Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 26. Monday, János, Pál   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Megdöbbentő, mi mindent árul el rólad a körmöd

2011.03.08. | T. Puskás Ildikó
A köröm színéből, formájából következtetni lehet nemcsak az életmódra, személyiségre, hanem a szervezet állapotára is.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Míg a hibátlan körmök nemcsak az ápoltságról, hanem a jó egészségi állapotról is tanúskodnak, addig a repedező, száraz, megvastagodott, barázdás vagy elszíneződött körmök tulajdonosainak érdemes utánagondolniuk, mi okozza ezeket az elváltozásokat. A körömproblémákat két csoportba sorolhatjuk. Az egyik csoportba tartoznak azok az elsősorban esztétikai elváltozások, amelyeket a különféle külső tényezők idéznek elő. Ilyen lehet a hideg időjárás, a sokszori kézmosás, valamilyen vegyszerek sűrű használata, a helytelen körömápolás, a gyakori lakkozás. A színbeli, alaki, „állagbeli” (kemény, puha, töredező, szakadó) elváltozások utalhatnak például a helytelen táplálkozási szokásainkból adódó vitamin- vagy ásványianyag-hiányra, de valamilyen betegségre is.

A körmök színeváltozásai

A köröm sárgás elszíneződése az egyik leggyakoribb probléma. „Természetesnek” tekinthető abban az esetben, ha valaki erős dohányos, illetve folyamatosan lakkozza a körmét. Amennyiben egyik ok sem áll fenn, felmerülhet, hogy a körmök sárgulásának hátterében a máj vagy a tüdő megbetegedése áll.
A kékes köröm a vér oxigénellátottságának elégtelen voltára, azaz keringési zavarra, illetve valamilyen, a tüdőt érintő betegségre utalhat.
A szürkés árnyalatú – esetleg fehér foltos – köröm azt jelezheti, hogy túl sok, a sápadt, színtelen pedig azt, hogy túl kevés vas van a szervezetünkben. A fakó köröm a vérszegénység jele is lehet. A barnás elszíneződést előidézheti bizonyos gyógyszerek szedése, a vörös árnyalat pedig a magas vérnyomást jelzi. A körömágynál fehér, a köröm szélénél barnásvörös elszíneződés a vesebetegség egyik legjellemzőbb tünete. A vörösesbarna körömágy és a fehér szélű köröm pedig májproblémákra utalhat.

A körömhold üzenete

Amennyiben a körömágynál található apró, fehér félhold vörösre színeződik, az a szívbetegség előrehaladott voltára utaló tünet lehet. Amennyiben a félhold fehér ugyan, ám mérete a megszokottnak többszörösére nő, felmerül a pajzsmirigy alulműködésének gyanúja. A nagyon nagy körömhold szívinfarktusra való hajlamot, a túl kicsi szívműködési elégtelenséget, keringési zavarokat tükrözhet. Cukorbetegségre enged következtetni, amennyiben a körömholdat egy vízszintes vonal határolja el a köröm többi részétől.
A körmön jelentkező fehér pöttyöket – jó esetben – vitaminhiány hívhatja elő, ám pajzsmirigyproblémákra, nyirokműködési zavarokra, illetve a méregtelenítő szerveink (máj, vese) megbetegedésére is figyelmeztethetnek.

Miért lesz a körömből karom?

A törékeny, kettéhasadt köröm egyértelműen jelzi a szervezet krónikus folyadékhiányát.
A körmök megvastagodásának legbanálisabb oka a gombás fertőzés, de a szaruréteg megvastagodását okozhatja a túlzott fehérjebevitel, illetve a zsíros táplálkozás is.
Bár sokan az életéveik előrehaladtával tapasztalják, valójában nem tudják, hogy idős korban a körmök egyre vastagabbak lesznek.
Ha a megvastagodott köröm domborúvá válik, felmerül valamilyen szívbetegség (szívelégtelenség, szivritmuszavarok stb.) gyanúja. Ennek az a magyarázata, hogy a szöveteknek – így a köröm szövetállományának – nem megfelelő a vér- és oxigénellátottsága.
Az egyik gyakori bőrbetegségnek, a pikkelysömörnek is lehet társult tünete a körmök megvastagodása.
A száraz, törékeny körmök jelezhetnek vitamin- és ásványianyag-hiányt, illetve pajzsmirigy-alulműködést, de valamilyen, szervezetünkben zajló gyulladást is.

Ami az alaki elváltozások mögött van

A köröm szabad végének felfelé hajlása (úgynevezett kanál alakú köröm) vérszegénységre utal.
Az úgynevezett óraüvegköröm (a körmök felszíne kidomborodik, nem ritkán a nekik helyet adó ujjpercek kiszélesedése, megvastagodása mellett) – különösen, ha nem születésünk óta ilyen alakúak a körmeink (illetve akár egy is ilyen formájúvá válik) – szív- és érrendszeri, vagy légzőszervi betegségekre figyelmeztethet. A neurológiai zavarok, májpanaszok vagy bélgyulladás kísérőjelensége is lehet az kidomborodó köröm.
A szarv- vagy karomszerű köröm a különféle gyulladások, illetve a vérkeringési zavarok tüneteként jelentkezik.

A körmök „vonalkódjai”

A körmökön látható hosszanti, vastag barázdák általános emésztési zavarokra utalnak. Ugyanezt a problémát jelzi, ha a körmök hajlamosak a függőleges irányú beszakadásra. A keresztirányú barázdáltság az immunrendszer gyengülését mutatja. Leggyakrabban fertőző betegségek, krónikus gyulladások alatt, után jelentkezik a körmökön, ám hosszabb diétázás/fogyókúrázáskor, illetve azt követően is megjelenhet.
Jó esetben a cinkhiányt jelezheti, ám nem ritkán a gyomor- vagy bélbetegségek jele is lehet.

Nemcsak az arcod és a testalkatod árulkodik rólad?

  • Lapát alakú körmök a nagyon aktív, kezdeményező, a „valóság talaján álló” emberek kezein láthatók.
  • A szögletes körmök „tulajdonosainak” nagy az önuralmuk, fegyelmezettek, rendszeretők.
  • Ovális és kúpalakú körmeik a művészi adottságokkal rendelkezőknek vannak.
  • Ugyancsak ilyen formájú körmük van a konfliktuskerülő és önbizalomhiányos embereknek is.
  • A karomformájú körmök, túlzott anyagiasságról, birtoklási vágyról, türelmetlenségről, önzésről tanúskodnak.
  • Homorú körmeik vannak a nyugtalan, ingerlékeny és fáradékony embereknek.

A körmöd árulkodik az...
Ha egy gyors helyzetjelentést szeretnél az egészségedről, nem kell mást tenned, mint ránézni a körmeidre.  tovább Tovább
Népbetegség a benőtt köröm. Mit...
A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járóbeteg) műtét. Miért ilyen gyakori, és hogyan kezelhető?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

beteg betegség köröm személyiségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés