Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Krizantém – az ősz aranya

2008.10.08. | Pelle Kinga
Színskálájuk a fehéren, a sárgától a rózsaszínig vezet. Vágott virágként vázában 2-3 hétig díszítenek, és cserepes növényként is népszerűek. Mi a titkuk? Tovább
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Ha krizantém, akkor halottak napja és temető – legtöbbünkben mélyen be van vésődve ez a képzettársítás. Pedig a krizantém, ahogyan görög eredetű neve – chrysanthemum = aranyvirág – is mutatja: virágágyásainkban, kerítéseink mellett, de balkonon és vázában is kiválóan alkalmas arra, hogy a borongós szürke októberi–novemberi napokat bearanyozza. Tény, hogy őszi virágzása miatt a nyugalom és az örök élet szimbólumává vált, ám hiba lenne őt kizárólag temetőbe való virággá minősíteni.

Az erényesség és előkelőség jelképe

A krizantém régi magyar neve kerti margitvirág. Számtalan színben, méretben és alakban pompázó változatait nemesítették ki a kertészek – csak az őszi krizantémoknak több mint 5000 változata ismert. Egyes fajták termesztése több mint 2500 évvel ezelőtt kezdődött, a nagyüzemi termesztés és nemesítés 1930 körül indult be Franciaországban és Hollandiában.

Őshazája egyébként Kína, ahol ma is az egyik legnagyobb becsben tartott kerti virág, hiszen az örök életen kívül az erényesség és az előkelőség jelképe. Kínában a krizantém virágával teát is ízesítenek, illetve üdítőitalt és illatszert is készítenek belőle. A növénytörténészek szerint az ősidőkben fiatalító hatása miatt ültették, borát a hosszú élet reményében kortyolták. Kínai eredete ellenére a krizantém Japánból került Európába 1700 táján.

Miért ősszel virágzik?

A virágok fejlődésére leginkább a nappalok hossza hat. Ahogy a nappalok rövidülnek, és a napi megvilágítás12-14 órára csökken, a krizantém úgy kezdi el virágbimbóit kifejleszteni. E tulajdonsága miatt a rövid nappalos növények csoportjába tartozik. Akkor nyílik, ha naponta csak 10-12 óra a megvilágítási idő. A rövid nappalos időszakban 15 C fokos hőmérsékletet kíván. A hűvösebb levegő ugyanúgy késlelteti a virágzást, mint a sok fény. A mai kertészeti gyakorlatban a természetes megvilágítás hossza már háttérbe szorul, mivel mesterségesen is lehet biztosítani a szükséges fényviszonyokat és az ideális hőmérsékletet. Miután a növények megkapják a sötétkezelést – fajtától függően – 6–14 hét múlva jelennek meg a virágok. Ezért találkozhatunk szinte az év bármely részében virágzó krizantémmal.

Hogyan bánj vele?

A krizantém nem túl igényes, de alapvető igényeit azért ismerni kell ahhoz, hogy egészséges legyen, és hosszabb virágzással örvendeztessen meg.

Lakásban, cserépben

 • Hűvös, félárnyékos helyet válassz számára.
 • Fontos, hogy földje mindig nyirkos maradjon.
 • Ügyelj arra, hogy a növényt csak alulról öntözd, mert ha levélzete vizet kap, nem tud ellenállni a különböző gombabetegségeknek.
 • A tartós virágpompa érdekében az elhervadt virágokat csípd ki.
 • A cserépben nevelt fajtákat az elvirágzás után erőgyűjtés céljából kiültetheted a kertbe. Ott már nem marad annyira törpe, mint a cserépben, de a csúcshajtások rendszeres visszacsípésével alacsony, zömök példányt nevelhetsz.

Kertben

 • Napos, félárnyékos, lehetőleg fagymentes hely a legmegfelelőbb számára.
 • A legjobb eredményt akkor érheted el, ha a krizantémot morzsalékos, laza talajba ülteted, amihez előzőleg szerves- vagy lassan bomló műtrágyát kevertél.
 • Az ideális talajkeverék alapja tőzeg, amelyhez perlitet, szemcsés homokot, kéregzúzalékot keverhetsz.
 • A nevelés során folyamatosan ügyelj arra, hogy jó szerkezetű és jó vízáteresztő képességű maradjon a talaj. A növény levegőtlen talajokon rosszul fejlődik.
 • Az esetleges korai fagyos éjszakákon takarással védd a növényt. Előfordulhat, hogy egyetlen kisebb hajnali fagy végez az éppen nyíló virágokkal. A fagykár jele: a sziromlevelek szinte megfeketedhetnek, amitől az egész növény értékét veszti.
 • Elvirágzás után hagyd eredeti helyén a növényt, az elvirágzott szárakat vágd le, majd a fagyos idők beálltával a töveket vékonyan takard be falombbal. Tavasszal a lombot távolítsd el, a talajt porhanyítsd. Szükség szerint öntözd, vigyázz, hogy talaja ne száradjon ki.

Krizantém a vázában

A vágott krizantém önmagában és vegyes csokorban is nagyon mutatós. Hogy vázában tartós legyen, a következőkre figyelj:

 • A krizantémot tartsd hűvös levegőn, vizét naponta cseréld.
 • A metszlapról és a szárról a vízfelvételt akadályozó nyálkát mosd le, a szárából mindennap metssz le egy keveset.
 • A vázába adagolhatsz citromsavat, borkősavat, ezüstnitrátot, esetleg káliumpermanganátot. Vigyázat: a krizantém elvirágzását gyorsítja a vizében feloldott cukor.

A komposztálás 5 alapszabálya
Nézz be egy fa lehullott levelei alá, és egyből megérted a komposztálás lényegét! A felső réteget még felismerheted, de alatta omlós, földszerű anyagot...  tovább Tovább
Most ültess virághagymákat!
A következő tavasszal nyíló tulipánok, az elegáns nárciszok, az illatos jácintok és a tündéri kis krókuszok hagymáit most kell elültetned.  tovább Tovább
Szaporíts levendulát
A levendula hálás növény, és bódító illata mellett többféle haszna is van. Nemcsak nevelése, hanem szaporítása is egyszerű.  tovább Tovább
Vár a veteményes
Már nyár végén gondoskodhatsz a késő őszi és a téli vitaminforrásokról.  tovább Tovább
A dísznövények törődésre várnak
A dísznövények kiváló lehetőséget nyújtanak, hogy a földdel kapcsolatba kerülj. Íme, mit tehetsz velük és értük augusztusban!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

ősz házi praktikákCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés