Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 25. Sunday, Vilmos   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Olcsó módszer, hogy karcsú és boldog légy

2015.02.01. | Ferenczy Mária
Bár a futás egyszerű és hatékony, sokan nem szeretik. Fogadd meg tanácsainkat, kövesd edzéstervünket, a siker nem marad el!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ha odáig már nagy nehezen eljutottál, hogy elismerd: muszáj valamilyen mozgásformát választanod, hogy jobban érezd magad, energikusabb és frissebb, stresszmentesebb, sőt formásabb legyél – már csak a sport fajtáját kell kiválasztanod. Ha nincs kedved a drága edzőtermekhez, levegőre, fényre, természetre vágysz, kevés az időd: ugorj le a legközelebbi zöld területre – és kocogj!

Egy új, az Egyesült Államokban készült kutatás 285 ötvenen túli joggingolót vizsgált: az eredmény azt mutatta, hogy a rendszeres ütemterv szerint, heti 3-5 alkalommal végzett, kb. 30 perces kocogás növeli az élettartamot – még azoknak az életét is meghosszabbítja, akik ötven fölött kezdenek el sportolni. A tanulmány szerint a kocogók között jelentősen ritkább a rák, a szív- és érrendszeri megbetegedés, a neurológiai zavar és a fertőzés előfordulása a nem sportolókhoz képest.

Mi is az a jogging?

Joggingon azt a lassú futást értjük, amely nem erőlteti túl a hátat és az ízületeket, nem fárasztja el teljesen az izmokat. Nem emeli túl magasra a vérnyomást, a szív nem dobog közben annyira hevesen, így nem erőlteti meg a szervezetet. Erősíti a testet, és növeli az állóképességet, nem engedi, hogy a koleszterin beépüljön az érfalba: sőt a jogging azon sportok egyike, amelyek végzésekor a legtöbb kalóriát (kb. 300kcal/óra) égeted el, hiszen közben erősen lélegzel, az oxigén pedig a zsír nagy ellensége. Nemcsak fogysz tőle, de izmaid és bőröd feszesebbé, ruganyosabbá válik, különösen a hason, a combon és a fartájékon.

Jó a testnek, de még jobb a léleknek

Már orvosilag is igazolt, hogy a kocogástól boldogabb leszel. A vér több endorfint termel, amely szabályosan felvidít. Pszichológusok szerint a depresszió is hatékonyabban kezelhető, ha a beteg rendszeresen kocog – gyakorlott futók pedig hajlamosak azt érezni, hogy lebegnek, erőfeszítés nélkül küzdik előre magukat, és győznek a gravitációs erők felett.

Nemcsak a melankóliát űzi el, de segít levezetni a napközben felgyülemlett stresszt, amelynek így nem lesz lehetősége kifejteni káros hatásait, sőt másnapra, harmadnapra egyre kevésbé lesz jelen.

A kocogás lehet magányos program olyanoknak, akik végre szeretnének egy félórát egyedül tölteni, de lehet remek formája a társas elfoglaltságnak is – fogd karon a barátnődet, és menjetek el futni munka után vagy előtt: biztosan ő is könnyebben veszi rá magát a változtatásra, ha van, aki unszolja!

Hogyan kezdj hozzá?

Ha egyik nap úgy döntesz, mostantól rendszeresen futsz, másnap még nem fogod lefutni a maratont, ez biztos. Önmagadhoz, kedvedhez, edzettségedhez kell viszonyítanod. Kezdetnek elég annyi, ha egyik reggel bebiciklizel vagy begyalogolsz a munkahelyedre, vásárolni vagy bárhová. Tartsd szem előtt: a legfontosabb az, hogy elkezdd, és nem az, hogy kilométereket fuss. Első alkalommal elég, ha 5 percet kocogsz, lassan, folyamatosan, utána sétálsz, amíg kifújod magad, majd még 5 perccel megpróbálkozol – nem baj, ha nem sikerül. Legközelebb egy picivel többet, majd még többet kocogsz majd.

Edzésterv kezdőknek

Ha abszolút kezdő vagy, de már érzed magad annyira erősnek, hogy egy félórás programba belevágj, így oszd be a 30 perces kocogást:

  • 5 perc kocogás
  • 5 perc séta a kart átmozgató gyakorlatokkal
  • 5 perc jogging, kb. 100 méter emelkedővel
  • 5 percig tornagyakorlatok álló helyzetben
  • 5 perc jogging
  • 5 perc általános nyújtás

Fontos részletek

Igaz, hogy bárhol futhatsz, mégsem mindegy, milyen levegőt lélegzel be, mennyire szép, kellemes vagy zajos a környezet, amelyet választasz.

Fontos, hogy ne fuss aszfalton vagy betonon: ezek a talajok ugyanis visszaverik azokat a rezgéseket, amelyeket futás közben gerjesztesz. Amikor csak lehet, válassz füves talajt, vagy fuss salakos, homokos pályán!

Nők számára igen hasznos lehet egy sportmelltartó, amely erősen tart. A másik lényeges darab a cipő: fontos, hogy kövesse a láb természetes vonalát, és a talpa legyen puha, rugalmas, ugyanakkor tartsa meg jól a lábat. Ruhád védjen a hidegtől, de ne legyen szoros: csak annyira, hogy tudj benne kényelmesen mozogni, és a tested is lélegezzen.


Hatékony úszás edzésterv nőknek
Az úszás nincs korhoz kötve, sőt, ahogy éveid száma növekszik, egyre ajánlottabb mozgásforma a tudatos úszás - erősít, fogyaszt, de kíméli a szervezeted.  tovább Tovább
Kímélő fitness-tippek kezdőknek
Ha eddig nem éltél túl aktív életet, de most mindenképpen szeretnél belépni a sportolók közé, akkor tippjeink neked szólnak!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

sport edzéstervCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés