Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Összefügg a testsúly és a rák?

2009.10.15. | Lám Luca
Tény, hogy a daganatos betegségek egyre gyakoribbak. Ez a helyzet a túlsúllyal is. Azon kívül, hogy mindkettő megelőzhető, milyen összefüggés van még köztük?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az évek előrehaladtával – noha az orvostudomány ezzel párhuzamosan folyamatosan fejlődik – egyre gyakrabban diagnosztizálnak daganatos betegeket. És nemcsak a betegek száma nő, hanem a veszélyeztetett korosztály is bővül. Amíg például az emlődaganat néhány évvel ezelőtt szinte csak az ötvenen felüli nőket érintette, ma már sok negyvennél is fiatalabb nőt kezelnek a betegséggel.

A helyzet pedig nemcsak a betegek száma miatt szomorú, hanem ezért is, mert a daganatos betegségek kialakulása sok esetben megelőzhető lenne, ráadásul jórészt mi magunk teremtettük meg a kiváltó tényezőket. A mérhetetlen környezetszennyezés, az emberi felelőtlenség, a dohányzás, a helytelen, egészségtelen táplálkozás, a szennyezett élelmiszerek mind-mind hozzájárulnak a jelenség folyamatos súlyosbodásához.

Mi a helyzet az elhízással?

A túlsúly a daganatok mellett a másik globális probléma, amely kétségbe ejti az orvosokat. Hiába ismertek a túlsúly következményei, hiába foglalkozik a témával a média is, a lakosság egyre nagyobb százalékban kövér. A túlsúly olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a cukorbetegség, a szívroham, a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy akár a magas koleszterinszint.

Az elhízás hátterében ismételten a helytelen életmód, az egészségtelen táplálkozás, a stressz és a mozgásszegény életvitel áll.

Mi az összefüggés a kettő között?

A globalizáció, az elhízás és a rák egymással szorosan összefüggő fogalmak és jelenségek, bizonygatta dr. Greg Martin, a Rákkutatási Világalap (World Cancer Research Found) tudományos és kutatórészlegének vezetője az európai egészségügy jövőjéről szólva:

– A rák előfordulása egyenes arányban nő a népesség kóros mértékű elhízásával, holott mind az elhízás, mind egyes tumorfajták megelőzhetők.  A tudósok feladata, hogy megvizsgálják, milyen szerepet játszik a globalizáció a kövérség kockázati tényezőinek ilyen aggasztó mértékű elterjedésében. A nemzeti gazdaságok számára nagy terhet jelent a kövérség miatt kialakuló szövődmények kezelése, hiszen az egészségügyi ellátás költségeinek egyre nagyobb hányadát ez teszi ki.

1985 óta figyelik, gyűjtik az adatokat arról, hogy a nyugati világ lakosságának mekkora hányada túlsúlyos, kövér, kórosan elhízott. 1998-ban a lakosságnak már több mint ötöde ez utóbbi kategóriába tartozott. Arányuk 2001-ben felkúszott 25 százalék fölé, 2005 óta egyes amerikai államokban 30 százalék feletti a kórosan kövér emberek száma.

A statisztikákból azt az összefüggést lehet kiolvasni, hogy a rák időzített bombaként ketyeg a világ népessége fölött, s ezt a bombát a túlsúly gyújtja majd be. A daganatos betegségekből kigyógyulni ugyanis lényegesen nehezebb, ha a beteg kórósan elhízott, és a rákos megbetegedés mellett még ennek a következményei is terhelik a szervezetét.

Mit tehetsz ellene?

– Mindenkit személyes felelősség terhel azért, hogy a környezetében, közösségében hányan hozzák meg a helyes döntést – már ami az egészséges életmódot illeti. A rák megelőzésében, kivédésében, majd a korán megkezdett kezelés utáni rehabilitáció idején több tényezőnek van óriási szerepe. A szellemi-testi aktivitás, a fizikai munka, a testmozgás, az egészséges táplálkozás, az optimális testsúly elérése, majd kellő karbantartása (testsúlykontroll) egymástól függetlenül is hasznos, eredményt ígérő elemek. Ha pedig az említett tényezők együttesen vannak jelen az egyén életmódjában, garantáltan nagyobb eséllyel lesz minőségi az élete, nő meg az élettartama, lesznek jobbak az életkilátásai – figyelmeztetett az időzített rák-bomba ketyegésére dr. Greg Martin az MTI-n.

Ha tehát odafigyelsz életmódodra, és tudatosan törekszel egészséged megtartására, rendszeresen mozogsz, egészségesen táplálkozol, és megfelelő szinten tartod a testsúlyod, sokkal jobb eséllyel nézel szembe az esetleges rákos megbetegedésekkel. De nemcsak a kezelések sikerességét segíted így elő, hanem magának a ráknak a kialakulási esélyét is nagymértékben csökkented. Az elhízás ezek szerint már régen nem esztétikai kérdés. Az egészséges testsúly a hosszú élet egyik elsődleges feltételévé nőtte ki magát, így mind saját, mind pedig családod, környezeted testsúlyával is folyamatosan törődnöd kellene.

A helyes testsúly megtartása, illetve visszaszerzése a középkorba lépve bonyolultabb és összetettebb folyamat, mint korábban. A test megváltozik, bizonyos betegségekre tekintettel kell lenni, tehát nem kezdhetsz akármilyen sportot űzni, és nem vághatsz bele találomra diétákba. A tartós és egészséges eredmény elérésének céljából minden esetben konzultálj szakemberrel, aki segít összeállítani azt a táplálkozási rendet, amellyel tested karbantarthatod, és súlyod megőrizheted.


2 bevált, rákellenes gyümölcs
A rosszindulatú daganatos betegségek egyre több embert érintenek. És bár gyógymód még nincs ellene, megelőzni nagy eséllyel meg lehet.  tovább Tovább
Alvászavart és rákot is okozhat!
Ugye neked is van tévéd, számítógéped, mikrohullámú sütőd? Utazol villamossal, esetleg lakókörnyezetedben magas feszültségű vezeték húzódik?   tovább Tovább
Fogyi-tabletták: csoda vagy csalás?
Ugyanúgy jönnek-mennek a divattal, mint a répanadrág: azelőtt az ivóporra, ma a bélféregtelenítőre esküdnek...   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

testsúly megelőzés szívroham daganat táplálkozás szív- és érrendszer túlsúly dohányzásKiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés