Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

5 meglepő allergia

2011.05.12. | Ötvenentúl.hu
Tudtad, hogy az is allergiás reakciót válthat ki, ha csókolózol vagy felveszed a szemüvegedet? Néhány furcsaságnak utánajártunk.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Manapság már ki sem mehetsz úgy az utcára, hogy potenciálisan ne találd magad szembe allergizáló tényezőkkel. De mi van, ha nem is tudod, hogy mitől repedezik ki a bőröd vagy dagad be a szemed? Íme, pár meglepő lehetőség.

1. Fényallergia

Sokan már az első tavaszi napsütés alkalmával tapasztalják, hogy a bőrükön csalánkiütések jelennek meg. Súlyosabb esetben a beteg nem mehet ki nappal az utcára, vagy ha igen, akkor csak úgy, ha testét vastag réteg fényvédő krémmel keni be és teljesen betakarja ruhákkal. Az ilyen súlyos tünetek megkeserítik a beteg életét, de ha megtaláljuk az okokat, akkor ezeket enyhíthetjük.

2. Fémallergia

A fémallergia oka legtöbbször a nikkel, amely lehet az aprópénzben, bizsuban, de akár egy nadrággomb anyagában is. Az első tünetek, hogy a bőr kipirosodik, súlyosabb esetben berepedezik, kiütések jelennek meg rajta. Enyhébb esetekben elég a bennünket körülvevő eszközökre, használati tárgyakra gondolnunk, extrémebb allergiáknál a bőr akár állandó védelemre is szorulhat: pamutkesztyű állandó viselésével vagy tapaszokkal lehet csak megvédeni attól, hogy a fémtárgyakkal érintkezzen.

3. "Vízallergia"

Testünk nagy arányban tartalmaz vizet, mégis előfordulnak olyan furcsa esetek, amikor valaki éppen a vízre allergiás. Pontosabban ilyenkor a víz valamely összetevője váltja ki a túlérzékenységi reakciót – például a fluor vagy a klór. A bőr ilyenkor a víznek még az érintésére is fájdalmas kiütésekkel „felel”. Vannak olyan krémek, amelyek csökkenthetik a tüneteket, de bármilyen furcsán is hangzik, a legjobb megoldás, ha a lehető legkevesebbet érintkezel fluoros vagy klóros vízzel.

4. Súlyos ételallergiák

Akár egy rosszul elmosott villán található apró ételmaradék is végzetes lehet azok számára, akiknek ételallergiája van. Jobb esetben enyhe kiütést vagy nyelvirritációt okoz a dió, mogyoró, az eper, esetleg a hagyma fogyasztása, ám ritkán azonnali sokkhoz és halálhoz vezet. Ilyenkor a szervezet azonnali válaszreakciója indul be: tévedésből veszélyes anyagnak azonosítja az ételt, és ellenanyagot termel. Mivel egy tévedés akár végzetes is lehet, ezért a legjobb megoldás, ha a „bűnös” növényt egyszer s mindenkorra száműzzük az étrendünkből.

5. Csókallergia

A súlyos ételallergia egyik kísérő tünete lehet a csókallergia. Szerencsére csak az ételallergiások 4-5 százalékánál fordul elő a jelenség, hogy a csók után azonnal száj körüli kiütések jelentkeznek és viszket a bőr. Súlyosabb esetekben akár légzési nehézségek is felléphetnek. Ilyenkor persze nem magára a csókra, hanem a másik nyálának egy összetevőjére allergiás a beteg.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

allergia fém fényvédelemKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés