Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Stroke - mi okozza, és mit tehetsz ellene?

2011.10.16. | Ötvenentúl.hu
Hazánkban évente 18 ezren halnak meg szélütésben, és a betegek negyede 60 év alatti.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Európában a rák és a szívbetegségek után a stroke a 3. leggyakoribb haláloki tényező. Évente 1,4 millió ember veszíti életét agyiérkatasztrófa következtében, és a rokkantságok legnagyobb részéért is a stroke a felelős. A magasvérnyomás 60 százalékkal gyakoribb Európában, mint az Észak-Amerikai kontinensen, és körülbelül 60 százalékkal több stroke fordul elő Európában, mint Amerikában. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetők úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a halálos kimenetelű események száma évi 20 millió fölé fog emelkedni, 2030-ra várhatóan több mint évi 24 millió ember fogja ezen betegségek következtében az életét veszíteni.

A stroke jelentős gazdasági terhet jelent a társadalomra és az egészségügyi szolgáltatásra, hozzávetőlegesen a teljes egészségügyi költségek 3-4 százalékát teszi ki Nyugat-Európában. A kelet- és közép-európai országok nagyobb stroke-gyakoriságúak, mint a nyugatiak, ezért született meg 2004-ben a Mannheim-deklaráció, amely arra hívja fel a kelet-közép-európai döntéshozók figyelmét, hogy a nyugat-európainál is nagyobb figyelmet kell a stroke megelőzésére, gyógyítására és gondozására fordítani. Mivel a populáció Európa-szerte öregszik, a stroke gyakorisága is növekedni fog, ami jelentős többletköltséget terhel majd az államkasszára is.

De mi is a stroke pontosan?

Az agyi infarktus a központi idegrendszer sejtjeinek pusztulása, amelyet az agyat ellátó erek hirtelen elzáródása vagy az erek megrepedése okoz.
Kialakulása során egy vérrög vagy az érfalon képződő felrakódás bereped, lehasad, és elzárja az agyi artériát, blokkolva a vérkeringést. Az agyvérzés oka lehet továbbá az agyat ellátó erek károsodása és szakadása is.

Melyek a kockázati tényezők? 

Több tényező ismert, amely a szélütés kockázatát növeli. A magyar betegre sajnos jellemző, hogy több rizikófaktorral kell együtt élnie.

Vannak olyan kockázati tényezők, amelyeket nem lehet befolyásolni. Ilyenek a nem, a rassz és az életkor. Vannak azonban olyan rizikófaktorok, amelyeken tudunk változtatni. Ilyen például a magas vérnyomás, ami az agyi infarkus és az agyvérzés legfőbb kockázati tényezője. A stroke-os betegek több mint 2/3-a szenved magas vérnyomásban, amely az agyérbetegségek rizikóját mintegy 2-7-szeresére növeli.

A dohányzás az agyérbetegségek kialakulásának 10-15 százalékáért felelős. Fokozza az érelmeszesedést, a trombózis kialakulását és emeli a vérnyomást. Cukorbetegség esetén a kockázat 2-3-szorosára nő. Egyéb rizikótényezőként kell megemlíteni a zsíranyagcsere-zavarokat, a magas konyhasóbevitelt, a túlzott alkoholfogyasztást és a mozgásszegény életmódot.

Mit tehetsz ellene? 

A stroke kialakulásának esélyeit csökkenteni tudod a vérnyomás normális szinten tartásával, a dohányzás elhagyásával, megfelelő zsír- és sószegély táplálkozással, rendszeres testmozgással és nem utolsósorban az orvos utasításainak betartásával, valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal.

A nemzeti oktatási programok mellett az egyéni felelősség is igen nagy. Fel kell hívni a figyelmet a magas vérnyomás és a stroke közötti kapcsolatra, és kommunikálni kell a magas vérnyomás előidézésében szerepet játszó egyéb betegségek jelentőségét is (például életmód, vesebetegség, túlzott sófogyasztás). A megelőzési és informálási tevékenységnek már családon belül el kellene kezdődnie, nem lehet minden segítséget külső forrásokból várni. 


Ez okozza az állandó hátfájást!
A mozgásszervi fájdalmak, betegségek az úgynevezett civilizált országokban immár csakúgy népbetegségnek számítanak, mint például az allergia vagy a...  tovább Tovább
Na, ezt nem a stressz okozza!
Bár a nevében benne van a szó, a stresszinkontinenciát mégsem a stressz okozza! Sőt nem is feltétlenül időskori probléma!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

agy stroke dohányzásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés