Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Súlyos betegséget is jelezhet a zsibbadás

2010.11.16. | T. Puskás Ildikó
A zsibbadás valójában nem más, mint egyfajta közérzetrontó érzészavar, amit szinte mindenki tapasztalt már magán.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az ülő életmódot folytatóknál, illetve az ötven felettieknél igen gyakori a kezek zsibbadása. A zavaró tünet mögött leggyakrabban a nyakcsigolyák meszesedése áll. Sok más tünet mellett – a kéz, a csukló, az alsókar, a lábfej elerőtlenedése, mozgásának korlátozottsága, a nyak merevsége – kézzsibbadást okozhat, ha a végtagokat behálózó idegszálak valamilyen okból (például ödéma, meszesedés, keringési zavarok) összenyomódnak.

Az idegek ugyanis a test bizonyos szakaszain (például a gerinc) csontos vájatokban futnak, felettük inak, szalagok húzódnak. Ha bármilyen tényező hatására ez a tér beszűkül, az idegszál benne reked az alagútban, ami különféle testi, érzékszervi tüneteket (például fájdalom, szédülés, zsibbadás) okozhat. Ezt, a tünetegyüttest összefoglaló néven „alagútszindrómának” nevezik az orvosok. Az alagútszindrómára utaló tünet lehet a tenyér és az alkar kisujj felőli oldalán állandósult zsibbadásérzet, amelyhez a kéz kis- és gyűrűsujjának gyengesége, illetve könyöktáji fájdalom is társulhat. 

Ha a kézzsibbadást a csuklóból a kézbe sugárzó, erősebb fájdalom is kíséri, és a tünetek éjszaka rosszabbodnak, kéztőalagút-szindrómáról lehet szó, amelynél a csukló csontok és ínszalagok alkotta alagútjában futó idegeket a megduzzadt szövetek tartják nyomás alatt.

Az ujjak zsibbadása, az izomgyengeség, a nyakfájdalom nyaki porckorongsérv tünete lehet.

A felső végtag karfonatában jelentkező zsibbadást baleset, a kar túl erős megrántása, a felemelt karral tartósan végzett munka is „előhívhatja”, ám – ritkán ugyan – súlyos betegség, például tüdőcsúcsdaganat tünete is lehet.

Ha valamennyi végtag – leggyakrabban a zokni, illetve a kesztyű „vonalában” – zsibbad, több idegszálat érintő ideggyulladásra, illetve idegbántalomra lehet gyanakodni.

Társult tünet is lehet

Cukorbetegeknél gyakran a kis erek károsodására vagy a cukorbetegség miatt kialakuló kóros folyamatok nyomán fellépő idegi bántalmakra utal a lábban jelentkező bizsergés, zsibbadtságérzet.

A súlyos visszeresség jele lehet – az ólomlábérzésen kívül – a lábszárban visszatérően jelentkező, hangyamászáshoz, illetve tűszurkáláshoz hasonlító bizsergés.

Az anyagcserezavarok, a pajzsmirigy alulműködése, a kalcium vagy magnézium, illetve a B-vitamin és a folsav hiánya is kiválthatja – az átmeneti vagy a krónikus – végtagzsibbadásos panaszokat.

Zsibbadásérzet a vegyi anyagok okozta mérgezés (például higany, ólom, arzén), illetve egyes gyógyszerek „mellékhatása” is lehet. 

Nem eléggé köztudott, hogy az enyhe ételallergia egyik megjelenési formája lehet például a szájzsibbadás, amely egyes nyers gyümölcsök, zöldségek elfogyasztása után lép fel.

Az agyi vérellátási zavarok közül a szélütés (sztrók) okoz leggyakrabban féloldali vagy kétoldali karzsibbadást, amelyhez általában nem társul fájdalom, viszont jellegzetes tünet a kéz és a láb elügyetlenedése, bénulása. A sztróknál a jobb kar zsibbadása, erőtlenné válása gyakran jár együtt beszédzavarral. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a beszédközpontunk az agyunk homloklebenyi részében található, leginkább a bal oldali agyfélteke területén. Ha tehát a jobb karunk mozgása ellehetetlenül, az agy bal féltekéjének beszédközpontja sérült.

Az agyi katasztrófa bekövetkeztekor nagyon fontos az azonnali orvosi segítség és a gyors kivizsgálás, mivel az agyszövet – akár percek alatt is – visszafordíthatatlan károsodást szenvedhet.

Ritka esetben a kézzsibbadás, illetve az ún. vándorló zsibbadás jelezheti a sclerosis multiplex (az agyi idegrostok burkának fokozatos „elhalása” miatt kialakuló betegség) kezdeti stádiumát is.

A kézfejekben visszatérően jelentkező bizsergés akár agydaganatra, de az agy sérüléseire, esetleg gyulladásaira utaló tünet is lehet.

Zsibbadásfajták

Az alsó végtagokba sugárzó bizsegés, fájdalom általában ágyéki gerincbántalomra utal, míg a felső végtagokban jelentkező zsibbadás nyaki porckorongsérvre.

Ugyancsak a porckorongsérv egyik tünete lehet az úgynevezett lovaglónadrág-szindróma, amikor a zsibbadás a gáttájékon, a végbél, a nemi szervek környékén és a combok belső felszínén jelentkezik. A bizsergő érzés a betegség előrehaladtával „kiegészülhet” gerincfájdalommal és vizelési zavarokkal is.

Az ujjvégek zsibbadását leggyakrabban keringési zavarok, vagy pedig perifériás idegbántalmak (az idegfonalak, illetve az idegtörzsek és az idegdúcok „sérülése”) idézhetik elő.

Jobb félni, mint megijedni!

Mivel ennek a „hétköznapinak” gondolt és többnyire ártalmatlannak tartott érzészavarnak a hátterében sokféle betegség állhat, akár a ritkán jelentkező bizsergés okát is érdemes kideríteni.

Keresd tehát fel a háziorvosodat, aki az általad elmondottak alapján, a megfelelő szakorvoshoz (neurológus, reumatológus) irányít, kivizsgálásra. Fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körülhatárold (önmegfigyelés!), mert a tünetek jó leírása (a jelentkezés gyakorisága, hely, időtartam stb.) fontos támpontot jelent az orvosnak, aki ennek alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.


Fülfájás, arczsibbadás, szédelgés
A legtöbben észre sem vesszük, ha huzatot kapunk. Nem foglalkozunk vele, holott a huzat a fűtött lakásban is képes megbetegíteni.  tovább Tovább
Karzsibbadás, kihűlt bőr,...
A nyakfájás mögött komoly problémák is állhatnak, melyek nem csak nyakadban okoznak tüneteket. Lássuk, melyik fájdalom, mit jelent!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

zsibbadás betegség tünetCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés