szájhagyomány útján terjedő gombásztapasztalatok miatt szinte minden évben történik ételmérgezés.

  • Ne dőljünk be a hiedelemnek, hogy a kukacos vagy csiga által megrágott gomba jó, mert a kukac is élve maradt. Ehhez hasonló veszélyes szóbeszéd, hogy az állatok (kutya, macska, tengerimalac) által fogyasztott gombák ember által is fogyaszthatók.
  • Az sem igaz, hogy a mérgező gomba felismerhető, mert vágáskor vagy töréskor színében megváltozik. 
  • Szó sincs arról, hogy forrázás vagy főzés után minden gomba megváltozik és fogyasztható.
  • Felejtsd el, hogy ha a gombaételtől megfeketedik az ezüstkanál, akkor mérgező.
  • Viszont az sem helytálló, hogy a mérgező gomba szomszédságában nőtt ehető gomba is mérgező.

Másban se bízz meg!

Az ismeretségi körödben biztosan akad olyan barát, aki „ismeri” a gombákat. A balesetek elkerülése végett légy gyanakvó az általa gyűjtött gombákkal szemben. A szakértők minden esetben azt javasolják, hogy csak olyan gombából főzz, amelyet vizsgázott gombaszakértő ellenőrzött. Ezt piacokon és egyéb gombavizsgáló helyeken könnyen megoldhatod, többnyire térítés nélkül.

A saját magad vagy a mások által gyűjtött gombát már szüreteléskor fajonként érdemes elkülöníteni. Szedd külön az ismert és étkezésre gyűjtött gombákat, illetve elkülönítve (kis dobozkákban) az ismeretlen, tanulmányozandó vagy határozásra szánt fajokat. 


Vetélkedő a természetben
Mutasd meg, hogy az ötvenen túliak ismerik és szeretik a természetet. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Rejtett értékeink címen vetélkedősorozatot indít. Ott a helyed!...  tovább Tovább
Szurdok a Pilisben
Aki a Pilisbe megy túrázni, nemcsak csodálatos természeti környezettel, hanem rejtélyes emlékekkel is találkozhat. Köztük az egyik legkülönösebb hely a...  tovább Tovább
Nagy táplálék-körkép
Zöldség, gyümölcs, tejtermékek, húsok, italok - összeszedtük a leggyakoribb hozzávalókat, hogy végre pontosan tudd, mire is jó, amit megeszel!   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tanulás természetCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés