Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Magas vérnyomás - így csökkenthető egyszerűen

2010.11.29. | webbeteg.hu
A magas vérnyomás kezelésével nagyon sok súlyos, akár életveszélyes szövődmény is megelőzhető.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A vérnyomás célértéke nem azonos minden ember számára. 130/80 Hgmm vagy ez alatti értékek ajánlottak, ha krónikus vesebetegséged, cukorbetegséged, koronáriád (szívkoszorúér) betegséged van.

120/80 Hgmm alatti érték a cél, ha a szív pumpafunkciója nem megfelelő (balkamra-elégtelenség vagy szívelégtelenség), vagy ha súlyos, krónikus vesebetegségben szenvedsz.

Az életmód-változtatás nagyban hozzájárulhat a vérnyomás karbantartásához, gyakran azonban nem elegendő. A megfelelő étrend és mozgás mellett orvosod gyógyszeres kezelést javasolhat a vérnyomás csökkentésére. Az, hogy milyen típusú gyógyszert javasol, a betegség stádiumától és az esetlegesen fennálló egyéb megbetegedésektől is függhet.

Annak érdekében, hogy csökkentse a napi gyógyszeradagot és ezáltal a mellékhatásokat, orvosod kis dózisú gyógyszerek kombinációját javasolhatja egyetlen gyógyszer nagyobb dózisa helyett. Két vagy több vérnyomáscsökkentő gyógyszer jobban hat, mint egy. A leghatékonyabb gyógyszer vagy -kombináció megtalálása gyakran idő és próbálkozás kérdése.

Gyógyszeres kezelés

  • Thiazid vízhajtók (diuretikumok). Ezek a gyógyszerek serkentik a nátrium és víz távozását a szervezetből, ezáltal csökken a vér térfogata, ami csökkenti a vérnyomást. A thiazid diuretikumok gyakran, de nem feltétlenül az elsőként választott gyógyszerek magas vérnyomásra. Egy vizsgálat szerint a vízhajtók kulcsszerepet játszanak a magas vérnyomás megelőzésében.
  • Béta blokkolók. Ezek a gyógyszerek csökkentik a szív munkavégző képességét, így a vérnyomás is csökkenni fog. Mivel azonban hipertóniában a szív feleslegesen végez nagyobb munkát, annak ésszerű mértékű csökkentése legfeljebb átmeneti fáradékonyságot okoz. A béta blokkolók ugyanakkor megelőzik a szívelégtelenség kialakulását és korai stádiumban lassítják előrehaladását.
  • Angiotenzin konvertáló enzim- (ACE) gátlók. Ezek a készítmények megakadályozzák egy érszűkítő anyag, az angiotenzin II képződését, ezáltal tágítják az ereket, ami vérnyomáscsökkenést okoz. Az ACE-gátlók különösen hasznosak a koronáriabetegségek, a szív- és a veseelégtelenség kezelésében.
  • Angiotenzin II receptorgátlók (ARB). Ezek a készítmények azzal segítik az erek ellazulását, hogy gátolják az angiotenzin II hatását. Az ACE-gátlókhoz hasonlóan az ARB-k szintén hatásosak koronáriabetegségben, szív- és veseelégtelenségben.
  • Kalciumcsatorna-blokkolók. Ezek a gyógyszerek segítik az erek izomzatának ellazulását, egyesek emellett visszafogják a szívet is. A kalciumcsatorna-blokkolók szedésekor fokozott figyelmet kell fordítani a grépfrút fogyasztására (a grépfrútlé ivására is), mivel a grépfrút egyik összetevője növeli a kalciumcsatorna-blokkolók szintjét és ezáltal hatását.
  • Reningátlók. Az Egyesült Államokban már hozzáférhető egy új gyógyszer, egy ún. renin inhibitor. A renin egy vese által termelt enzim, amely az angiotenzin II előanyagának, az angiotenzin I-nek az képzésében vesz részt. A reningátlók tehát a vérnyomás szabályozásának egy korábbi pontján avatkoznak be, mint az ACE-gátlók és az ARB-k.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalon: Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?


A magas vérnyomás tünetei
Súlyos, akár halálos szövődménnyel is jelentkezhet ez az ötven felett oly gyakori betegség. Érdemes tehát figyelni a tüneteket.  tovább Tovább
A magas vérnyomás veszélyei
Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket. 40 éves életkor felett éppen ezért legalább évente javasolt szűrő jellegű mérés.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szív vérnyomás szív- és érrendszerCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés