Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Így késleltetheted a bőr öregedését

2010.11.22. | T. Puskás Ildikó
Egészségtelen táplálkozás, légszennyezés, stressz: bőrünket naponta számtalan negatív belső és külső hatás éri.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Míg nyáron a nap káros UV sugarai, a változékony tavaszi, őszi, hideg téli évszakokban elsősorban az időjárás viszontagságai (szél, eső, fagy), a meleg helyiségek száraz levegője, illetve a benti és a kinti hőmérséklet-különbség okozta traumák viselik meg a bőrünket. Ráadásul a téli hónapokban meglehetősen kis választékban állnak rendelkezésünkre azok a természetes és friss vitaminforrások (nyers gyümölcsök, zöldségek), amelyeknek napi, rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk ennek az egész testünket beborító, védő szervünknek a belső táplálásához. Márpedig a szervezetünk folyamatos vitaminellátása nélkülözhetetlen bőrünk egészségének, fiatalságának megőrzéséhez.

Ma már a szépségiparban dolgozó szakemberek – kozmetikusok, kozmetológusok – is elismerik, hogy a különféle hidratáló, vitaminizált kozmetikai készítmények használata, sőt az egyre modernebb kezelési eljárások sem képesek a bőrt megvédeni a különféle ártó hatásoktól, ha nem jut hozzá a különféle mikrotápanyagokhoz, azaz nyomelemekhez, vitaminokhoz.

Ez utóbbiak közül az egyik legfontosabb, bőrt tápláló „anyag” a C-vitamin.

Mivel ez a vitaminfajta vízben oldódik, vagyis a vizelettel gyorsan kiürül, ráadásul a táplálékainkban is csak kis mennyiségben van jelen (magas hő hatására például élettani hatása károsodik), és az emberi szervezet sem tudja előállítani, nagy a kockázata a vitaminhiány és egy sor, ezzel járó panasz, betegség kialakulásának.

Vitamin testőrszerepben

A vitaminszegénység (hipovitaminózis) nemcsak olyan tünetekben nyilvánulhat meg, mint a gyakori fertőzések vagy a fogínygyulladás, a vérszegénység, hanem a bőrünkön is megmutatkozik, mégpedig bőrszárazság, fakó, petyhüdt bőr, kontúrvesztés, korai ráncosodás, vagy akár berepedések, bevérzések formájában.

Megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelével ezeknek a panaszoknak a többsége elkerülhető. A manapság „szépségvitaminnak” is nevezett mikrotápanyag ugyanis belülről és folyamatosan serkenti a bőrsejteket, hogy saját maguk állítsák elő a számukra fontos anyagokat. Felpörgeti a feszességet, a rugalmasságot biztosító kollagén és elasztin nevű fehérje termelődését, antioxidáns hatásának köszönhetően mintegy „közömbösíti” a szervezetbe jutó, illetve közvetlenül magát a bőrt is károsító szabad gyököket. A kollagén egyébként olyan létfontosságú fehérje, amely a csontokban, a porcokban, az izomszövetek felépítésében is szerepet játszik, és felel egészségükért is.

C-vitamin-hiány esetén az immunrendszerben és a kötőszövetek felépítésében zavarok állhatnak elő. Nem véletlen, hogy ezt a mikrotápanyagot a szervezet egyik testőreként is emlegetik. Ám nemcsak a testünk és a szervezetünk kiegyensúlyozott működésében van fontos szerepe, hanem a bőrünk védelmében is.

A C-vitaminnak az érelmeszesedés megelőzésében is kiemelt jelentősége van, mert aktívan „közreműködik” abban, hogy az erek falán ne tudjon megtapadni és lerakódni az ártó vérzsír, a koleszterin. Ez a bőrünk esetében is így történik. Ott a felhám alsóbb rétegében futó hajszálereket óvja, tartja rugalmasan.

A folyamatos C-vitamin-bevitel hatására javul a sejtlégzés, a bőr oxigénellátottsága, így mikrokeringése is. Ez utóbbinak köszönhetően a bőr hosszú ideig megőrzi fiatalosságát, üdeségét. 

A C-vitamin segítségével az irharéteg képes megőrizni víztartó képességét, hidratáltságát, így megelőzi a bőr kiszáradását, berepedezését, megereszkedését, vagyis a mély ráncok, sőt az úgynevezett öregségi foltok kialakulását is. Ez azzal magyarázható, hogy „lefékezi” a túlzott, és szabályozza az egyenetlen melanintermelődést, amely folyamat az úgynevezett pigmentációs zavarok kialakulásában meghatározó szerepet játszik.

Mivel ezek a panaszok – az életkor előrehaladtával, a hormontermelés csökkenésével, a szervezetben zajló élettani folyamatok megváltozásával – meglehetősen sok idősödő embernek – elsősorban nőnek – okoznak gondokat, az e korosztályhoz tartozók számára kiemelt jelentősége van a megfelelő „szintű” C-vitamin-ellátottságnak.

Miért, mikor, kinek, mennyit?

Az étkezéssel „bevitt”, és egészséges embereknek ajánlott C-vitamin-mennyiség az I-es típusú cukorbetegeknél csak mintegy fele lehet a szükségesnek, ezért C-vitamin-hiány léphet fel a sejtekben. Ez nemcsak az érintettek anyagcseréjét befolyásolja hátrányosan, hanem a bőrt is sérülékennyé teszi.

Az úgynevezett „protonpumpagátló” gyomorsavcsökkentő szereket szedőknél ugyancsak felléphet C-vitamin-hiány, ugyanis a gyógyszer hatására csökkenhet a vitamin felszívódási hajlama, így javallott a napi „adag” megemelése (a szakorvossal történt konzultáció után).

A lázas betegségek alatt, után, fájdalomcsillapítók és szteroidtartalmú gyógyszerek szedésekor, intenzív fizikai mozgást követően a szervezetünknek több C-vitaminra van szüksége. A gyakori és túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stresszes életmód is C-vitamint von el a szervezettől, így a bőrtől is, ezért szükséges folyamatos pótlása.

Mentsd az irhádat!

Mivel bőrünk „nem felejt”, vagyis már az is „nyomokat” hagyhat rajta, ha a téli hónapokban elhanyagoljuk, érdemes fokozott figyelmet fordítanunk nemcsak a külső kényeztetésére, hanem belső szükségleteinek kielégítésére is.

Ha el akarod kerülni, hogy a bőröd a téli hidegben száraz, viszkető, hámló, sérülékeny, fakó, élettelen, rugalmatlan legyen, a napi étkezéssel bevitt C-vitamint érdemes kiegészítened olyan, gyárilag előállított készítményekkel is, amelyek nemcsak a szervezetedet „tartják karban”, hanem a külsődet is.


3 pofonegyszerű stresszkezelő...
A stressz a munkával járó mellékhatás, amit ha kiiktatni nem tudsz is az életedből, legalább kezelheted.  tovább Tovább
3 súlyos betegségtípus, amit...
Érrendszeri problémák, daganatok, stressz-betegségek. A C-vitaminnak mindhárom megelőzésében szerepe van.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

bőrápolás C-vitamin bőr bőrszín bőröregedésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés