Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

5 jel, hogy depresszió fenyeget

2014.12.23. | Ferenczy Mária
Nem minden depresszió, aminek köze van a rosszkedvhez, de a fel nem ismert vagy letagadott depresszió komoly rombolásra képes az életedben.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Hogy hol ér véget a rosszkedv és hol kezdődik a depresszió, az nem csupán a személyiségjegyektől, de a körülményektől is függ. Bizonyos életkor fölött az is árnyalja a képet, hogy a depresszió nemegyszer demencia képében jelentkezik. A beteget hozzátartozói sokszor azért viszik orvoshoz, mert elvesztette érdeklődését, és azt hiszik, hogy leépülésről van szó. Ugyanakkor a személyiség időskorral járó természetes változásait nem szabad összekeverni a depresszióval, ha több testi fájdalom, mozgáskorlátozottság a kiváltó ok.

A depressziót egyes esetekben belgyógyászati betegség is okozhatja, például a csökkent pajzsmirigyműködés, agyi katasztrófa, daganat, amikor a depresszió kezelése mellett az alapbetegség gyógyítása is elengedhetetlen.

5 jel, hogy depresszió kerülget

  • Álmatlanság, fáradékonyság. Éjszaka nem tudsz elaludni, vagy ha felébredsz, nagyon sokáig nem alszol vissza. Nappal viszont fáradt vagy, állandóan nyúzottnak, kimerültnek érzed magad. Úgy érzed, nincs energiád a tevékenységeid végzéséhez, ez gyakran reggeli kedvetlenséggel indul: nem akarsz belekezdeni a napi teendőkbe.
  • Érdeklődés elvesztése. Nem találod örömöd a munkádban, nem vágysz a barátaid, családtagjaid közelségére. Az érdeklődés elvesztése a szexuális érdeklődés hanyatlását is jelenti, de az élet minden területén szürkének és érdektelennek látod a rád váró lehetőségeket, tennivalókat. Az érdektelenség még az étkezés területére is kihathat, bár egyes esetekben éppen fordítva történik: a depresszióval nő az étvágy.
  • Koncentrálási képtelenség. A fáradtságérzésből és az érdektelenségből egyaránt fakad, hogy a beteg képtelen tartósan egy dologra figyelni, nehezen tud döntéseket hozni, választani, a legegyszerűbb kérdésekben is bizonytalan.
  • Önbizalomhiány. Jellemző tünet, hogy a beteg elveszti az önértékelését, apróbb hibáit is súlyos tévedésnek látja. A kívülállók számára sokszor érthetetlen dolgokból csinál problémát, sőt néha múltbeli dolgokat is előás, és hosszú órákon, napokon át rágódik rajtuk.
  • Hangulatváltozás. Az úgynevezett bipoláris zavar vagy mániás depresszió jellemzője a súlyos mértékű hangulatingadozás az erősen felhangolt és a komoly depressziós állapot között. Ez elsősorban a 30 éves kor alattiakat érinti, és súlyos esetben hallucinációval, ön- és közveszélyességgel is jár.

A depresszió kevésbé ismert tünetei
A depresszió a közhasználattal ellentétben nem csupán a rossz hangulatról szól. Ennél sokkal összetettebb tünetei vannak.  tovább Tovább
Megdöbbentő tények a férfiakról és a...
Sokan azt hiszik, a depresszió a nők betegsége. A férfiak, amiért hallgatnak róla, még nem élveznek védettséget!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

tünet tünetek öregedés depresszió kezelés


hirdetes