Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Félelmetes diagnózis: szívnagyobbodás

2012.02.13. | webbeteg.hu
A szívnagyobbodás-diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A mellkas röntgenvizsgálatakor a szív árnyéka látható két dimenzióban, ez azonban nem alkalmas a szívnagyság pontos bemérésére. A szív valódi nagyságának megállapításához szív-ultrahangvizsgálat szükséges, amely a kardiológiai szakvizsgálat része, és háziorvosi beutaló esetleg a tüdőgondozó beutalója alapján.

Milyen tényezők befolyásolják a szív méretét?

A szív nagysága számos tényezőtől függ: befolyásolja az életkor, a testmagasság, a testsúly, a nemi hovatartozás ( különbség van a férfiak és a nők szívnagysága között). A szívárnyék elhelyezkedése a szív mellkasban elfoglalt helyzetétől is függ. Fontos továbbá tudni, hogy sportol-e aktívan a páciens. Természetesen az eltérés hátterében szívbetegség és más rendellenes állapot is állhat.
A szív átlagosan 250-350 g, általában összeszorított ököl nagyságú. A szív négy üregből áll – jobb és bal kamra, jobb és bal pitvar –, ezek bármelyike megnagyobbodhat. A szív maximális elernyedt állapotában (végdiasztolé) általában a kamra 140-145 ml vért tartalmaz, melynek egy részét (kb. 65-80 ml vért) a maximális összehúzódással (végszisztolé) kilöki a keringésbe – ez a pulzustérfogat.
Nem kóros általában a nehéz fizikai munkát és aktív dinamikus sportot végzők kissé nagyobb szívmérete, hiszen a szív alkalmazkodik az élettani igénybevételhez. A szervezet vérellátási igénye megnő, és ezt a szív a nagyobb pulzustérfogat révén biztosítja. Részletes kardiológiai vizsgálat adhat választ arra, hogy a méret növekedésének hátterében kóros folyamat áll-e, vagy a fiziológiás alkalmazkodás a nagyobb terheléshez. Általában az intenzív fizikai aktivitás megszűnését követően néhány hónappal a bal kamra falvastagsága visszatér az átlagos értékre.

Mi okozhat szívmegnagyobbodást?

A szívnagyobbodás leggyakoribb oka általában a nem megfelelően beállított magasvérnyomás-betegség következményeként kialakuló bal kamrai fal koncentrikus megvastagodása. A szívizomsejtek végleges száma magzati fejlődés során alakul ki, ezek a sejtek később már nem osztódnak. A nyomásterhelés következtében a szívizomrostok megvastagszanak. Amennyiben a szív további terhelésnek van kitéve, a szívizomrostok megnyúlnak, a szív üregei kitágulnak, ami a pumpafunkció romlásához vezet.
Amennyiben a szív extrém módon megnagyobbodik, úgynevezett ökörszív (cor bovinum) jön létre, melynek tömege meghaladja a 600 g-t. A szív munkáját kóros mértékben fokozhatja többféle billentyűbetegség is, amely szintén szívnagyobbodást eredményez.
Szívinfarktust követően is megnagyobbodhat a szív, a vérellátási zavar miatt egy része elhal, a szívfal hegesen átalakul, ezért az ép izomzatra nagyobb munka hárul. Szívizombetegségek – gyulladás, anyagcsere-betegségek – is okozhatják a szívüregek kitágulását, párhuzamosan ezzel a szívizomsejtek elgyengülését.
Felvetődik a kérdés, hogy amíg a sportolóknál előnyt jelentő enyhe szívnagyobbodás javítja a fizikai teljesítményt, miért baj a kóros állapotban létrejövő szívfal-megvastagodás. A válasz: a sportolóknál az edzéstevékenység következtében a koszorúerekben – a szív saját vérellátásáért felelős érrendszer – javul a véráramlás, jobb lesz a szívizomzat vérellátása. Betegség esetén a koszorúérrendszer nem tud lépést tartani a megnövekedett izomzat megnövekedett vérellátási igényével, ezért az izomzatban oxigénhiányos állapot alakul ki, amely hosszú távon károsítja a sejteket.

  • A jobb kamra megnagyobbodásához tüdőembólia – amely a tüdő verőereibe került vérrög miatt alakul ki –, illetve a tüdőszövet betegsége vezethet.
  • A bal pitvar megnagyobbodásához gyakran ritmuszavar, illetve a bal pitvar-kamrai billentyű szűkülete vezet.

A szívburokban felgyülemlő folyadék is állhat a kóros szívárnyék hátterében, ez kórokozók miatti szívburok gyulladás esetén, illetve pajzsmirigybetegségben és bizonyos daganatos betegségekben fordulhat elő.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: A szívnagyobbodás


3 meglepő felfedezés a...
Mi köze a szemkörnyéknek az infarktushoz? Hogyan véd a szívleállástól a tesztoszteronszint? Néhány érdekes kutatási eredmény a...  tovább Tovább
10 érdekes tény az emberi szívről
A szíved magától értetődő természetességgel szolgál téged. Életben tart, anélkül hogy ismernéd egyik legfontosabb szervedet.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szív- és érrendszer szív szívbetegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés