Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A csábítás legbiztosabb trükkje

2012.05.10. | Ötvenentúl.hu
Ha felmerül a kérdés, vajon mitől csábulna el, szinte biztos, hogy az emberek többsége egy szelet csokira szavazna.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A rajongás a csokiért gyerekkorunktól kezdve egész életünkön át elkísér, és szinte nincs olyan terület, ahol ne jelenne meg. A csokit történetének elején fizetőeszközként használták. Sportolóknak energiabomba, szülőknek gyerekszelídítő. Mindamellett tápláló bőrápoló, antidepresszáns, parfümként hatásos afrodiziákum.

Az istenek eledele

A kakaóbab egy trópusi fa gyümölcse, latin neve, a Theobroma cacao magyarul annyit tesz: az istenek eledele. A kakaóbabból készült főzetet már az azték indiánok is fogyasztották serkentő hatása miatt. Európába a 16. században került. Noha Kolumbusz Kristóf már megízlelte az őslakók által xocolatlnak nevezett italt – nevéből alakult ki később a csokoládé szó –, a kakaó igazi felfedezője Hernán Cortés volt. A konkvisztádor és csapata 1519-ben érkezett a mai Mexikó területére, ahonnan egyikük elküldött néhány szem kakaóbabot a zaragozai apátnak, aki aztán elsőként készített belőle csokoládét az óvilágban. A csokoládé így vált előbb a spanyol királyi család hivatalos italává, majd a francia Napkirály udvartartása révén eljutott az előkelő szalonokba, később pedig méregtelenítőként még a patikákba is.

A csokoládé mint orvosság és kozmetikum tehát nem számít újdonságnak, hiszen az európai orvostudomány évszázadokon át a legkülönfélébb megbetegedések ellen javasolta az idegkimerültség gyógyításától a lábadozó betegek feltáplálásán át az emésztés javításáig.

A kozmetikai ipar a 19. században fedezte fel a csokoládét. A kozmetikai kezelésekhez természetesen nem a csoki cukorral és tejzsírral feljavított változatát használják, hanem a termésből készült kakaóvajat, illetve a kakaóból nyert olajat. Jelentősége nemcsak abban áll, hogy számos alkotóeleme hasznos, hanem megváltoztatja „a szépségért szenvedni kell” paradigmát is: a csokis kezelések nem kellemetlenek, sőt a csoki finom illata elősegíti a boldogsághormonok, azaz az endorfinok termelését is.

Csokoládé, filozófiával

„Kislánykorom óta szeretem a csokoládét, de már akkor sem volt mindegy, hogy lyukas, töltött, kerek, szögletes, mogyorós, nugátos-e a – vallja Nagy Judit televíziós műsorvezető, akinek legújabb, limitált szériájú eNJé csokoládékollekciója a Kötődés nevet viseli. – Ami nem ízlett, azt inkább visszacsomagoltam, és jól elrejtettem a kamra hátsó polcán. Gyakori vendég voltam a kamrában, egy idő után a szüleim már kulccsal zárható szekrénybe tették a csokikat. Aztán jött a Csokoládé című film. Juliette Binoche engem is megbabonázott. Apró kis csokoládéboltja, ahogy pörgette a pulton a mexikói tálat, és a színek, formák játékából, a vevők szemének csillogásából kiolvasta, hogy chilis, mogyorós bonbont vagy épp egy jó pralinét kell megkóstolniuk... Lenyűgözött, mert épp azt láttam a filmvásznon, amit én is megéltem, miközben csokoládét ettem: felszabadít, felold, elsimít, vagy épp felkavar, felpezsdít.

Amikor először felmerült bennem, hogy készítek egy saját csokoládét, már akkor tudtam, hogy ennek nemcsak a csokoládéról kell szólnia, hanem az érzésekről és a gondolatokról is, amit ízlelés közben kelt az emberben egy töretben rejlő ezernyi íz, aroma, a csokoládé karaktere. Füstös, gyümölcsös, dohányos, föld tónusú, mézes, karamelles, pörkölt mogyorós zamatok, más-más érzéseket, emlékeket hívnak elő az emberből, amin el lehet tűnődni. Ezért is mondom, hogy a jó minőségű csokoládé olyan, mint a szünet a zenében. Megállásra késztet. És az ízek keltette érzések megélését még hatásosabbá, intenzívebbé teheti egy-egy művészeti ág. Így született meg az eNJé kollekció filozófiája.

Műsorvezetőként a kakaóvaj jótékony hatásait gyakran érzem, hiszen a jó minőségű sminkek egyik fontos alkotóeleme a kakaóvaj. A csokoládés masszázst még sosem próbáltam, de biztos, hogy nem tudnék ellenállni neki!”

Száraz bőrre ideális

A kakaóvaj gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégető folyamatokat. A kakaóbabban található flavonoidok gátolják az öregedésért felelős szabad gyökök képződését, hidratálják a bőrt, erősítik a struktúráját, és javítják létfontosságú funkcióit, például a vérkeringést. A kakaóban magnézium és cink is van, amely táplálja és pihenteti a bőrt, és fokozza a stresszel szembeni védekezőképességét. Minthogy a kakaóvajkrém nagyon gyorsan felszívódik, a csokoládéolaj kedvelt kelléke a masszírozásnak: a csokoládés testmasszázs például zsír- és vízhiányos bőrre egyenesen ideális.

A hatvanas–hetvenes évekre a kakaóvaj a hazai kozmetikai kultúrának is szerves része lett. Ekkoriban például a nők paraffinolaj helyett szívesen használták napozáshoz ezt a gyógyszertárakban beszerezhető, UV-védelmet nyújtó kakaókivonatot. A kakaóvaj később kissé feledésbe merült, mígnem az elmúlt évtizedben újra felfedezték. Ma már a szappantól a testradíron át a masszázsgyertyáig szinte mindenféle szépségcikk kapható csokoládés változatban is.

 

Csokoládémasszázs

A csokis masszázs élmény a testnek és a léleknek, igazi antistressz-kezelés. A kényeztető testkezelés speciális dörzsmasszázzsal indul, majd a frissítő zuhany után kellemes hőfokra melegített csokoládé-mandulaolaj kerül finom masszázsmozdulatokkal a bőrbe. Az ezt követő húszperces relaxálás alatt a 100 százalékos kakaótartalmú csokoládé értékes hatóanyagai felszívódnak, hidratálják és feszesítik a bőrt. A pihenést zuhany követi, végül felséges csokoládékrém bemasszírozása teszi fel a koronát az élményre. A csokoládémasszázs nyugtatja az idegrendszert, revitalizálja a bőrt, pótolja az elhasznált tápanyagokat, és nem utolsósorban jótékony, serkentő hatást gyakorol a kedélyállapotunkra.

Hol próbálhatod ki: Danubius Health Spa Resort Sárvár


Tudományos felfedezés: ezért szeretik...
Közhelyszámba megy, de már tudományosan is bebizonyosodott: a nők egy részének imponálnak a rosszfiúk.  tovább Tovább
Bőrápolás felsőfokon – próbáld ki te...
Az egészséges és szép bőr minden nő számára fontos. Különösen így tavasszal tanácsos nagy figyelmet fordítani bőrünk ápolására.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bőr csoki szépség masszázsCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés