Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szuper könnyű gombás receptek

2017.05.31. | Ferenczy Mária
Hétköznapi konyhai alapanyag, ennek ellenére nem a legnépszerűbb a háziasszonyok között. Pedig finom és egészséges, sőt fogyaszt is!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Rengeteg fajtája létezik, közülük egyes típusok a luxusgasztronómia egeit döngetik. Nagyon sok gombaféle viszont olcsón megvásárolható, de egy kiadós eső után a közeli erdőben vagy réten is szedhető.

Többféle íz, rengeteg elkészítési mód, és jótékony hatások jellemzik ezt a remek zöldséget (amely nem is igazán zöldség). Amellett, hogy csaknem 90 százalékban vizet tartalmaz, így alacsony a kalóriatartalma, tele van értékes tápanyagokkal. Legfontosabb tulajdonsága, hogy magas aminosav-tartalma által hasonlít az állati eredetű fehérjékre, fontos összetevője tehát egy vegetáriánus étrendnek. Persze vigyázni kell arra is, hogy csak ellenőrzött eredetű és fajtájú gombát fogyassz el, hiszen néhány gombafajta mérgező!

Különleges gombaraguval tálalt csirkemáj

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél kg csirkemáj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • olívaolaj

A raguhoz:

  • 1 nagy kaliforniai paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 szem paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg gombaolívaolaj
  • só, bors

Elkészítése: A májat tisztítsd meg, vágd félbe mindegyiket, majd szórd meg pirospaprikával, és hirtelen, pár perc alatt pirítsd meg olívaolajon. Tedd félre, majd a zöldségeket vágd fel: a hagymát apróra, a paprikát csíkokra, a paradicsomot kockákra, a gombát pedig vékony szeletekre. Először az áttört fokhagymát és a hagymát párold meg, majd add a többi zöldséget is hozzá, és főzz belőlük ragut. Közben sózd, borsozd, majd ha kész, keverd bele a félretett májat is.

Sajttal töltött gombafejek

Hozzávalók:

  • nagyobb szemű gombafejek
  • mozarella sajt
  • kék sajt
  • só, bors
  • zöldfűszerek ízlés szerint (petrezselyem, majoránna stb.)
  • 1 dl tejföl
  • olívaolaj

Elkészítése: A gombákat tisztítsd meg, majd csavard ki a tönkjüket. A reszelt sajtokat, a fűszereket és a tejfölt keverd el, majd tömködj mindegyik gombafejbe annyit, amennyi csak belefér. Állítsd tűzálló tálba vagy tepsire, picit locsold meg őket olívaolajjal, majd told 180 fokos sütőbe kb. 20 percre. Köretnek, előételnek, rizzsel vega főételnek is kiváló!

Gombás-fehérboros rizottó

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj /margarin
  • 40 dkg kerek szemű rizs
  • 2 dl fehérbor/víz
  • fél liter húsleves
  • fél kg gomba
  • parmezán
  • petrezselyem

Elkészítése: A vajon párold meg az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát. Dobd rá a felszeletelt gombát, nagy lángon pirítsd át, de ne hagyd, hogy levet eresszen, sózd és borsozd. Add hozzá a rizst, pirítsd át, majd öntsd rá a fehérbort. Várd meg, míg felszívja magát. Merőkanalanként add hozzá a forró húslevest, az egyiket a másik után, ha az egyiket már beszívta a rizs. Amikor éppen puha, zárd el alatta a lángot, és add hozzá a maradék vajat. Szórd meg friss petrezselyemmel és reszelt parmezánnal.

Gombaleves magyarosan, laskából

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 zöldpaprika
  • 50 dkg laskagomba
  • kevés margarin
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (opcionális)
  • piros paprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 liter húsleves/víz

Elkészítése: A margarinon párold meg a hagymát és a fokhagymát, majd add hozzá az apróra vágott zöldségeket, és szórd meg pirospaprikával, sózd, borsozd, és öntsd fel 1 liter húslevessel vagy vízzel. Miután a zöldségek puhára főttek, sűrítsd be a levest: keverj el két evőkanál vízzel egy evőkanál keményítőt, add a leveshez, és forrald fel, vagy merj ki néhány merőkanállal a leves sűrűjéből, turmixold le, majd öntsd vissza a leveshez. A végén add hozzá az apróra vágott petrezselymet is.


Legyél te is gombász!
Erdei sétáid alkalmával a te orrodat is biztosan meg-megcsapja a finom, friss gomba illata! Most te is megtanulhatod, melyiket érdemes hazavinni.  tovább Tovább
Gombás-fehérboros rizottó
Egy otthonos, kedves, meleg egytálétel. A könnyen beszerezhető hozzávalókból hamar elkészül - a borból a rizs és a szakács is kapjon!   tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

gomba recept egészséges leves



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés