Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

3 tünet, ami trombózisra utalhat

2011.10.30. | Lám Luca
Tudod, hogy a trombózis milyen következményekkel járhat, vagy hogy veszélyeztetett vagy-e? És azt, hogy hogyan előzheted meg? Ideje mindezt tisztázni!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A trombózis definíciója igen egyszerű: a szív által mozgásban tartott vérkeringés a vér érpályán belüli megalvadása miatt az érrendszer valamelyik szakaszán leáll. Az, hogy az adott szakaszon miért alvad meg a vér, viszont már sok mindennel összefügg.

Ha megsérül az érfal, megváltozik a vér áramlása, vagy módosul a vér alvadékonysága, trombózis keletkezhet. Mindhárom tényező döntő szerepet játszik, de külön-külön jelenlétük súlya nem egyforma.

Ha például dohányzol, vagy érszűkületed van, az erek vastagsága, belső átmérője kisebb, hiszen meszes felrakódások boríthatják. A szűk erekben a vörösvérsejtek könnyen összetapadnak, ennek hatására csökken a vér folyékonysága, és nő alvadékonysága. Ilyen feltételek mellett a vérrögök kialakulására drasztikusan megnő az esély.

Hol alakulhat ki trombózis?

Gyakorlatilag az egész testben kialakulhat trombózis, mind a verőerekben, mind a vénákban. Ha az agyi verőerekben alakul ki, agyi infarktusról beszélünk, ha pedig a szív verőerében, szívinfarktusról. A vénás trombózisok leggyakrabban az alsó végtagokban fordulnak elő. Önmagukban véve nem halálos kimenetelűek, hacsak a véráram el nem juttatja a vérrögöt valamelyik központi szervbe.

Figyelem!

A trombózis következtében kialakuló fatális tüdőembólia az egyik leggyakoribb halálozási ok: Európában évente mintegy félmillióan veszítik életüket emiatt, azaz kétszer annyian, mint az emlőrák, a prosztatarák, a HIV/AIDS és a közlekedési balesetek miatt összesen.

A trombózis tünetei

Sajnos a trombózis nem jelentkezik olyan tünetekkel, melyek jó előre megjósolnák a bajt, de néhány figyelmeztető jelet észrevehetsz, ha tudatosan figyeled tested jelzéseit. A jelek minden esetben attól függnek, hogy mely testrészt és milyen típusú eret érint a szűkület. Például:

  • Az alsóvégtag verőérszűkülete esetén: hosszabb járás után a lábszárban fájdalom jelentkezik. ahogy a szűkület terjed, a fájdalom egyre nagyobb, és mind rövidebb ideig tartó igénybevételt követően tapasztalható.
  • A szív ereinek szűkülete esetén: fizikai igénybevétel esetén mellkasi fájdalom tapasztalható, mely pihenésre alábbhagy. Ahogy a szűkület terjed, a fájdalom fokozódik, és mind kisebb aktivitás hatására tapasztalható.
  • A lábszár visszértágulata esetén: kicsiny bőrelváltozás, amely a lábujjak közti gombásodás formájában is jelentkezhet, jellemzően alig okoz panaszt, a fizikai megerőltetés mégis okozhat trombózist.

Mikor vagy veszélyben?

Verőeres trombózisra elsősorban akkor lehet számítani, ha valaki dohányzik, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje, túlsúlyos, illetve egyes hematológiai betegségek esetében. A vénás trombózis előfordulása azonban már jóval szélesebb kört érint. Különösen veszélyeztetettek azok, akik valamilyen oknál fogva huzamosabb ideig mozdulatlanságra kényszerülnek, például műtétek után, betegség vagy terhesség miatt, de akár egy hosszabb repülőút is veszélyes lehet.

Hogyan előzheted meg?

A verőeres trombózist kizárólag egészséges életmóddal lehet megelőzni. Mivel rizikótényezői között a dohányzás, a túlsúly, vagy éppen a cukorbetegség szerepel, csak ezen betegségek, illetve szokások elkerülésével érheted el a lehető legnagyobb biztonságot.

A vénás trombózis megelőzése ennél sokkal kézzelfoghatóbb. Mivel a betegség az esetek legnagyobb százalékában valamilyen műtét során merül fel, a megelőzés a műtéti utókezelés része. Ortopédiai műtétek után a betegek különösen veszélyeztetettek, hiszen kezelés nélkül 60 százalék a trombózis kialakulásának veszélye, köztük a halálos kimenetelű embólia aránya is magas.


A rézhiány 11 tünete
Gondoltad volna, hogy ez a vöröses színű, puha fém mérgező hatása ellenére elengedhetetlen az emberi szervezet számára?  tovább Tovább
Depressziós vagy? Íme, az egyértelmű...
Az időskori rosszkedvet sokan természetesnek veszik, holott komoly depresszióra is utalhat. Ismerd meg a tüneteket!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szív- és érrendszer halál kezelés megelőzés cukorbeteg szívrohamCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés