Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szükséged van egyáltalán személyi igazolványra?

2012.01.30. | Halmi Lukács
Manapság többféle okmánnyal igazolhatod magad, például jogosítvánnyal vagy útlevéllel. Akkor miért is váltanád ki a személyit?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

– Kérem a személyit, a jogosítványt és a forgalmi engedélyt! – hangzik egy klasszikus igazoltatási szöveg. Tényleg így van? Vagy elegendő a jogosítvány, és elfelejthetjük a rossz emlékű személyi igazolványt? Úgy tűnik: igen!
Igaz, ezt nehéz megszokni azoknak, akikben rögzültek a szocializmus idején kialakult félelmek: még a boltba is veszélyes személyi nélkül kilépni, mert ugye mi lesz, ha véletlenül igazoltatnak…

Egy kis történelem

Pedig a személyazonosító okmányok néhány százéves történelme során igazi forradalmi újításnak számított, amikor 1947-ben a Belügyminisztérium egyik rendelete alapján a 16 évet betöltött állampolgárok – külön kérésre – személyi igazolványt igényelhettek. Egy 1954-ben kiadott minisztertanácsi rendelet aztán minden 16 év feletti lakos számára kötelezővé tette az egységes, fényképes, lakcímet is tartalmazó igazolványt, megkönnyítve az állami adminisztrációt és az állampolgárok nyilvántartását. A szisztéma, kisebb-nagyobb formai és tartalmi változásokon túl, 1970-től változott igazából, amikor 14 éves kortól tették kötelezővé a személyit. Ez utóbbi aktus külön ceremóniává vált a lázadó korú tinédzserek számára, hiszen az igazolvány átvétele bizonyos tekintetben a felnőtté válás első lépését jelentette számukra.

Ezután komolyabb változás a rendszerváltás után következett be: a személyazonosító igazolvány 1991 óta már nem tartalmazhatja a személyi számot, a foglalkozást, a munkaviszonyt, illetve a házastárs és gyermek(ek) adatait, de csak 10 évvel később döntöttek úgy, hogy a lakcímet, a kitiltást és a pártfogó felügyeletet sem tüntethetik fel a könyvecskében. 2000-ben pedig az összevont tartalmú „személyi igazolvány” helyett megjelent a „személyazonosító igazolvány” és külön a „lakcímet igazoló hatósági igazolvány. A mostani szabályok szerint ugyanis az igazolvány tartalma már csak a „természetes azonosító” adatokra – név, születési hely és idő, anyja neve –, továbbá a fényképre és a saját kezű aláírásra korlátozódhat.

Azóta ráadásul nem a baljós hangulatú rendőrségen, hanem okmányirodákban intézhetjük ezen okmányokkal kapcsolatos ügyeinket! A későbbiekben újabb változást jelentett, hogy a lapozható könyvecske – amelybe egykor a rafináltabb ittas vezetők igazoltatáskor berejthették a járőrnek szánt „adományukat” – megszűnt, és most már plasztiklapon igazolhatjuk személyazonosságunkat. Vagyis csak részben, mert általában fel kell mutatnunk a lakcímünket és a személyi azonosítónkat tartalmazó lakcímkártyánkat is. De ez utóbbi kártyával kiegészítve jogosítványunk és útlevelünk is elegendő lehet hivatalos ügyeink igazolásakor.

És itt lyukadtunk ki a kiindulópontnál: szükségünk van-e egyáltalán személyi igazolványra? Muszáj időt és pénz pazarolnunk a kiváltására?

Nem kötelező!

„A személyi igazolvány kiváltása nem kötelező. Kórházi kezeléshez nem kell a személyi, ugyanakkor a bankok számlanyitáskor kérik ezt az okmányt” – olvashattuk néhány évvel ezelőtt a Magyar Nemzet Online-on. „Igazolványunkat csak a törvényben meghatározott esetekben és az ott meghatározott célból vagyunk kötelesek bemutatni vagy átadni a hatóságoknak, ilyen például a közigazgatási hatóság, az adóhatóság, a vámhatóság, a közterület-felügyelet, a munkaügyi felügyelet és a rendőrség.”

A cikk megszólalója, az akkori BM egyik főosztályvezetője szerint a polgár maga dönt az információs önrendelkezési joga alapján adatainak kiszolgáltatásáról. Felmérések szerint azonban az állampolgárok többsége nincs tisztában a személyes adataihoz fűződő jogaival, holott az információs önrendelkezés 1989 óta alkotmányos alapjogunk. „A személyazonosításra alkalmas okmányok köre 2000-ben az útlevéllel, egy évvel később pedig a kártya típusú vezetői engedéllyel bővült. Kilétünket tehát e három hatósági igazolvány egyikével már igazolni tudjuk, ebből adódóan nem vagyunk kötelezhetők más okmány bemutatására – mondja. – Sőt a személyi igazolvány kiváltása sem kötelező, csak akkor, ha ezen hatósági igazolványok egyikével sem rendelkezünk.”

A Magyar Nemzet cikkének egy másik megszólalója, Boros Gábor szintén megerősítette: „A személyi igazolvány kiváltása például az előző személyi lejárta esetén nem kötelessége az állampolgárnak. A személyi igazolvány kizárólagos használata például a választójog gyakorlásánál vagy büntetőjogi eljárás során válhat szükségessé. Hatóságok csak jogi felhatalmazás esetén ragaszkodhatnak a személyi igazolvány bemutatásához. Viszont mind a mai napig többféle adattartalmú személyi igazolvány van forgalomban, hiszen annak cseréje csak az igazolvány lejártakor aktuális.”

Akkor miért váltsd ki?

A cikk szerzője hosszú ideje próbálkozik a személyi nélküli élettel. Az egész eddigi siker azonban pillanatok alatt kudarcba fúlt, hiszen a bankok a pénzmosás elleni törvényről szóló jogszabály miatt ragaszkodnak a személyi igazolványhoz. Tehát ma Magyarországon vásárolhatunk ingatlant, túlélhetünk közúti ellenőrzést a nagy múltú igazolvány nélkül, egyvalamit nem tehetünk, a bankban nem nyithatunk új számlát, és a fenti megszólalók nyilatkozata alapján választáskor és a bíróság előtt is problémáink akadhatnak. Szóval lehet, hogy mégis érdemes kiváltani azt az igazolványt!

Ehhez pedig egy kis segítség:

Az eljáráshoz kapcsolódó alapvető jogszabályok felsorolása, helyi rendelet megnevezése: 

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény
A polgárok személyi adatainak és lakcímének végrehajtásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény végrehajtására kiadott 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet,
A személyazonosító igazolvány kiadásáról és nyilvántartásáról szóló 168/1999. (XI. 24.) Korm. rendelet,
az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény.

A személyazonosító igazolvány iránti eljárás kérelemre indul, és a személyes közreműködés kötelező! Az állandó személyazonosító igazolvány kiadását első ízben abban az évben lehet kérni, amelyikben a kérelmező a 14. életévét betölti.

Mennyibe kerül?

  • Ha van érvényes útleveled: útlevél, születési anyakönyvi kivonat, személyi számról szóló hatósági bizonyítvány felmutatásával 1500 Ft-os illetékbélyeg szükséges.
  • Ha nincs érvényes útleveled: illetékmentes.
  • Ha 14. életév feletti vagy: 3000 Ft-os illetékbélyeget kell vinned, és születési anyakönyvi kivonatot, valamint hatósági bizonyítványt a személyi számodról.
  • Személyazonosító igazolvány cseréje: a személyi igazolvány lejárta előtt max. 60 nappal kérhető. Személyi igazolvány, születési anyakönyvi kivonat, nőknél házassági anyakönyvi kivonat, személyi számot tartalmazó hatósági bizonyítvány, 1500 Ft-os illetékbélyeg szükséges. Ha a személyazonosító igazolvány lejárt, de van érvényes útleveled vagy új típusú, kártya formátumú vezetői engedélyed, útlevél vagy vezetői engedély, születési anyakönyvi kivonat, nőknél házassági anyakönyvi kivonat, 1500 Ft-os illetékbélyeg legyen nálad. Ha nincs érvényes útlevél a tarsolyodban, vagy nincs új típusú, kártya formátumú vezetői engedélyed, születési anyakönyvi kivonatra, valamint 3000 Ft-os illetékbélyegre lesz szükséged.
  • Ha házasságkötés vagy válás miatti névváltozás esetén szeretnéd igazolványodat lecserélni, személyi igazolvány, házassági anyakönyvi kivonat; válás esetén: a házassági anyakönyvi kivonatra való bejegyzés az új névről, születési anyakönyvi kivonat, hatósági bizonyítvány személyi számról, 1500 Ft-os illetékbélyeg, a lakcímigazolványhoz 500 Ft-os illetékbélyeg szükséges.
  • Személyi igazolvány elvesztése, eltulajdonítása esetén: érvényes útlevéllel vagy új típusú, kártya formátumú vezetői engedéllyel a birtokodban útlevél vagy vezetői engedély, születési anyakönyvi kivonat, hatósági bizonyítvány személyi számról, 1500 Ft-os illetékbélyeg szükséges, illetve a lakcímigazolvány pótlására: 1000 Ft-os illetékbélyeg. Ha nem rendelkezel sem érvényes útlevéllel, sem új típusú vezetői engedéllyel: születési anyakönyvi kivonat, nőknél házassági anyakönyvi kivonat, személyi számot tartalmazó hatósági bizonyítvány, 3000 Ft-os illetékbélyeg elengedhetetlen.

Mi vár rád, ha lejárt a...
Sok jóra bizony ne számíts! Annál több várakozásra, költségre kell felkészülnöd, ha meg szeretnéd hosszabbítani vezetői engedélyedet.  tovább Tovább
A legfontosabb lépés, ha eltűnt a...
Elveszett, ellopták, elnyelte… Mindez a te bankkártyáddal is megtörténhet. A legfontosabb, hogy azonnal cselekedj!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

jog törvényKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés