Ötvenentúl.hu

Mi mindenre jó a citrom?

2014.03.07. | Ferenczy Mária
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Ismerd meg, és használd ki te is a savanyú gyümölcs adta lehetÅ‘ségeket!

A citrom illóolaját hidegen préselt gyümölcshéjból nyerik. 1 kg esszencia elkészítéséhez mintegy 3000 citrom szükséges. A virágból elÅ‘állított kivonatokhoz képest ez elég kevés…

Az igazi citromillóolaj fény- és melegérzékeny, ezért hűtÅ‘szekrényben kell tárolni. Vékonyan folyó, világos árnyalatú, sárgászöld színű. Jellegzetes gyümölcsös, friss illata a lakásban a tisztaság hangulatát kelti, ezért nem csoda, hogy tisztítószereket illatosítanak vele.

Citrommal az egészségért

A citrom természetesen nem csak az illata miatt közkedvelt. Könnyen és olcsón beszerezhetÅ‘, felhasználási területe azonban nagyon széles. Egy pohár, citromlével ízesített víz vagy tea, fÅ‘leg ha még méz is van benne, a leggyakrabban alkalmazott házi ellenszere a megfázásnak és az influenzás fertÅ‘zésnek. Ezenkívül:

Bármilyen hihetetlen, de gyomorégésre is bevált gyógyszer, mert annak ellenére, hogy savas, a szervezetben bázikus reakciókat vált ki, és semlegesíti a fölösleges savakat. Emiatt használják reuma és köszvény kezelésére is. A szájöblögetés citromlével torokfájás, valamint szájnyálkahártya- és fogínyprobléma esetén hatásos, mert a citromban lévÅ‘ anyagok erÅ‘sítik a foghúst, és gátolják a fogkÅ‘ kialakulását. A citrom leve a vágási seb gyógyulását is sietteti azáltal, hogy csillapítja a vérzést, és fertÅ‘tleníti a sebet.

A citromolaj nyugtat, és oldja a görcsöket, tompítja az ekcémával és a bÅ‘rkiütésekkel járó viszketést gyermekbetegségekben is. A citromalapú masszázsolaj serkenti a nyirokfolyadék áramlását, erÅ‘síti és felfrissíti a vénákat, ezért különösen sportolóknak ajánlják. Segítségével megelÅ‘zhetÅ‘ az izomláz. A citromos fürdÅ‘ – 3 cseppnél többet ne tegyél a fürdÅ‘vízbe! – élénkít és salaktalanít.

Tipp
Ha nincs otthon illóolaj, karikázz fel fél kiló citromot, majd önts rá forrásban levÅ‘ vizet, és hagyd ázni néhány órát! A keletkezÅ‘ citromos levet öntsd bele a fürdÅ‘vízbe!

Citrom a szépségnek

A bÅ‘rbe bedörzsölt citromolaj pezsdítÅ‘, feszesítÅ‘, erÅ‘sítÅ‘ és bÅ‘rtisztító hatású. A kozmetikában elsÅ‘sorban zsíros, szennyezett bÅ‘rre, pattanások kezelésére használják. A bÅ‘r öregedését is lassítja. FehérítÅ‘ hatása miatt a fénytelen, foltos bÅ‘rt felüdíti. Kúraszerűen, hosszabb ideig alkalmazva a szeplÅ‘ket is eltünteti. Ellenszere még a zsíros hajnak és bÅ‘rnek, sÅ‘t még a töredezÅ‘ körömnek is.

Citrom a koncentrációnak

A citromolaj a lélek csodaszere is, ezenkívül javítja a teljesítményt és a koncentrálóképességet. Egy japán felmérés szerint a tévesztések száma a vizsgált munkahelyeken 54 százalékkal csökkent, miután citromolajjal beillatosították a helyiségeket. A szellemi kimerültségnek és a koncentrációs nehézségeknek kitűnÅ‘ ellenszere a citrom.

Citromos tippek