Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Ha múlik a szépség, rosszabb a szex?

2008.09.28. | Máté Judit
A tükör nem hízeleg. Ahogy múlik az idő, megmutatja, amit mások is látnak rajtad. Esetleg már szégyelled magad a társad előtt?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A szex mint kedvenc időtöltés ifjúkorban, ifjúi hévvel természetesnek elfogadott. Sokan azt gondolják, ez a kérdés érett korban háttérbe szorul. Megesett-e már veled is, hogy férjed közeledése elől migrénre hivatkozva kitértél, vagy feleséged kezdeményezése kiváltott-e már belőled félelmet az esetleges kudarctól? Ha házaséletetekben újabban zavarok mutatkoznak, leültetek-e egymással, hogy őszintén megbeszéljétek, mi a probléma?

Dr. Gyuris Jenő pszichiáter-szexológus csaknem negyven éve foglalkozik az időskorúak szexuális problémáival.

- A gyulai főorvost kérdeztük arról, vajon az idő múlása, a test esztétikai hanyatlása melyik nemnek okoz elsősorban problémát?

- Sokszor találkoztam érettebb nőkkel, akiknek korábban esetleg nem, de idősebb korban szexuális problémáik adódtak. Ha valaki mindig azt a visszajelzést kapja a párjától, hogy egyre kisebb értékű, kevesebb érdeklődést képes kiváltani belőle, az komoly önértékelési, majd szexuális zavarokhoz vezethet. Tételezzük fel, hogy tartós párkapcsolatban élő személyekről van szó, akik már hosszú évek, évtizedek óta együtt vannak. Az évek múlásával nem törvényszerű az érzelmek kihűlése. Ha megvan a kölcsönös vonzalom, és nincsenek tartós párkapcsolati problémák, akkor abszolút nincs jelentősége sem a férfi sörhasának, sem a nő megereszkedett mellének, alakváltozásának. Ez nem jelenti azt, hogy a nő számára ne jelentene megrázkódtatást, ha a tükörbe nézve egyre újabb jeleket fedez fel a testén, amelyek azt mutatják, hogy már nem a régi. De elég egy rosszindulatú barátnői megjegyzés is ahhoz, hogy önértékelési zavarokat keltsen valakiben. A másik oldalon viszont, a férj szemszögéből nem olyan drámai a szembesülés, hiszen ő naponta látja a változásokat. Ha az érzelmi kapcsolat szoros, akkor a szexuális élet is rendszeres. Nagyon fontos persze, hogy a nő a személyiségével, a kisugárzásával, az ágyban nyújtott teljesítményével mindig képes legyen felkelteni párja érdeklődését. Lehet bátran kezdeményező, merje a párja kívánságait teljesíteni!

- Eddig az ideális helyzetről beszéltünk, de mi történik, ha a nő a párja elhidegülését tapasztalja, vagy azt veszi észre, hogy a férfi a fiatalabb nők iránt érdeklődik. Hogyan versenyezhet a fiatalsággal, szépséggel egy érettebb korú nő?

– A nők számára az első rádöbbenés biztosan nagy lelki problémát okoz. Többségük megpróbálja túltenni magát rajta, és egészséges női praktikákkal, egészséges női rafinériával megkísérli maga mellett tartani a párját. Mindenképpen fontos, hogy üljenek le, és őszintén beszéljék meg, mi az eltávolodás oka. Ha egyiküknek sincs külső kapcsolata, a dolog rendezhető.

- Mi van olyankor, ha a férj tapintatos, továbbra is figyelmes, érzelmeit kimutatja, a nő mégsem képes feldolgozni öregedését?

– Ha a párkapcsolatban egyébként minden rendben van, átmenetileg az öregedés kiválthat önértékelési zavarokat, de a külső változásokkal egy egészséges identitású nő megbirkózik. Előfordul persze, hogy a menopauza idején jelentkező depressziós tünetek mögött önértékelési zavar, szexuális probléma húzódik meg. Ilyenkor gyakran nem elég a tünettel jelentkező páciens kezelése, hanem párterápia szükséges, és az átmeneti zavarokon lehet változtatni.

- Ez akkor is igaz, ha tudjuk, hogy idővel csökken a nemi vágy, a férfiak teljesítőképessége is megváltozik, és a nők is kevésbé igénylik a szexet?

– Igen. Sőt. Az érettebb párok már tapasztaltak, nem sietik el az ágyjelenetet. Idősebb korban csökken ugyan a nemi vágy, a szexuális aktivitás, de az együttlét minősége éppen hogy javulhat. Ha jó a párkapcsolat, el tudják fogadni, hogy már nem naponta „hancúroznak”. Képesek az elnyújtott szexuális együttlétre, ami a fiatalságot nem jellemzi. A meghosszabbodott előjáték is értékesebbé teszi az aktust, még magasabb élményt nyújt. Itt már hosszú utójátékról is beszélhetünk, a lágy, csendes, megelégedett örömről. Hiszen olyan párról van szó, amelynek tagjai az élet sok problémájával megküzdöttek, és ez is erősíti az érzelmi kapcsolatukat is.

 


Tények és tévhitek a női...
Minden harmadik nő képes csak az orgazmusra. A jó orgazmus elmulasztja a fejfájást. A sok szex tágítja a hüvelyt. Igazak ezek az állítások?  tovább Tovább
„Megcsalt a párom! Mit tegyek?”
A legtöbb kapcsolatban hatalmas törést jelent, ha lelepleződik egy félrelépés. Néhányan sosem bocsátják meg a csalfaságot, míg mások könnyebben...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szex nők lélek szerelem párkapcsolat Dr. Gyuris Jenő férfiCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Nagyiklub
Mosolyalbum
Interjú
Képgaléria
Programajánló


hirdetés


hirdetés

hirdetés