Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Egyetlen újévi fogadalom, amely megváltoztatja az életedet

2011.12.31. | T. Puskás Ildikó
Aki komoly késztetést érez a változtatásra, annak az új év beköszönte az új élet kezdetét jelentheti. (x)
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ötven felett az emberek többsége már felelősebben gondolkozik magáról, az egészségéről, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy valamilyen betegség rabságában, a családtagok gondoskodásának kiszolgáltatva, vagy fizikailag és szellemileg aktívan, ráadásul a lehető legtovább pörgetjük-e magunk előtt az éveket. Az ehhez a korosztályhoz tartozók tehát már nem bízhatják egészségüket a véletlenre, vagyis jobb, ha saját kezükbe veszik az irányítását.

A koleszterinkeringő nem tesz jót a szívnek

Ma Magyarországon szinte minden második embernek tudatosan kellene foglalkoznia azzal, hogyan tud elébe menni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.
Az egészségstatisztikai adatok ugyanis azt mutatják, hogy a felnőtt lakosság mintegy hatvan százalékának magas a koleszterinszintje és a vérnyomása. Márpedig ez a két tényező hat és visszahat egymásra, így külön-külön és együtt is meghatározó szerepet játszanak a kardiovaszkuláris betegségek létrejöttében – és a hirtelen elhalálozásokban.
Önmagában a koleszterin nem jelent „szitokszót”, mert a vérzsírok bizonyos mennyiségben nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, ugyanis a sejtek, hormonok, vitaminok alkotórészét képezik. Ráadásul a vérzsírok egy részét maga a máj termeli, míg másik hányaduk – részben – az állati eredetű tápanyagok fogyasztásával kerül a szervezetünkbe. Akkor van baj, ha a HDL (a jótékony, hasznos) és az LDL (káros) koleszterin közötti együttműködés felbomlik, és a rossz alattomosan „ellene dolgozik” az úgynevezett jó koleszterinnek, amelynek az a dolga, hogy folyamatosan „eltakarítsa” az erek faláról a rájuk rakodó vérzsírt. Ha a védő koleszterin képtelenné válik erre, idővel az erek egyre jobban beszűkülnek. Emiatt megemelkedik a vérnyomás, majd kialakul a magasvérnyomás-betegség, amihez társulhat a cukorbaj, a vese károsodása, illetve megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.

Tudtad?

  • A korai halálozásért a férfiak 45 százalékánál, a nők 57 százalékánál a szív- és érrendszeri betegségek okolhatók.
  • Hazánk világviszonylatban is „vezet”; a férfiak a második, a nők a harmadik helyen állnak a szív- és érrendszeri halálozási rátát tekintve.
  • A gyógyszeres kezelés eredményeként a magas koleszterinszinttel élő betegeknek mindössze ötödénél sikerül elérni a célértéket, mert önmagában a gyógyszer gyakran – a táplálkozási szokások megváltoztatása nélkül – nem elegendő.

A szterinek háborúja

Mivel naponta közel 600–1000 mg koleszterin termelődik a májunkban, és (főleg) a húsfogyasztással is kb. 300–600 mg koleszterin kerül a szervezetünkbe nem lehet csodálkozni azon, hogy a felnőtt lakosság mintegy felének magas a koleszterinszintje, valamint a fiatalok és középkorúak egynegyede, a hatvan felettiek kétharmada hipertóniás, egyharmada pedig cukorbeteg.
Amennyiben nem igyekszünk megállítani ezt a folyamatot – táplálkozásunk, életmódunk megreformálásával, célirányos, koleszterinszint csökkentésre kifejlesztett gyógyszerek, segítségével –, az erek elmeszesedhetnek, megrepedhetnek, illetve a falukon lerakódott plakk a hozzátapadó vérlemezkékkel együtt elzárhatja a vér útját, ami a keringés leállásához, a szívizom elhalásához, szívinfarktushoz vezethet.

Növényi „zsírt” a vérzsír ellen?

A növényi szterinek koleszterinszint csökkentő hatására az 1950-es években jöttek rá a kutatók.
Jótékony hatásukat mind a „normál”, mind pedig a magas koleszterinszintű embereknél, a cukorbajban érintetteknél, sőt a szívbetegséggel küzdőknél (pl. a szívizom-vérellátási zavarban érintetteknél) is sikerült kimutatni.

A farmakológiai, élettani kutatásoknak köszönhetően manapság már a vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartására is számos lehetőség kínálkozik.
A gyógyszeres megoldást főleg azoknál javasolják az orvosok, akiknél öröklött hajlam áll a magas, 5,2 mmol/l feletti LDL-szint mögött. Ha nem genetikai okok húzódnak meg mögötte, akkor az emelkedett LDL-érték visszaállításában sokat segíthet a rendszeres mozgás és a tudatosan átalakított, állati zsírokban szegény, zöldségekben, gabona- és olajos magvakban gazdag táplálkozás. Utóbbiak ugyanis növényi szterineket tartalmaznak, amelyeknek fontos szerepük van az ártó koleszterinek „közömbösítésében”.
A növények szerves alkotóelemét alkotó szterin gátolja a bélben a koleszterin egy részének felszívódását, így csökkenti a rossz vérzsírszintet, míg a jókoleszterin-szintet és a triglicerid koncentrációját nem befolyásolja.

Ne csak a vitaminokat pótold!

A baj csak az, hogy a már normál érték feletti szint csökkentéséhez szükséges mennyiséget (ami legalább napi 1600 mg) még a legkörültekintőbben összeállított étrenddel is nehezen tudjuk  szervezetünkbe juttatni, ezért célszerű olyan élelmiszereket, étrend-kiegészítőket fogyasztani, amelyek az ideális mennyiségben tartalmazzák a növényi szterint.
A folyamatos „pótlás” mellett persze továbbra is oda kell figyelnünk az életmódunkra is (sok mozgás; a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése), és arra is, hogy „amit nyerünk a réven, ne veszítsük el a vámon”, vagyis hogy minél kevesebb koleszterinben dús, tehát állati eredetű szterint tartalmazó zsíros húst, hentesárut, édességet, sós ételt fogyasszunk.

A Zerochol® étrend-kiegészítő tabletta 100%-ban természetes növényi szterint tartalmaz és vény nélkül kapható a patikákban. Minden tabletta 800 mg természetes növényi szterint tartalmaz, így már napi két tabletta bevétele biztosítja az európai előírásoknak megfelelő adagot. A növényi szterinek fogyasztása olyan személyeknek javasolt, akik csökkenteni kívánják vérük koleszterinszintjét. Emellett azoknak is javasolt, akik koleszterinszint csökkentő gyógyszert szednek. Ebben az esetben kérjen tanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt elkezdi szedni a Zerochol®-t.

A Zerochol® nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

újrakezdés szterin koleszterin újév táplálkozásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés