Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ingyenes szűrővizsgálat

2008.10.20. | Lám Luca
Idén októberben harmadszor rendezik meg az Október – A látás hónapja akciót, mellyel a lakosság látását kívánják javítani. Ideje, hogy te is részt vegyél a szűrővizsgálaton.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ha a tavalyi év sikereiből indulunk ki, az idei október is sokak számára hozhatja meg a már rég elveszített jó látást. Tavaly ugyanis 54 ezren vettek részt az ingyenes szűréseken a kiemelt helyszíneken. A regisztrált adatok szerint több olyan beteget irányítottak tovább a megfelelő szakorvoshoz, akinél komolyabb betegséget – például magas vérnyomást, cukorbetegséget, vagy a későbbiekben komoly szembetegséggé fajulható problémákat – is kiszűrtek. Ez tehát azt jelenti, hogy – mivel a szemedből rengeteg egyéb egészségügyi probléma is észrevehető – nem csak gyengének vélt látásod miatt érdemes elmenned.

Optikus vagy hipermarket?

Szinte hihetetlen, de a hipermarketekben kapható, előre gyártott, dioptriás szemüvegek komoly vevőközönségre számíthatnak. Rengetegen gondolják úgy, hogy ha mínusz egyes szemüvegre van szükségük, a sarki boltban kapható mínusz egyes szemüveg kiváló lesz számukra. Óriási tévedés! Ne feledd, minden ember szeme más, a látásod romlása pedig nem csupán dioptriában, hanem cilinderben, vagy éppen szemtengelyferdülésben is mérendő, a különböző pupillatávolságokról már nem is beszélve. Így tehát, mindenkinek személyre szabott lencsecsiszolásra van szüksége.

Néhány érdekesség a látással kapcsolatban

  • Egy magyar orvos, dr. Péczely Ignác fedezte fel, hogy a szervezetet érő minden nagyobb inger, ütés, nyomás, törés nyomot hagy a szem szivárványhártyáján, mégpedig jól behatárolható helyeken.
  • A gyermekek szeme csak 4-5 éves korukban éri el tökéletes működőképességét.  
  • Pihent állapotban 22-szer pislogsz percenként.
  • Dallos József magyar szemorvos találta fel 1934-ben a szem egyéni alakját követő, tökéletesített üveg kontaktlencsét. A bifokális szemüveg pedig Benjamin Franklin, amerikai természettudós és kutató nevéhez fűződik, 1780-ból.
  • Ugyancsak magyar kutatóorvos, Bitó László fedezte fel a New York-i Columbia Egyetemen az addig gyógyíthatatlan, vaksághoz vezető zöld hályog, a glaukóma ellenszerét, a 2001-es év gyógyszerét.

Ingyen van, mégis kevesen mennek

Hiába az ingyenes látásvizsgálat, ahhoz képest, hogy valószínűsíthetően hány embernek rossz a szeme, csak nagyon kevesen foglalkoznak szemük egészségével:

  • A diagnosztizált látásromlással rendelkezőknek csupán 25-30 százaléka visel helyes szemüveget vagy kontaktlencsét.
  • Körülbelül az emberek felének szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra.
  • Saját bevallásuk szerint közel másfél millióan soha nem vettek még részt látásvizsgálaton.

Ma még nehezebb megőrizni a jó látást

Mivel az emberek nagy része sokat tartózkodik mesterséges fénnyel bevilágított helyiségekben, sokat ül számítógép vagy televízió előtt, nem nagy meglepetés, hogy egyre kevesebbeknek tökéletes a látásuk. A probléma az, hogy sokan normálisnak tartják, ha estére homályosan látnak távolra, vagy állandóan fáj a fejük. Látásod korrigálása azonban nagyon fontos feladat, nemcsak közérzeted és egészséged, hanem testi épséged miatt is. A rendszeresen vezetők legalább 35 százalékának kifogásolható a látása, sok gyalogos pedig szemüveg nélkül még azt sem látja, hogy piros-e vagy zöld a lámpa.

Hova menj vizsgálatra?

Az egész országban rengeteg kijelölt vizsgálati pontot találsz. A helyszínek listáját a www.latasellenorzes.hu oldalon a vizsgálati pontok menüpont alatt találod. 


Őrizd meg a látásod!
A szemed már nem a régi? Vagy éppen ellenkezőleg, a tökéletes látásodat szeretnéd megőrizni? Természetes tippjeinkkel most megteheted!   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés