Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Zarándoklat. Utazás magadba?

2010.09.26. | Berényi Mariann
Zarándoklat turistabusszal? Vagy kirándulás zarándokhelyekre? Indulás előtt gondolkozz el, hogy mit vársz elsősorban egy ilyen utazástól. Lelki élményt vagy látnivalót?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az utóbbi években, évtizedben egyre népszerűbb a zarándokturizmus. Utazási irodák, parókiák, vallásos alapon szerveződő civil szervezetek indítanak buszos, netán repülős zarándokutakat. A kitűzött célpontok között Jeruzsálem mellett többnyire európai kegyhelyek szerepelnek: Róma, Fatima, Lourdes, Mariazell, Santiago de la Compostella. A szentév alkalmából szervezett utak érinthették Árpád-házi Szent Erzsébet életének fontosabb állomásait Németországban és Magyarországon.

Kényelmes, légkondicionált buszok szállítják Európa-szerte a megtisztulni vágyókat, hogy komfortos szállodákban, panziókban, gondosan elkészített svédasztalos reggelik és finom vacsorák után, végre elérjék a kegyhelyeket.

Előzd meg a csalódást!

Az utazási irodák és a turizmusra épülő szolgáltatóipar, kereskedelem képviselői ritkán fognak mellé, a zarándokokra télen-nyáron, esős időben egyaránt számíthatnak. A zarándokutak résztvevői azonban sokszor csalódnak, hiszen a várt spirituális élmény elmarad, egy-egy frissen vásárolt kegytárgyon kívül nem kapnak többet, mint amennyi egy átlagos buszos kirándulástól elvárható.

Mielőtt tehát hasonló utazásra adnád a fejed, érdemes átgondolnod, mit szeretnél elsősorban. Kellemes, hasonló gondolkodású keresztény társaságot? Olcsóbb utazást? Felejthetetlen élményt? Lelki megtisztulást? Vagy mindezt egyszerre?

Európában a kereszténység megszületése óta szerveződnek zarándokutak. A gépesített közlekedés elterjedéséig azonban a zarándokok leginkább gyalogosan, böjtölve tették meg a fárasztó utat. Az évszázadok során sok-sok magányos, csoportos vándor indult a földrész egyik szegletéből a másikba a bűnbocsánat, gyógyulás reményében.

Egykor és ma

Gondold végig, hogy a magyar katolikus parasztság csak az ország határain belül mennyit gyalogolhatott egy-egy közkedvelt búcsújáró helyre. A Jászságból a mátraverebélyi Szentkútra, Szegedről és a Kiskunságból a több mint 100 km-re fekvő Arad megyei Máriaradnára gyalogoltak rendszeresen a lelki és testi enyhülésre vágyók. Többségükben csoportosan mentek, egyházközségük zászlaja alatt. Útközben szent énekeket énekeltek, imádságokat mondtak. Miután a misén vagy a körmeneten részt vettek, ők is megtekintették a környező árusokat, hogy búcsúfiát vásároljanak. Ahogy a mai zarándokok, a régiek is szívesen vettek olvasót, szentképet, mézeskalácsot vagy a szenthelyen történt csodáról szóló füzetet.

Mi változott az elmúlt fél évszázad alatt? Kegytárgyak ma is vásárolhatók, maga a zarándoklat, az utazás azonban átalakult. A lourdes-i barlang környékét ellepték a bóvlikat árusító kereskedők, de a szenthely 50 méteres környezete „tiszta”, lehetőséget teremt az elmélyülésre. Sőt az esti gyertyafényes körmenetek, amikor papok, apácák és betegek együtt haladnak, még a szkeptikus kíváncsiskodók számára is felejthetetlenné válnak. Mégis, a buszon megtett több száz kilométeres út, a néhány, benzinkútnál eltöltött, anyagcserét szolgáló pihenő, a repülőtereken szükséges biztonsági ellenőrzés nem feltétlenül alapozza meg a spirituális élmények befogadásához szükséges elmélyülést.

El Camino két részletben

N. Erika, aki párjával együtt két nyáron, két részletben gyalog tette meg Spanyolországban az El Caminót, a Szent Jakab útja 800 km-ét, elvárások nélkül készült a zarándoklatra, és valódi lelki élményekkel tért haza. Mellőzték az utazási irodák kínálatát, és saját maguk szervezték meg útjukat. Kevés holmival, böjti ételekkel, csendben, gyalog tették meg a hosszú zarándoklatot. Az út első 600 km-e igazi elmélyülésre adott lehetőséget, a szállásokon csend uralkodott, az emberek tiszteletben tartották egymás pihenőidejét, meditációját. Az út utolsó szakaszában azonban buszos zarándokok ricsaja nehezítette meg a lelki kikapcsolódást. Mindketten féltek, hogy őket is csalódás éri Santiagóban, tartottak attól, hogy a célállomáson kiépült turistaparadicsom méltatlan befejezése lesz fáradságos útjuknak. Szerencsére nem így történt. Az évszázadok során, a zarándokok által egyenként összehordott kövekből épült templom előtt elcsendesülve, áhítattal álltak az emberek. Hiába láttak útjukon szebbnél szebb katedrálisokat, kedvesebbnél kedvesebb középkori templomokat, Santiago de la Compostella megkoronázta zarándoklatukat.

Sokan persze koruk és betegségük miatt nem vághatnak bele hasonló kalandba, mások az egy hónapos távollétet nem engedhetik meg maguknak. Az utazási irodák zarándokútjainak egyre bővülő kínálata főként nekik szól. A hatalmas választék lehetőséget teremt, hogy bárki megfelelő körültekintéssel, igényei őszinte feltárásával és figyelembevételével olyan szervezett utat válasszon, amely életre szóló élménnyel ajándékozza meg.


Szurdok a Pilisben
Aki a Pilisbe megy túrázni, nemcsak csodálatos természeti környezettel, hanem rejtélyes emlékekkel is találkozhat. Köztük az egyik legkülönösebb hely a...  tovább Tovább
Öt program Hollandiában
Bár Hollandia kis ország, mégsem lehet rövid idő alatt megismerni a városok és a természet kincseit. Szemezgettünk a legjobb programok közül.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

utazás fogyókúraCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés