Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Miért élnek a férfiak rövidebb ideig, mint a nők?

2008.10.01. | Ötvenentúl.hu
Miért halnak meg a férfiak korábban, mint a nők? Biológiai vagy kulturális okokra vezethető-e vissza élettartamunk különbözősége?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Marianne J. Legato amerikai orvos új könyvében (Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan – Miért a férfiak halnak meg előbb: hogyan hosszabbíthatod meg élettartamodat?) azokról a biológiai, kulturális és egyéni okokról olvashatsz, amelyek megmagyarázzák, miért élnek a férfiak több mint fél évtizeddel rövidebb ideig, mint a nők.

Elhanyagolt férfiak

A szerzőnő szerint a férfiak rövidebb életkilátásainak egyik oka, hogy törékenyebbek és sebezhetőbbek, mint a nők. És szemben a nőkkel, akik kiharcolták maguknak az egészséges élethez szükséges speciális jogokat, a férfiak nem követeltek egyenlő bánásmódot maguknak. „A férfiak ilyen szempontból nagyon el vannak hanyagolva” – fogalmaz az író. A férfiak egészségi problémái nagyban a kulturális nevelésre vezethetők vissza. A szabályok már születés után nem sokkal nyilvánvalók: tartsd magadban a fájdalmat, ne légy gyenge, embereld meg magad! A férfiak csak akkor keresnek orvosi segítséget, ha a párjuk erre rákényszeríti őket, vagy ha a betegség már súlyos stádiumában van. „A nők logikusan kérnek segítséget, és motiváltak az egészségük megőrzésében.”

Dr. Legato könyvében áttekinti azokat a speciális igényeket, amelyek megvalósításával meghosszabbítható a férfiak élete. „Nem szabad elfogadni, hogy a férfiak hat-nyolc évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők. Ha sikerült legyőzni a mellrákot és részben az AIDS-t, akkor igazán megmenthetjük férfiúinkat is.”

A hosszú élet 6 titka

A szerző hat tényezőt sorol fel, amely már első lépésként is nagy jelentőségű lehet.

1. Beszélj őszintén az orvosoddal!

A nők ezt már korán megtanulják. Egyes panaszok – például az erekciós zavarok – súlyos állapotok, például cukorbetegség vagy szívbetegség első tünetei lehetnek. És minden kulturális szokás ellenére a férfiaknál is szükség van a mell vizsgálatára, ahogy a herék rendszeres önvizsgálata és a prosztatavizsgálat is elengedhetetlen.

2. Ellenőrizd a tesztoszteronszintedet!

A 30. életévtől kezdve évente körülbelül egy százalékkal csökken a tesztoszteronszint. Az alacsony hormonszint a vitalitás, az izomtömeg, a terhelhetőség, az emlékezet, a koncentráció és a libidó csökkenéséhez vezethet. Ez nemcsak az életminőség rovására mehet, hanem depressziót, koszorúér-betegséget is provokálhat. Ma már számtalan kezelési lehetőség áll rendelkezésre, amellyel helyreállítható a hormonszint.

Úgy tudjuk, a normális hormonszint nem befolyásolja jelentősen az életminőséget, de a hirtelen hormonszintesésnek erős hatása lehet. A cukorbeteg pácienseknél például nagyobb a tesztoszteronszint-csökkenés kockázata.

3. Immunrendszer

A férfiak immunrendszere nem olyan erős, mint a nőké. Különösen a tbc-vel és a nemi betegségekkel szemben esendőbbek. Alapvető a higiénikus szexuális élet gyakorlása, kezdve az óvszer használatával. Külföldi utazáskor tájékozódni kell a kötelező oltásokról, és tízévente egyszer egy tetanuszoltás is időszerű.

A megfelelő táplálkozás és vitaminfogyasztás is fontos. Minden hiedelem ellenére a csontritkulás a férfiakat is tizedeli.

4. Ismerd fel és kezeltesd a depressziót!

A depresszió sokkal gyakoribb a férfiak között, mint azt bárki gondolná, és a tünetek nem mindig nyilvánvalóak. Sokszor olyan tevékenységek utalnak a betegségre, amelyek szociálisan félig-meddig elfogadottak: alkoholfogyasztás, tv-nézés, a szexuális viselkedés változása. A depresszió fokozhatja a betegségek iránti fogékonyságot, és növelheti az esélyt a halandóságra is.

A mostani egészségügyi rendszerek nem teszik lehetővé, hogy az orvos megismerje páciensei személyiségét és életvezetését. Nyíltan beszéld meg ezeket a kérdéseket orvosoddal, és légy nyitott a kezelésre is. Nem mindig a gyógyszer a megoldás, sokszor egy beszélgetés is sokat segít.

A férfiak máshogy fejezik ki érzelmeiket, mint a nők. A kulturális hatások miatt nehezebben fogadják el a kezelést is. Ugyanakkor a kezeletlen esetek katasztrófával is végződhetnek, és bár a nők többször kísérlik meg az öngyilkosságot, a férfiaknak gyakrabban sikerül.

5. Tartsd a szemed a fiatalokon!

A serdülők nyughatatlan életstílusa fokozott sérülésveszélyt jelent, és gyakran vezet halálhoz. A nők ebben jobb döntéshozók. „A férfi ilyen szempontból olyan, mint egy sportkocsi fék nélkül.” Idealista, intenzív, és sérthetetlennek képzeli magát.

6. Mérd fel a koszorúér-betegség kockázatát!

Ez a betegség életük derekán tizedeli a férfiakat. A genetikai hajlam tisztázása alapvető: Hány rokonod halt meg 60 éves kora előtt? Milyen a koleszterinszinted? Volt-e már légszomjad vagy eszméletvesztésed?
Ez is olyan terület, ahol a nők sokkal jobb adottságokkal rendelkeznek: e betegséggel szemben a női hormonok védelmet nyújtanak. Férfiaknak már 30 év felett meg kell tenniük a megfelelő lépéseket keringési rendszerük állapotának megőrzéséért.

A nemek kutatására specializálódott dr. Marianne J. Legato korábbi könyve magyarul a Miért nem emlékeznek a férfiak, és miért nem felejtenek a nők? címen jelent meg, és nagy sikert aratott, hiszen a férfiak és nők különbségeit boncolgatta mind orvosi, mind hétköznapi szemszögből egyaránt. A tudományos kutatási eredményeken nyugvó következtetéseket a szerző mindkét könyvében köznapi nyelven tárgyalja, és segíti az olvasót, hogy megértse a másik nemet, és működtesse kapcsolatait.

Cikkünk megírásához az InforMed nyújtott segítséget.


A férfiszexualitás változásai
A szexuális vágy és képesség változik a kor előrehaladtával. Ha követed és megérted a változásokat, életed minden szakaszában kielégítő...  tovább Tovább
Férfiklimax női szemmel
A párod mostanában furcsán viselkedik? Egyszer kedves, máskor egyenesen elviselhetetlen? Lehet, hogy klimaxol.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

lélek nők férfi



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés