Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Tuti megoldás, ha nem találsz munkát

2010.08.16. | Berényi Mariann
Elmúltál 50? Az a munkáltató, aki a START EXTRA kártya birtokosát két éven keresztül alkalmazza, járulékfizetési kedvezményt nyer.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

A tartósan munka nélkül lévők munkaerő-piaci integrációja rendkívül nagy kihívás. Különösen az 50 év felettiek és az alacsony iskolai végzettségűek számára egyre nehezebb az elhelyezkedés. A legfrissebb kimutatások szerint jelenleg 40 ezer ötvenen túli keres munkát legalább egy éve Magyarországon.

Ha voltál már munkanélküli, biztosan te is keserves tapasztalatokat szereztél arról, hogyan viszonyulnak a munkaadók az idősebb álláskeresőkhöz. Hiába az elismert szaktudás, a megnyerő fellépés, inkább egy fiatalabb, olcsóbb munkaerőt választanak.

A START EXTRA kártya segítségével ebből a szempontból akár jobb pozícióba is kerülhetsz, mint egy 30 éves.
Azok az 50 feletti állampolgárok, akik legalább egy éve munkanélküliek, személyhez kötődő, kétéves időtartamú, alanyi jogon járó járulékkedvezményt vehetnek igénybe. A kedvezmény azt a munkáltatót illeti meg, amelyik a jogosult személyt foglalkoztatja. A kártya birtokosát foglalkoztató cégnek csak a kedvezménnyel csökkent közteher összegét kell befizetnie két éven keresztül.

  • Az első évben a munkáltatónak nincs járulékfizetési kötelezettsége, mentesül a munkaadói és a társadalombiztosítási járulékok megfizetése alól.
  • A második évben ez változik, de még ekkor is csak a bruttó kereset 10 százalékát kell járulékfizetési kötelezettségként a munkavállaló után megfizetnie.
Figyelem!

  • A START EXTRA kártyával igényelhető kedvezmény csak a mindenkor hatályos legkisebb munkabér kétszeresének mértékéig érvényesíthető. A fizetés ettől az összegtől eltérhet, a minimálbér kétszeresét meghaladó kereset feletti rész után azonban a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni.
  • A kártya kiváltására nem jogosultak azok, aki már betöltötték az öregségi nyugdíj korhatárát.

Hol és hogyan igényelheted a kártyát?

A kártya kiváltása – a magyar bürokratikus szokásokhoz képest – egyszerű, gyors és első alkalommal ingyenes.

A kártyát a területileg illetékes Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól kell igényelni a 08T34START jelű adatlapon. Az adatlaphoz csatolni kell a Munkaügyi Központ igazolását arról, hogy az igénylő valóban egy éve állást keres. Ha a kedvezményezett az igénylés benyújtásának időpontját követő két éven belül eléri az öregségi nyugdíj jogosultságának időpontját, a nyugdíjbiztosítási szervtől igazolást kell kérnie, amelyen szerepel a nyugdíjkorhatár elérésnek időpontja.

Arra azonban érdemes figyelned, hogy az igénylésnek meg kell előznie a foglalkoztatási jogviszony kezdetének napját. A szakértők azt javasolják, hogy a jogosultak akkor váltsák ki a kártyát, ha az állás már biztossá válik. A kedvezményeket ugyanis csak az érvényességi idő alatt lehet igénybe venni, amely a kártya kiállításának dátumától számított második év végéig tart.
Az igénylést követően igazolást állítanak ki a jogosultnak, amelyen a későbbiekben kiadott kártyán feltüntetett adatok szerepelnek. Az igénylőnek nem kell megvárnia, amíg a kártya elkészül: már az igazolással igénybe veheti a támogatást.

A kitöltési útmutatót itt töltheted le.

Finanszírozás

A START PLUSZ és START EXTRA programok megvalósítása a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában történik.

Bővebb információt itt találhatsz.  


9 tipp, hogyan vágódj be új...
Új munkahelyen kezdesz? Nem könnyű egy összeszokott csapatban megtalálni a helyed. Főleg, ha te vagy a legidősebb.  tovább Tovább
Álláskeresés 50 fölött....
Elveszett generáció? Dolgozni túl öreg, nyugdíjasnak túl fiatal? Hidd el, ötven fölött sem kell lehúzni a rolót!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

munka karrier álláskeresésTippek álláskereséshez
Mit árul el rólad az életkorod?

Mit árul el rólad az életkorod?

Bizonyos életkorokban köztudottan nehéz állást találni. E mögött az ageism, az életkori megkülönböztetés jelensége áll.TovábbTovább


garet:
Üdvözlök Mindenkit! Nem igazán állás lehetőséget szeretnék a figyelem középpontjába állítani! E...TovábbTovább

Teljes értékű munkaerő vagy. Elhiszed? Kattints és teszteld magad!

Szavazz!
Ért már hátrányos megkülönböztetés a korod miatt?

Sohasem
Szakmai tapasztalataim miatt előnyt élvezek
Gyakran éreztetik velem, hogy idősebb vagyok
Koromra hivatkozva nem léptettek elő
Lecseréltek egy fiatalabbra
Életkorom miatt nem feleltem meg az állásinterjún

szavazok

Tanácsok álláskeresésben
Kérdezd szakértőnket! Szoboszlai Krisztina - vezetési tanácsadó, tréner

Testreszabott, innovatív és gyakorlatra is átültethető megoldások, hogy sikeresebb legyél a munkaerőpiacon. Kérdezd szakértőnket!


Együttműködő partnerünk
Profession.hu