Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

5 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a hízásról

2010.11.18. | webbeteg.hu
A zsír fontos szerepet játszik a testedben, és a benne végbemenő folyamatokban. A téma több titkot rejteget, mint gondolnád.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

1. A zsírsejtek a minimális méretük hatszorosára is dagadhatnak

Ha valaki több kalóriát fogyaszt, mint amit eléget, a zsírsejtek a testben akár hatszorosukra is dagadhatnak, és sokszorozódni kezdenek. A normál felnőtt sejtek száma a 40 milliárdról akár 100 milliárdra is felszaporodhatnak .
Mindenkinek vannak zsírsejtjei, melyek születés előtt alakulnak ki és veszik fel formájukat. 16 éves kor körül a test zsírsejtjei érettek; ezután az életmód és a genetika játszik szerepet abban, hogy hízunk vagy fogyunk, amint öregszünk.
A zsírsejtek nélkülözhetetlenek a túléléshez, és a test raktározó és felhasználó energiafolyamataiban vesznek részt. Ha mindennap sok kalóriát fogyasztasz, de nem égetsz el eleget, a zsírsejtek feldagadnak és sokszorozódnak.

2. A zsírsejtek titkos ösztrogének

Néhány pluszkiló „cipelése” nagy pusztítást végezhet a hormonrendszerben, különböző betegségekhez és egészségügyi kockázatokhoz vezetve.
Az ösztrogén zsírraktározó női hormon, amely, természetesen kis mennyiségben, a férfiakban is jelen van. Ha a testsúly gyarapszik, az ösztrogénszint emelkedik, és egészségügyi problémák következhetnek be.
Habár az ösztrogén szükséges a férfiak számára is, mivel szabályozza egészséges libidót, javítja az agyi tevékenységet (különösen a memóriát), és védi a szívet, ha túl magas a szintje, a tesztoszteronszint csökken, és sok férfi tapasztal fáradékonyságot, izomtömeg-csökkenést, mérséklődő szexuális teljesítményt és néhány esetben megnagyobbodott prosztatát.

3. Ha sokat fogysz, a zsírsejtek zsugorodnak, de nem tűnnek el

A 100 milliárd zsírsejt ― mint a súlygyarapodás eredménye a testben ― ijesztően hangzik. A jó hír az, hogy az után is fogyhatsz, hogy a zsírsejtjeid megduzzadtak és sokszorozódtak: ha csökken a testsúly, a zsírsejtek is zsugorodnak.
Ha a teljes számuk csak alig csökken (ha csökken), kevésbé végeznek majd aktív anyagcserét, és a testben maradnak, hogy aztán újra megnőhessenek. Ez azt jelenti, hogy jobb fenntartani a normális testsúlyt, mint hogy gyorsan hízz és fogyj, „gyors megoldás” típusú diétákkal.
Aki egész életében megtartja a normális testsúlyát, egyszerűbben tartja meg, mint akinek a zsírsejtjei egyszer már megduzzadtak és megsokszorozódtak.

4. A zsírszövetek vonzzák a gyulladást okozó sejteket

A kellemetlen érzés mellett, amit akkor tapasztalsz, amikor hízol, belső következményei is lehetnek a túlzott méretű zsírszövetnek.
A zsírszövet vonzza az immunrendszer sejtjeit, a makrofágokat (falósejt), melyek gyulladást okoznak a testben. Ha tehát túlsúlyos vagy, a tested éppen úgy „immunválaszokat” ad, mintha betegséget kellene leküzdenie.
A gyulladás feladata, hogy megküzdjön a fertőzéssel. Ezért a test invázióként érzékeli az extra kalóriákat a zsíros pizzából és a hamburgerből. A kutatások szerint, ha 10 százalékkal csökken a testsúlyod (ha túlsúlyos vagy), az javíthatja az egészséget, és csökkentheti az immunrendszer válaszát, amit a tested vált ki a pluszsúly miatt.

5. A zsírsejtek a test különböző részein különbözőképpen viselkednek

A férfiak a túlsúlyt tipikusan középtájékon raktározzák, ezért ha felszednek pár kilót (ha isznak sört, ha nem), leginkább a pocakra híznak.
A hasban a zsírsejtek a rossz koleszterinhez hasonlóan szaporodnak, pluszzsírt gyűjtenek a vérkeringésből, és emelik a vérnyomást, valamint a vércukorszintet.
A zsírsejtek a has környékén az anyagcsere szempontjából sokkal aktívabbak, mint a test többi részén. Több zsírsavat engednek szabadon, ami cukorbetegséghez, szívbetegséghez, stroke-hoz és különböző rákokhoz vezet. A hasi zsírsejtek a máj egészséges működését is befolyásolhatják.
Sajnos a túlsúly a testnek nem egy területére koncentrálódik. Tehát ahhoz, hogy felhasználd a tartalékot, az egész testet dolgoztatnod kell. A jó hír viszont az, hogy a középső régióra felszedett túlsúly általában a leggyakrabban használódik fel az edzés alatt.

A teljes cikk elolvasható a WEBBeteg.hu oldalán: Testünk és a zsír – 7 dolog, amit jó tudni


3 + 2 tévhit az elhízásról
Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.   tovább Tovább
Te tehetsz róla, ha túlsúlyos vagy?
Azért vagy kövér, mert sokat eszel? Vagy azért, mert génjeid kövérré tesznek? Esetleg agyad a hibás? Ideje megtudni, mit mondanak a kutatók!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fogyás fogyókúra túlsúlyCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés