Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Reumára, kopásra

2008.09.29. | Ötvenentúl.hu
A hévízi gyógyfürdő és gyógyiszap évtizedek óta remek ellenszere a különböző mozgásszervi panaszoknak. Hogyan hatnak a kezelések? Kiknek ajánlottak?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az egész világon egyedülállóvá teszi a hévízi balneoterápiát az a különleges szaktudás és tapasztalat, amely generációk alatt halmozódott fel itt és öröklődött át - szó szerint apáról fiúra. A hosszú évszázados gyógyászati tradíció, valamint a természetes formájában egyedül itt élvezhető speciális összetételű gyógyvíz és gyógyiszap napjainkban is különleges zarándokhellyé teszi a megfiatalodó Hévízgyógyfürdőt.

Mitől egyedülálló Hévíz?

Az intézmény falai között közel kétszáz éve dolgoznak a gyógyításért és egészségmegőrzésért. Ennek során mindig is kitüntetett szerepet kapott a világhírű hévízi gyógyvíz és gyógyiszap. E két kuriózum szerves egységet alkot, mivel a gyógytó fenekén 1-1,5 méter vastag, a millió éves növényekből kialakult tőzegréteg található. Az itteni gyógyvíz és gyógyiszap sokoldalú felhasználhatóságát ugyanakkor évszázados megfigyelések és tudományos feljegyzések is egyértelműen igazolják.

Mind a gyógyvízben, mind a gyógyiszapban speciális mikroorganizmusok élnek, amelyek széndioxidot szabadítanak fel, ezáltal különleges pezsgést adnak fokozva azok keringésjavító hatását. A mikroorganizmusoknak köszönhető a hévízi gyógyiszap egyedülálló lágysága is. A gyógyvízben olyan jótékony antibiotikus hatású élő szervezetek is találhatók, amelyeknek sebgyógyító hatása kiemelkedő.

Mire jó a gyógyiszap?

A Hévízgyógyfürdőben alkalmazott iszappakolás során külön figyelmet szentelnek annak, hogy a 30 perces kezelés során a gyógyiszap megtartsa eredeti hőmérsékletét. A meleg gyógyiszap ugyanis fokozza a keringést, ami az anyagcsere felgyorsulásához vezet, ez pedig elősegíti és meggyorsítja az izületekben lerakódott káros anyagok, kristályok kitisztulását. Az iszapkezelés ezért fontos szerepet játszik a méregtelenítési folyamatokban is.

A gyógyiszap fizikai, kémiai és biológiai hatását is kihasználják a kezelések során, elsősorban degeneratív, kopásos mozgásszervi problémák esetén, illetve rehabilitáció során, sérülések, műtétek után alkalmazzák sikerrel, emellett oldja az izomgörcsöket és az izomrövidülést is. Ösztrogén tartalma miatt nőgyógyászati betegségekre, sőt meddőségre is alkalmazható. Krónikus gyulladásos izületi betegségek esetén azonban csak akkor használható az iszapkezelés, amikor a beteg izületek nincsenek gyulladt állapotban.

Mire való a súlyfürdő?

Egy másik, nagy hagyományokkal rendelkező hévízi különlegesség az úgynevezett súlyfürdő-kezelés. Dr. Moll Károly, hévízi orvos 1953-ban szabadalmaztatta az eljárást, amely során az addig szárazon végzett extenziós, húzatásos beavatkozást a víz felhajtó erejével tette hatékonyabbá és egyben kellemesebbé.

Az öregedési folyamatok hatására az izületekben csökken a rés, így az izületi felszínek közelebb kerülnek egymáshoz előidézve a fájdalmas kopásokat. A súlyfürdő kezelés során az izületeket „széthúzzák”, így az izületi felületek távolabb kerülnek egymástól, ezzel csökkentve a panaszokat. Mivel a kezelést vízben végzik, az élmény egyrészt kellemesebb, másrészt pedig kevésbé terheli meg a kezelt testrészeket.

Nyaki panaszok esetén úgynevezett „nyaki felfüggesztést” alkalmaznak, ebben az esetben a beteg saját súlyát használják fel a kezeléshez. Gerinc, deréktáji és csípőizületek nyújtása esetén egy, másfél, három és öt kilós súlyokat használnak, de összesen akár 20 kilót is alkalmazhatnak. A súlyok használata fokozza az eljárás hatékonyságát, ugyanakkor a víz felhajtó ereje miatt mégsem terheli a beteget. Ebben az esetben deréktáji felfüggesztést alkalmaznak. Az eljárást elsősorban kopásos megbetegedések esetén nyújt enyhülést.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht.

A Hévízi Gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava. A több ezer éves tőzegfenekű gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang - ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű - forrásai táplálják. A Hévízgyógyfürdő Kht. Magyarországon a legjelentősebb olyan egészségügyi szolgáltató intézmény, amely a gyógyítás mellett jelentős gyógy-idegenforgalmi tevékenységet is folytat. A gyógyfürdőt, a Szent András Reumakórházat és a tavat üzemeltető Kht. 2004 őszén alakult, a Magyar Állam 74, és Hévíz önkormányzatának 26 százalékos részvételével. A Kht. az 1964-ben alapított Állami Gyógyfürdőkórház utódja, ahol az évtizedek során a fokozatosan fejlődő gyógyítási tevékenység és modern technológia megteremtette a komplex balneoterápia alapjait.
További információért, kattints ide!


Melyik ásványvíz mit tartalmaz?
„Az vagy, amit megeszel” – szól az ősi bölcsesség. És mi van azzal, amit megiszol? Nem mindegy, hogy a tested több mint hetven százalékát alkotó víz milyen...  tovább Tovább
Nagy gyógyvízkörkép
A legtöbb betegség kezelése könnyebb és gyorsabb, ha a megfelelő ivókúrával egészíted ki. Na de melyik gyógyvíz mire jó? Eláruljuk!  tovább Tovább
Melyik gyógyfürdő milyen betegségre...
Nem kell öregnek és rozzantnak lenni, hogy jólessen a gyógyfürdő. Körképünkből kiderül, melyik fürdőt válaszd!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés