tvenentl.hu

Hihetetlenül egyszerű: hogyan hat egy mennyei fogyókúra?

2011.01.10. | Ötvenentúl.hu
Új módszerrel bővült a fogyókúrák listája. Ha karcsúsodni akarsz, nem kell mást tenned, mint a holdra figyelned!

Ez a diéta, illetve fogyókúra tulajdonképpen a táplálkozás átállítása, és a tiroli hold-szakértő duó, Johanna Paungger-Poppe és Thomas Poppe találmánya. A lényege, hogy a táplálkozás a hold fázisaihoz igazodik, így könnyebb és egészségesebb a fogyás. A kúra során nem kell éhezni, csak a táplálkozási szokásokat megváltoztatni. Időtartama lehet két hónap vagy akár hosszabb idő is.

Nagyon fontos, hogy a diéta során biológiai szempontból értékes táplálék kerüljön az asztalra. A gabonák közül a tönkölybúza a legnyerőbb. Ezen kívül sok vizet (csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet) és édesítés nélküli gyógyteát kell inni, legalább napi két-három litert, méghozzá evés előtt vagy után, nem közben, hogy az emésztőnedvek ne higítódjanak fel, mert az rontaná az emésztés hatékonyságát.

Teliholdtól újholdig

A holdkúra alatt fokozottan figyeljünk testünk és lelkünk reakcióira! A legjobb, ha az észleléseinket felírjuk egy erre a célra rendszeresített füzetbe. A feljegyzéseknek megvan az a nagy előnyük, hogy ily módon sokkal jobban tudatosabbá válik bennünk, mi történik és közben hogyan érezzük magunkat. Ez pedig segít jobban megérteni a holdritmust.

A kúrát két-három nappal telihold előtt kezdjük. Ebben az időben együnk valamivel kevesebbet, mint egyébként szoktunk. A legutolsó étkezés időpontja ne legyen később este 6 óránál. (A telihold napja egyébként ideális nap a böjtölésre. Ilyenkor lehetőleg csak leveket, vizet és teát igyunk.)

A fogyó hold két hetes időszaka alatt normálisan étkezhetünk. Ha sikerül megoldanunk, hogy a gyomrunkat mindig csak körülbelül kétharmadig töltsük meg, nem teljesen, akkor sokkal könnyebbnek fogjuk érezni magunkat, nemcsak testileg, hanem lelkileg is. Fontos, hogy ebben az időszakban a legutolsó étkezés ideje délután 4 és 5 óra közé essen. Ha a hold ereje alábbhagy, kedvezőbbé válnak az elengedés körülményei mind a kozmoszban, mind az egyén szintjén. A test ilyenkor sokkal könnyebben szabadul meg a salak- és méreganyagoktól, mint egyébként. Ennek mellékhatásaként pedig szépen eltűnnek a fölösleges kilók is.

Újhold előtt egy-két nappal ajánlatos beiktatni egy zöldség-gyümölcs- vagy valódi böjtnapot, mivel a test ebben az időszakban igen hatékony méregtelenítő munkára képes. Egy ilyen böjtös napon lúgos leveket tanácsos inni, például sárgarépa- és paradicsomlevet, hogy újra egyensúlyba hozzuk szervezetünk sav-lúg háztartását. A felforralt forró víz, kortyonként fogyasztva, szintén aktívan kiöblíti a mérgeket a szervezetből.

Növekvő hold idején feltétlenül együnk kevesebbet, mint egyéb időszakokban szoktunk, a mennyiség körülbelül egyharmaddal legyen kevesebb a korábbinál. Ebben az időszakban ugyanis a szervezet fokozottabban tárolja a tápanyagokat és ennek eredményeként könnyebb meghízni is. Délután 3 és 5 óra között különösen sokat igyunk, este 6 óra után pedig már ne együnk semmit.

A holdkúra eredményességét azzal is támogathatjuk, ha minden nap az adott holdfázishoz illő teát iszunk, tehát például telihold- vagy újhold-teát. Ezek a speciális teakeverékek erősítik az adott fázisok hatását. Kényeztessük a bőrünket is jótékony hatású fürdőkkel és finom, természetes olajokkal. A szaunalátogatás optimális ideje a fogyó holdra esik.

Mikor milyen teát igyunk?

A jellegzetes telihold-teák közé tartozik a citromfű, körömvirág, búzavirág, kakukkfű, kamilla és málnalevél keveréke, amely nyugtató hatású, anélkül, hogy túlságosan tompává tenné az érzékeinket.

A fogyó hold ereje segíti a test méregtelenítését. Ennek megfelelően az erre a fázisra ajánlott tea csalánt, csipkebogyót, bodzavirágot, almadarabkákat, zöld teát, kukoricahajat és körömvirágot tartalmaz. A főzet segíti a méregtelenítési folyamatokat és erősíti azokat a szerveket, amelyek központi szerepet játszanak belső megtisztulásunkban, így kiváló kísérője a fogyókúrának.

Újhold idején a maté, menta, citromfű, alma, zöld tea és rózsavirág keverékéből főzött serkentő tea hozhat felfrissülést, de nem túlzott izgágaságot.

Növekvő hold idején csupa olyasmire van szükségünk, ami hozzájárul a szervezetünk felépítéséhez és erősítéséhez. Az izsóp, borsmenta, melissa, édeskömény, ánizs, málnalevél és rózsavirág keverékéből készült tea erősíti testünk valamennyi fontos funkcióját.