Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Őssejtek: bevált a módszer?

2010.12.24. | Ács Borbála
Vajon tényleg megtalálták a mindent megújító csodaszert, vagy csak találgatásokra alapoznak az őssejtkutatók?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az őssejtkutatás éppen azzal a válasszal kecsegtet, amelyre az emberiség hosszú évek óta vágyik: egy csodaszer feltalálásának reményével, amely rengeteg rettegett betegséget gyógyíthat majd meg. Egyelőre azonban azt sem értjük pontosan, mit jelentenek a téma körül felmerülő fogalmak, nem tudjuk, mi is pontosan a módszer lényege, milyen utakon valósítható meg, és mely betegségekre lehet hatással. Viták, bizonytalanság és tévhitek keringenek e körül a kezdetleges felfedezés körül, amely talán megoldás lehet több súlyos betegség gyógyítására is.

Mik azok az őssejtek?

Az őssejtek a későbbi sejtek kezdetleges formái, amelyek még nem specializálódtak, így bármilyen típusú sejtté alakulhatnak. Ezek a sejtek még nem kaptak sem funkciót, sem feladatot, amely alapján később gondolkodásért felelős agysejt vagy a szívműködésért felelős szívizomsejt, esetleg a légzés feladatát ellátó tüdőhámsejt formálódhat majd belőlük. Önmegújításra és korlátlan számú osztódásra képesek: így sokszorozódhatnak és bármilyen funkciót, feladatot elláthatnak azáltal, hogy bármely típusú sejtté átváltozhatnak. Mivel az őssejt lényegében egy lehetőségekkel teli sejtkezdemény, általa elméletileg javíthatók, megújíthatók azon sejtek, amelyek valamilyen oknál fogva rosszul működnek vagy elhalnak.

Honnan nyerhetők őssejtek?

Jelenleg az őssejteknek három ismert forrásuk van: a csontvelő, a perifériás vér és a köldökzsinórvér. A legutóbbit ítélik aktuálisan a legjobb forrásnak az őssejtek minősége, valamint a levétel komplikációi szempontjából.

Köldökzsinór

A magzat az anyaméhben a köldökzsinóron keresztül táplálkozik: az itt keringő vérből nyerhetők ki a legegyszerűbben a magzat vérkeringésében még nagy számban fellelhető őssejtek. Ez a művelet a további őssejtforrásokkal ellentétben kockázat- és fájdalommentes. Fontos azonban, hogy a gyermek születése után, de még a köldökzsinór elvágása előtt kell a vér levételének megtörténnie, különben az értékes anyag elvész. Ezután egészen a felhasználásig mélyhűtve tárolják a levett vért. Az ebből kinyerhető őssejtek beültetése nemcsak kevesebb kockázattal és kisebb költséggel jár, de adott esetben rokonoknál is felhasználható.

Csontvelő

A csontvelőből rendkívül kockázatos és fájdalmas műtéttel vehető le az őssejtnyeréshez elegendő mennyiség, melyet a szegycsontból vagy a csípőtövisekből operálnak ki. A csontvelőben található őssejtek kinyerésének másik módszere, mikor a beteg olyan előkezelésben részesül, melynek során a csontban található őssejtek a vérbe kerülnek. Ezek az őssejtek azonban felnőttek, és nagyrészt már vérképzésre specializálódtak, így kevesebb lehetőség rejlik bennük, mint a köldökzsinórvérben található őssejtekben. Mindezen felül kockázatosabb a beültetés sikere is, az eljárás pedig magas költségekkel jár.

Mik a lehetőségek?

Minden betegség hátterében valamely szerv, illetve az azt felépítő sejtek működésének romlása vagy leállása áll. Így történik például az, amikor a szívizomsejtek elhalása szívrohamot, az idegrendszer sejtjeinek romlása pedig Alzheimer-kórt okoz. A legegyszerűbb, legcélravezetőbb megoldás ezen problémákra a beteg, elhalt vagy rosszul működő sejtek újra cserélése, illetve megújítása lenne. Ennek megvalósíthatóságával kecsegtet az őssejtkutatás. Mivel az őssejtekből bármilyen típusú sejt, így pedig bármilyen szövet előállítható, elméletileg lehetséges a megbetegedett szívizom megújításával a szívroham után elhalt szívrész, a helytelenül működő hasnyálmirigy megújításával például a cukorbetegség gyógyítása is. A leukémia gyógyítását, valamint más daganatos betegségek kezelésének lehetőségét is feltételezik az őssejttel. Bizonyos kísérletek alapján feltételezik, hogy a későbbiekben a Parkinson- és az Alzheimer-kór is gyógyítható lehet ilyen úton.

A távoli jövő

Már egész új tudományág épült az őssejtek kutatására, valamint a belőlük előállítható szövetek kikísérletezésére. A későbbiekben ezek segítségével akár porckorongok, szívizom- és billentyűk, valamint ízületek is előállíthatók, és a megbetegedett területekbe beültethetők lehetnek. A még távolabbi jövőben talán a gének megújítása is lehetséges lesz. A kutatások évről évre új eredményeket hoznak, a fejlődés egyre gyorsabb, ez a tudományág és gyógymód azonban még mindig nagyon kezdetleges és kétes sikerű, ám rengeteg lehetőséget rejt magában.


Meglepő kutatás a fokhagyma...
Törve, főzve, párolva, aprítva, kapszulában, sóban – a fokhagyma mindenhogy finom és egészséges. Hogyan maximalizálhatod a hatásait?  tovább Tovább
Hogyan értelmezd a laborvizsgálat...
A kezedben az eredmény, de nem értesz belőle semmit? Segítünk értelmezni a leleted!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kutatás őssejt kutatóCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés