Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Nem minden szájvíz hatékony

2008.10.15. | Ötvenentúl.hu
A szájvizek hatásosságát vizsgáló első tanulmány kimutatta, hogy a szájvizek fontos szerepet játszanak a kellemetlen leheletet okozó baktériumok számának és kémiai anyagok szintjének a csökkentésében. Némelyik szer azonban átmenetileg elszínezheti a nyelvet és a fogakat, figyelmeztettek.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A rossz lehelet a fejlett országok lakosságának mintegy felét érinti. A kellemetlen szag a nyelven felszaporodó kéntartalmú anyagokat, többek között hidrogén- szulfidot is termelő baktériumoktól származik. Ez ugyanaz az összetevő, mint ami a tojás rothadásakor is keletkezik. A szájvizeknek két csoportja létezik: azok, amelyek elpusztítják a kéntermelő baktériumokat és azok, amelyek semlegesítik vagy elfedik a kellemetlen szagot.

„Vizsgálataink szerint az antibakteriális hatású és a szagot kémiailag semlegesítő szájvizek egyaránt hatékonyak a rossz lehelet megfékezésében”, nyilatkozta Zbys Fedorowicz, a bahreini Egészségügyi Minisztérium munkatársa.  A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a klórhexidin tartalmú szerek a nyelv és a fogak észrevehető, bár átmeneti elszíneződését okozhatják és átmenetileg módosíthatják az ízérzékelést is.

A 293 résztvevő bevonásával készült kutatás eredményei szerint az antibakteriális hatóanyagot tartalmazó szerek a szájszag csökkentésében szignifikánsan hatékonyabbak voltak a placebót tartalmazó szerekhez képest. A szagok semlegesítésében a klór-dioxid és a cink tartalmú szereket találták a leghatékonyabbnak.  A kutatók szerint további kutatások szükségesek a különböző szerek hatékonyságának összehasonlításához. Véleményük szerint az elektromos berendezések növekvő terjedésének ellenére az emberi orr a legmegbízhatóbb vizsgálati módszer a szájszag megítélésében.

Forrás: Medipress
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés