Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Ha nagyon kívánod…

2008.09.30. | Lám Luca
Megőrülsz érte. Érzed, hogy semmi másra nincs szükséged. Nem tudod visszafogni magad, és megadod testednek, amit kíván. Egy kocka csokoládé, és testi-lelki békéd helyreáll.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A csokoládé sokak számára olyan, mint a drog. Ha megkívánják, semmi, de semmi nem képes visszatartani őket. Ismerős a helyzet? Neked is muszáj enned egy falatot, ha szervezeted azt jelzi: kell!

Miért éppen a csoki?

A nők kívánóssága fiziológiai kérdés. A női test sokkal több zsírt képes tárolni, mint a férfiaké, hiszen fizikai gyengeségét túlélési képességével kompenzálja. Amíg a férfi teste képes ellenállni a környezeti behatásoknak, könnyebben és gyorsabban menekül, vagy száll szembe, a nő kifejlesztette azt a képességét, hogy kivárjon és túléljen.
Bár mára a zsír elraktározása elveszítette életmentő funkcióját – legalábbis ami a fejlett országokat illeti -, a szervezet kívánóssága a mai napig fontos szerephez jut. Így jelez, ha valamiben hiányt szenved, így tartja egyensúlyban a vércukorszintet, így marad éber és aktív, így növeli produktivitását, vagy így jut mesterséges boldogsághormonhoz.

Kívánósság a számok türkében

Bár nem készült még olyan felmérés, amely arra ad választ, hogy hányszor kívánják meg a nők az egészséges, zsírszegény, vagy éppen cukormentes ételeket, mint ahogy arra sem, hogy a férfiakra hányszor tör rá az édesség utáni vágy, a női csokoládééhséget konkrét számok bizonyítják.

  • A nők közel 60 százaléka kívánós – legtöbbjük csokoládét kíván.
  • Az emberek milliókat költenek csokoládéra, de a vásárlók és a fogyasztók 70 százaléka nő.
  • A nők 40 százaléka előbb mondana le a szexről, mint a csokoládé nyújtotta örömökről.
  • A nők 22-szer gyakrabban vesznek magukhoz csokit, mint bármilyen más élénkítőszert.

Mikor kívánod meg?

Mivel a csokoládé a nők életében elsősorban energiaforrás és hangulatjavító, az esetek nagy részében valamilyen kritikus helyzetben kívánják meg. Peteérés után, tehát a ciklus utolsó két hetében a szervezet szerotoninszintje nagyon alacsony, ami kevesebb energiát és ingadozó hangulatot eredményez. A szerotoninszint emelésének legtermészetesebb módja a szex vagy a magas cukortartalmú élelmiszerek, tehát az édességek fogyasztása. Mivel a hangulat ingadozó, a szex sokak számára szóba sem jöhet, a csokoládé viszont annál inkább. De nem csak a szerotoninszinted változik meg. Peteéréskor 48 órára drasztikusan megemelkedik a szervezet endorfinszintje is, s amikor visszaesik, lehangoltnak, szomorúnak érezheted magad. Ilyenkor megint csak jól jöhet a csokoládé. Egy nő élete során átlagosan 150-szer menstruál – ez 150 kritikus csokoládéhiányt jelent.

A másik jellemző életszakasz, amikor a nők több csokoládét fogyasztanak, a klimax. Változókorban a hormonháztartás felborul, csökken a szerotonin, és változik a hangulat is. Ilyenkor a hormonok befolyásolják mind a tested, mind pedig a lelked. Ellensúlyozva a hormonjaid okozta változásokat, csokoládéhoz nyúlsz. A jelenség teljesen természetes.

Mit okoz a csokoládé?

A csokoládé köztudottan jót tesz az egészségnek. Legalábbis egy bizonyos mennyiségben. Emeli a vércukorszintet, javítja a hangulatot, serkenti az agyműködést, sőt élénkítő hatása is van. A legújabb kutatások tükrében azonban egészségügyi hatásai ennél sokkal komolyabbak.

Naponta egy kis kocka étcsokoládé megvédi a szívet a gyulladástól és az ennek következtében kialakuló szívbetegségektől – állítja egy új olasz tanulmány. A tejcsokoládé viszont valószínűleg nem felel meg erre a célra. Az érrendszer szöveteinek krónikus gyulladása növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint például az infarktusét és az agyvérzését. Az orvosok ezért igyekeznek ellenőrzés alatt tartani a gyulladásos folyamatokat. A gyulladás egyik jelzője a C-reaktív fehérje vérből mérhető szintje. A kutatók összefüggést találtak az étcsokoládé fogyasztása és a fehérje szintje között a 4849 kísérleti alanynál, akik egészségesek voltak, egyéb kockázati tényezők esetükben nem érvényesültek (mint például a magas koleszterinszint, vagy a magas vérnyomás). Az eredményekről a Journal of Nutrition legutóbbi számában számoltak be.

„Abból a feltételezésből indultunk ki, hogy a kakaóbabban található rengeteg antioxidáns, főként a flavonoidok és más polifenolok kedvező hatást gyakorolhatnak a gyulladásos folyamatokra – mondta Romina Di Giuseppe, a tanulmány vezető szerzője. – Az eredményeink rendkívül bíztatók: a visszafogott, rendszeres csokoládéfogyasztással csökkenteni lehet a C-reaktív fehérje szintjét a vérben. Más szóval a gyulladásos folyamatok jelentősen csökkennek.”

„A legjobb hatást a napi 6,7 grammos mennyiséggel érhetjük el, ami egy kis kocka csokit jelent heti 2-3 alkalommal. E mennyiség felett a kedvező hatás eltűnik” – mondta Di Giuseppe. A tejcsokoládéban levő tej gátolja a polifenolok felszívódását, ezért ezt nem is vizsgálták.

Cikkünk megírásában a Medipress volt segítségünkre.


Tények és tévhitek a...
Szereted a kávét, de félsz a függőségtől? Vagy éppen a gyógyszereid miatt nem iszod? Rengeteg tévhit kering, amit ideje tisztázni!  tovább Tovább
6 fontos kérdés a húsevésről
A húsmentes táplálkozás ismét reneszánszát éli. Vajon valóban egészségesek a vegetáriánusok? Vagy lehet, hogy nem a húsról kell lemondanunk?   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szex nők lélek táplálkozás boldogságCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés