Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Mi az alkoholizmus?

2008.09.08. | Ács Borbála
Hogyan lehet ráismerni az alkoholbetegségre? Mihez kezdj, ha nem tudod, hová fordulj?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Kultúránk, szertartásaink és így életünk szerves része az alkohol. Iszunk, ha valakinek születésnapja, névnapja van, de iszunk még a vallásos ünnepeinken is. Iszunk, ha elhagyott a kedves, vagy ha gyerekünk, unokánk született, és akkor is, ha elvesztettünk valakit. Ha a világon majdnem mindenki iszik alkoholt, mi az a betegség, amit alkoholizmusnak hívunk?

Mikor mondhatjuk ki, hogy valaki alkoholproblémákkal küzd, avagy alkoholfüggő – a legnehezebb ezt meghatározni. Ha minden este megiszunk a vacsorához egy pohár vörösbort, vagy ha havonta egyszer egy nagyobb mulatságon becsiccsentünk, az sem egészséges, de talán még nem nevezhető betegségnek.

Hivatalos meghatározás

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete megpróbálta csoportokba osztani a társadalmat alkoholfogyasztás szempontjából. Bármilyen hihetetlen is, de vannak absztinensek, akik sosem isznak, továbbá szociális ivók, akik csak valamilyen társas szertartás, összejövetel keretében. Mások akkor fogyasztanak nagyobb mennyiségben alkoholt, ha valami trauma éri őket, melyet nem képesek feldolgozni. Számukra a részegség a cél, őket az ENSZ problémaivóknak nevezi, és ők már alkoholbeteggé is gyakrabban válhatnak. Ez a legrosszabb, függő állapot, amikor az ember minden egyes aktivitása az alkohol megszerzésére irányul, nélküle pedig elvonási tünetei keletkeznek. 

Pszichológiai szempontból alkoholista az, aki már nem azért iszik, hogy jobban érezze magát, hanem azért, hogy ne érezze magát olyan rosszul. Az ivás számára már nem bizonyos különleges eseményhez, hanem mindennapi cselekvéseihez kötődik. Komoly rendszerességgel iszik, és gyakran jut el a részegségig. Ezután nemcsak testileg és lelkileg kerül mélypontra, de a társadalom peremére is kiszorulhat, elveszítheti állását, egzisztenciáját, kitaszíthatják a közösségből, a családból, amelyben élt.

Kiút

A pszichológusok és szakemberek szerint ebből a betegségből lehetetlen egyedül kigyógyulni. Az első lépés a legnehezebb: a probléma kimondása. Ez az esetek többségében nem is sikerül: a beteg ürügyeket, mentségeket keres és talál. A gyógyuláshoz még akkor sem elég a puszta akaraterő, ha mégis eljut odáig, hogy környezetének jelzései alapján vagy önmagától ráébred arra, hogy az ivás már komoly probléma. Orvosi segítségre is szükség lehet, ha a függés olyan mértékű, hogy az elvonási tünetek életveszélyesek. Ha a közvetlen, fizikai tüneteket már leküzdötte, a lelki rehabilitáció hosszú évekig is eltarthat. Ilyenkor, pár „tiszta” hónap után a leszokóban lévő beteg gyakran megenged magának egy-egy italt – ez többnyire azonnali visszaeséssel jár. Leszokni tehát csak az alkohol teljes és végleges elhagyásával lehet.

A pszichológus segítsége

Mivel a függőség oka elsősorban nem a testben, hanem a lélekben rejlik, az újrakezdéshez mindenképp szükség van pszichológusra. Amennyiben a beteg valami probléma hatására kezdett el inni, a szakember első feladata, hogy segítsen feldolgozni a traumát, megoldást találni. Terelgetheti a családot, hogyan teremtsenek a gyógyulásnak megfelelő közeget a beteg számára. A legfontosabb, hogy legyen cél és motiváció a leszokóban lévő szeme előtt: legyen valami, amiért értelmét látja annak, hogy letegye a poharat. Mivel egy alkoholbeteg családbeli szerepei is összekuszálódnak, sőt még a gyógyulás után is átrendeződnek, jelentős segítséget nyújthat a családterápia. Nemcsak magán a betegen segít, hanem a családtagokon is: az ilyen helyzetben mindegyikük szerezhet sérüléseket.

Anonim Alkoholisták

A másik, még ennél is jobban működő módszer a csoportterápia: az Anonim Alkoholisták csoportjaiban mindössze 30 százalékos a visszaesés, szerintük ez a gyógyulás szerves része. Orvosok vitatják a szervezet hatékonyságát, de a számok mégis őket igazolják. Módszerük egyedi: minden csoportot egy már gyógyult alkoholista vezet. Alapelveik közé tartozik betegségük beismerése, kimondása és megosztása másokkal, a csoport egysége, egymás folytonos segítése, ugyanakkor távol tartják magukat mindenféle nyilvánosságtól és anyagi vonatkozástól. Alapvetően fontos még elveikben, hogy higgyenek valamiféle felsőbb erőben: nem hittérítésről vagy bármilyen vallás erőltetéséről van szó, mindössze arról, hogy úgy vélik: a gyógyuláshoz hinni kell valamiféle spirituális létezőben.
Egy ünnepi koccintástól az alkoholbetegségig hosszú az út, de bárkivel megtörténhet, hogy elengedi magát, és elsodródik. A legfontosabb, hogy rengeteg türelemmel segítsünk azon, aki a közelünkben alkoholproblémákkal küzd – vagy ha mi találjuk magunkat szemben a betegséggel, ne féljünk segítséget kérni.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

lélekCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés