Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Óvatosan a szaloncukorral!

2010.12.21. | T. Puskás Ildikó
A karácsony elmaradhatatlan kelléke a karácsonyfa; karácsonyfa pedig elképzelhetetlen szaloncukor nélkül.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Mivel ez a szezonális édesség a gyerekek körében a népszerűbb, ha elsősorban nekik, miattuk vásárolsz ilyen édesipari terméket, ne csak az ínycsiklandó ízekre gondolj, hanem a csomagoláson fellehető egyéb információkra is figyelj vásárláskor.

A szaloncukrok csomagolásán feltüntetett termékismertetőnek tartalmaznia kell a „töltőanyag” összetételére” (például E-anyagok, ízesítőanyagok, színezékek), a bevonómasszára (például étcsokoládé, tejcsokoládé, kakaóbevonat), a termékben lévő kalóriamennyiségre, a fehérje-, zsír- és szénhidráttartalomra, illetőleg a fogyaszthatóságra vonatkozó tudnivalókat (lejárati dátum) is.

Szempontok a vásárláshoz!

Szánj időt a szaloncukor vásárlására is. Ellenkező esetben könnyen becsapódhatsz. Például a zacskós csomagolásnál sokszor az ízre utaló – „marcipános” – megjelölés valójában nem mandula, hanem egy természetazonos aroma, a percipán-marcipán „jelenlétére” utal. Ez ugyan – különösen kis mennyiségben – nem káros az egészségre, de az aroma élvezeti és tápértéke jóval kisebb, mint a manduláé.

A bevonóanyagok górcső alá vétele azért nem időpazarlás, mert egyáltalán nem mindegy, mivel etetjük/kényeztetjük szeretteinket.

Fontos tudnod, hogy a legtöbb szaloncukor nem „igazi” csokoládébevonó masszával, hanem csokoládéutánzatok felhasználásával készül. Míg a valódi csoki gyártásában kakaóvajat használnak a gyártók, addig a különféle csokiutánzatok például pálmaolaj vagy más, olcsóbb és tápanyagtartalom szempontjából kevésbé értékes növényi zsírsavak felhasználásával készülnek.

A garantált minőségű csokoládé legalább egyharmad részben tartalmaz kakaó-szárazanyagot, illetve kakaóvajat, zsírmentes kakaószármazékot. Amennyiben gyerek van a családban, inkább válaszd a valódi étcsokibevonattal készülteket, még annak árán is, hogy egy kiló helyett esetleg csak fél kilóra futja a pénzedből.

A minőség garanciái?

A minőségi szaloncukrokat elsősorban a magasabb árfekvésű, úgynevezett „prémiumtermékek” (többnyire a dobozos csomagolásúak) között találod meg.
Az édesség- vagy élelmiszerboltban, hiper-, szupermarketben vásárolt szaloncukor csomagolásán feltüntetett információs vonal már önmagában is fontos bizonyítéka lehet annak, hogy minőségi árut vásároltál.

Csak akkor dobd ki a szaloncukor dobozát, zacskóját, ha meggyőződtél arról, hogy a termék hibátlan, nem lejárt szavatosságú (nem kemény, nem „csapódott ki” rajta a kakaóvaj). Amennyiben bármilyen minőségi problémád van a megvásárolt édességgel, blokk ellenében azt kötelesek a vásárlás helyén kicserélni.

Mitől csak csoko, és mitől csokoládé?

Magyarország is elfogadta az ENSZ FAO csokoládéra vonatkozó szabványát. Eszerint csak az az édesipari termék nevezhető csokoládénak, amelynek kakaótartalma minimum 35 százalékos, szemben a bevonómasszákkal (ezek kakaótartalma legalább 5 százalék).

A szigorú előírásoknak köszönhető, hogy a termékek címkéje ma már biztonsággal eligazít. Amennyiben szerepel a csomagoláson, a címkén a csokoládé szó, akkor az biztosan „igazi”.

Ha csokit ajándékozol unokáidnak, szeretteidnek, barátaidnak, keresd a „fair trade” megjelölésű termékeket! Ez nemcsak azért fontos, mert „környezet- és társadalomkímélő” módon (például nem gyerekmunkával) állították elő, hanem azért is, mert a felírat egyúttal a bio kategóriát is jelenti.

Mivel a szaloncukor igazi energiabomba, egy nap négy-öt szemnél többet ne fogyassz, és a gyerekeknek se adj többet. Konyakos meggyes, likőrös ízesítésű szaloncukrot ne adj sem a kisebb, sem a nagyobb gyereknek.

Amikor az olcsó a drága!

Ne vásárolj kimért szaloncukrot, mert nem tudhatod, honnan származik, mi van benne, és mikor jár le a termék fogyaszthatósági ideje.

Semmilyen, szemre mutatós csomagolású szaloncukrot ne vegyél meg, ha annak zacskóján nem látsz magyar nyelvű „termékismertetőt”. Az összetevők ismerete már csak azért is fontos lehet, mert ha allergiás vagy, illetve valaki a családban érzékeny az édesség valamely alap-, vagy adalékanyagára (például dió, mogyoró), ez akár súlyos (vagy jobb esetben kevésbé súlyos) túlérzékenységi reakciókat is előidézhet.

Fontos tudnod azt is, hány E-anyag van a termékben (3-nál több E-számot tartalmazó élelmiszert, édességet ne vegyél meg).

Ne hagyd magad elcsábítani az aluljárók, busz- és villamosmegállók „fapados” alkalmi árusaitól se, mert a gyanúsan olcsó áru akár lejárt szavatosságú is lehet. Erre utaló jel például, ha túl kemény az édesség tapintása, vagy fehér foltok láthatók rajta.


Édes és a miénk: a szaloncukor
Kezdetben szalonczukkedlinek hívták, és százötven éve nem hiányozhat egyetlen magyar karácsonyfáról sem.  tovább Tovább
3 meglepő tény a csokoládéról
A csoki finom, kerüljön akármilyen formában elénk: töltve, keserűn, krémként, édesen, magában… De nem csak ezt érdemes tudni róla!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szaloncukor karácsonyfa csokoládéCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés