Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2015. szeptember 3. csütörtök, Hilda   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szükséged van egyáltalán személyi igazolványra?

2012.01.30. | Halmi Lukács
Manapság többféle okmánnyal igazolhatod magad, például jogosítvánnyal vagy útlevéllel. Akkor miért is váltanád ki a személyit?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

– Kérem a személyit, a jogosítványt és a forgalmi engedélyt! – hangzik egy klasszikus igazoltatási szöveg. Tényleg így van? Vagy elegendő a jogosítvány, és elfelejthetjük a rossz emlékű személyi igazolványt? Úgy tűnik: igen!
Igaz, ezt nehéz megszokni azoknak, akikben rögzültek a szocializmus idején kialakult félelmek: még a boltba is veszélyes személyi nélkül kilépni, mert ugye mi lesz, ha véletlenül igazoltatnak…

Egy kis történelem

Pedig a személyazonosító okmányok néhány százéves történelme során igazi forradalmi újításnak számított, amikor 1947-ben a Belügyminisztérium egyik rendelete alapján a 16 évet betöltött állampolgárok – külön kérésre – személyi igazolványt igényelhettek. Egy 1954-ben kiadott minisztertanácsi rendelet aztán minden 16 év feletti lakos számára kötelezővé tette az egységes, fényképes, lakcímet is tartalmazó igazolványt, megkönnyítve az állami adminisztrációt és az állampolgárok nyilvántartását. A szisztéma, kisebb-nagyobb formai és tartalmi változásokon túl, 1970-től változott igazából, amikor 14 éves kortól tették kötelezővé a személyit. Ez utóbbi aktus külön ceremóniává vált a lázadó korú tinédzserek számára, hiszen az igazolvány átvétele bizonyos tekintetben a felnőtté válás első lépését jelentette számukra.

Ezután komolyabb változás a rendszerváltás után következett be: a személyazonosító igazolvány 1991 óta már nem tartalmazhatja a személyi számot, a foglalkozást, a munkaviszonyt, illetve a házastárs és gyermek(ek) adatait, de csak 10 évvel később döntöttek úgy, hogy a lakcímet, a kitiltást és a pártfogó felügyeletet sem tüntethetik fel a könyvecskében. 2000-ben pedig az összevont tartalmú „személyi igazolvány” helyett megjelent a „személyazonosító igazolvány” és külön a „lakcímet igazoló hatósági igazolvány. A mostani szabályok szerint ugyanis az igazolvány tartalma már csak a „természetes azonosító” adatokra – név, születési hely és idő, anyja neve –, továbbá a fényképre és a saját kezű aláírásra korlátozódhat.

Azóta ráadásul nem a baljós hangulatú rendőrségen, hanem okmányirodákban intézhetjük ezen okmányokkal kapcsolatos ügyeinket! A későbbiekben újabb változást jelentett, hogy a lapozható könyvecske – amelybe egykor a rafináltabb ittas vezetők igazoltatáskor berejthették a járőrnek szánt „adományukat” – megszűnt, és most már plasztiklapon igazolhatjuk személyazonosságunkat. Vagyis csak részben, mert általában fel kell mutatnunk a lakcímünket és a személyi azonosítónkat tartalmazó lakcímkártyánkat is. De ez utóbbi kártyával kiegészítve jogosítványunk és útlevelünk is elegendő lehet hivatalos ügyeink igazolásakor.

És itt lyukadtunk ki a kiindulópontnál: szükségünk van-e egyáltalán személyi igazolványra? Muszáj időt és pénz pazarolnunk a kiváltására?

Nem kötelező!

„A személyi igazolvány kiváltása nem kötelező. Kórházi kezeléshez nem kell a személyi, ugyanakkor a bankok számlanyitáskor kérik ezt az okmányt” – olvashattuk néhány évvel ezelőtt a Magyar Nemzet Online-on. „Igazolványunkat csak a törvényben meghatározott esetekben és az ott meghatározott célból vagyunk kötelesek bemutatni vagy átadni a hatóságoknak, ilyen például a közigazgatási hatóság, az adóhatóság, a vámhatóság, a közterület-felügyelet, a munkaügyi felügyelet és a rendőrség.”

A cikk megszólalója, az akkori BM egyik főosztályvezetője szerint a polgár maga dönt az információs önrendelkezési joga alapján adatainak kiszolgáltatásáról. Felmérések szerint azonban az állampolgárok többsége nincs tisztában a személyes adataihoz fűződő jogaival, holott az információs önrendelkezés 1989 óta alkotmányos alapjogunk. „A személyazonosításra alkalmas okmányok köre 2000-ben az útlevéllel, egy évvel később pedig a kártya típusú vezetői engedéllyel bővült. Kilétünket tehát e három hatósági igazolvány egyikével már igazolni tudjuk, ebből adódóan nem vagyunk kötelezhetők más okmány bemutatására – mondja. – Sőt a személyi igazolvány kiváltása sem kötelező, csak akkor, ha ezen hatósági igazolványok egyikével sem rendelkezünk.”

A Magyar Nemzet cikkének egy másik megszólalója, Boros Gábor szintén megerősítette: „A személyi igazolvány kiváltása például az előző személyi lejárta esetén nem kötelessége az állampolgárnak. A személyi igazolvány kizárólagos használata például a választójog gyakorlásánál vagy büntetőjogi eljárás során válhat szükségessé. Hatóságok csak jogi felhatalmazás esetén ragaszkodhatnak a személyi igazolvány bemutatásához. Viszont mind a mai napig többféle adattartalmú személyi igazolvány van forgalomban, hiszen annak cseréje csak az igazolvány lejártakor aktuális.”

Akkor miért váltsd ki?

A cikk szerzője hosszú ideje próbálkozik a személyi nélküli élettel. Az egész eddigi siker azonban pillanatok alatt kudarcba fúlt, hiszen a bankok a pénzmosás elleni törvényről szóló jogszabály miatt ragaszkodnak a személyi igazolványhoz. Tehát ma Magyarországon vásárolhatunk ingatlant, túlélhetünk közúti ellenőrzést a nagy múltú igazolvány nélkül, egyvalamit nem tehetünk, a bankban nem nyithatunk új számlát, és a fenti megszólalók nyilatkozata alapján választáskor és a bíróság előtt is problémáink akadhatnak. Szóval lehet, hogy mégis érdemes kiváltani azt az igazolványt!

Ehhez pedig egy kis segítség:

Az eljáráshoz kapcsolódó alapvető jogszabályok felsorolása, helyi rendelet megnevezése: 

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény
A polgárok személyi adatainak és lakcímének végrehajtásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény végrehajtására kiadott 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet,
A személyazonosító igazolvány kiadásáról és nyilvántartásáról szóló 168/1999. (XI. 24.) Korm. rendelet,
az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény.

A személyazonosító igazolvány iránti eljárás kérelemre indul, és a személyes közreműködés kötelező! Az állandó személyazonosító igazolvány kiadását első ízben abban az évben lehet kérni, amelyikben a kérelmező a 14. életévét betölti.

Mennyibe kerül?

  • Ha van érvényes útleveled: útlevél, születési anyakönyvi kivonat, személyi számról szóló hatósági bizonyítvány felmutatásával 1500 Ft-os illetékbélyeg szükséges.
  • Ha nincs érvényes útleveled: illetékmentes.
  • Ha 14. életév feletti vagy: 3000 Ft-os illetékbélyeget kell vinned, és születési anyakönyvi kivonatot, valamint hatósági bizonyítványt a személyi számodról.
  • Személyazonosító igazolvány cseréje: a személyi igazolvány lejárta előtt max. 60 nappal kérhető. Személyi igazolvány, születési anyakönyvi kivonat, nőknél házassági anyakönyvi kivonat, személyi számot tartalmazó hatósági bizonyítvány, 1500 Ft-os illetékbélyeg szükséges. Ha a személyazonosító igazolvány lejárt, de van érvényes útleveled vagy új típusú, kártya formátumú vezetői engedélyed, útlevél vagy vezetői engedély, születési anyakönyvi kivonat, nőknél házassági anyakönyvi kivonat, 1500 Ft-os illetékbélyeg legyen nálad. Ha nincs érvényes útlevél a tarsolyodban, vagy nincs új típusú, kártya formátumú vezetői engedélyed, születési anyakönyvi kivonatra, valamint 3000 Ft-os illetékbélyegre lesz szükséged.
  • Ha házasságkötés vagy válás miatti névváltozás esetén szeretnéd igazolványodat lecserélni, személyi igazolvány, házassági anyakönyvi kivonat; válás esetén: a házassági anyakönyvi kivonatra való bejegyzés az új névről, születési anyakönyvi kivonat, hatósági bizonyítvány személyi számról, 1500 Ft-os illetékbélyeg, a lakcímigazolványhoz 500 Ft-os illetékbélyeg szükséges.
  • Személyi igazolvány elvesztése, eltulajdonítása esetén: érvényes útlevéllel vagy új típusú, kártya formátumú vezetői engedéllyel a birtokodban útlevél vagy vezetői engedély, születési anyakönyvi kivonat, hatósági bizonyítvány személyi számról, 1500 Ft-os illetékbélyeg szükséges, illetve a lakcímigazolvány pótlására: 1000 Ft-os illetékbélyeg. Ha nem rendelkezel sem érvényes útlevéllel, sem új típusú vezetői engedéllyel: születési anyakönyvi kivonat, nőknél házassági anyakönyvi kivonat, személyi számot tartalmazó hatósági bizonyítvány, 3000 Ft-os illetékbélyeg elengedhetetlen.

Mi vár rád, ha lejárt a...
Sok jóra bizony ne számíts! Annál több várakozásra, költségre kell felkészülnöd, ha meg szeretnéd hosszabbítani vezetői engedélyedet.  tovább Tovább
A legfontosabb lépés, ha eltűnt a...
Elveszett, ellopták, elnyelte… Mindez a te bankkártyáddal is megtörténhet. A legfontosabb, hogy azonnal cselekedj!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

törvény jog Mindent a gyógynövényekről! (x) Lehet élni fájdalom nélkül! (x) Kérj ingyenes termékmintát! (x) 25 bátor újrakezdő. Jelentkezz! (x) Egészséges prosztata (x) Alvászavar? Tudj meg róla többet! (x) Ötvenentúl.hu a facebookon! (x)Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Interjú
Képgaléria


hirdetés

Kérdezd a szakértőt
Dr. Szász Tibor - ügyvéd
Dr. Szász Tibor
ügyvéd


Tisztelt Nagyné Vajda Gyöngyi! Munkajogi kérdésekkel nem foglalkozom, kérem forduljon bizalom... TovábbTovább
Tisztelt Ügyvéd Úr! 54 éves Start Plusz kártyával rendelkező munkavállaló vagyok. 2009. július h... TovábbTovább

hirdetés

hirdetés