Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

5 tipp, hogy pihenten ébredj

2017.04.15. | Ferenczy Mária
Magyarországon nagyon sokan küzdenek a rossz alvás okozta kellemetlenségekkel. Ahány ember, annyi probléma, ahány probléma, annyi megoldás.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az alvás felfrissít, pihentet. Alvás közben növekedési hormonok termelődnek, így regenerálódnak a szövetek, termelődnek a vörösvérsejtek. Mindezzel együtt a mai napig nem tisztázott az alvás teljes folyamata, mint ahogy az alvászavarok területén is sok a találgatás.

A felnőttek alvásigénye nagyon különböző lehet – a napi négy órától a tizenkét óráig –, ez az időtartam pedig az életkorral egyre csökken – hetvenéves korra az átlagos alvásigény 5-6 óra.

Bár az alvási szokások valóban nagyon különbözőek, általában a lefekvés utáni 20 percen belül elkezdődik ez a „folyamat”. Egy éjszaka alatt több ciklusban alszunk, egy ciklus körülbelül másfél óráig tart (macskáknál fél óra, elefántoknál két óra). Az éjszaka első felében a mélyebb alvásciklusok jellemzőek, az éjszaka második felében az alvás sekélyebb szakaszokból áll.

Ha rosszul alszol, az két dolgot jelent. Vagy nem tudod végigaludni a számodra szükséges alvásidőt, vagy nem éred el a mély alvást, így hiába van meg szükséges alvásidő, másnap reggel nem érzed elég kipihentnek magad.

Alvásproblémák

A magyar lakosság 60 százaléka rosszul alszik – derült ki a hét európai országban, több mint 6500 emberrel készített, nemzetközi online alvásfelmérés adataiból. A YouGov Plc. kutatása arra is rámutatott, hogy a kor előrehaladtával egyre többen szenvednek a rossz alvás tüneteitől, ami a másnapi teljesítményt is nagymértékben rontja.

Az 55 év felettiek mintegy 25 százalékánál nem valami alapbetegség okozza a rossz alvást, hanem a belső óra elállítódása. Sokan közülük nem is gondolják, hogy alvászavaraik valójában kezelendő problémát jelentenek, ezért nem kérnek orvosi segítséget. Pedig a háziorvos ma már tud olyan gyógykezelést nyújtani, amely a hagyományos altatók kellemetlen tompító hatása nélkül beállítja a belső órát, így biztosítja a jó alvást és a másnapi frissességet, kipihentséget. A rossz alvás okozta fáradtság nem csupán kedélyromboló hatású, de kísérő tüneteivel – levertség, türelmetlenség – megmérgezheti a családi, baráti, munkatársi kapcsolatokat is.

A jó alvás

A jó alvásnak a lelki feltételei éppúgy megvannak, mint a tárgyi-környezeti alapjai. Ez utóbbihoz tartozik a megfelelő (nem puha) ágy és párna, a csend, az alkalmas fényviszonyok és a rendes oxigénellátás. A következőkben a lelki feltételeket megalapozó életmódbeli tanácsokat osztunk meg veled.

  • Stresszkontroll. Szánj mindennap 15 percet arra, hogy végiggondold azokat a problémákat, amelyek aggasztanak. Írd is le őket, mielőtt aludni mennél. A hálószobában legyen a kezed ügyében egy jegyzetfüzet, hogy a gondolatokat, amelyek elalvás közben felmerülnek, rögtön papírra vethesd. Ezek a feljegyzések hasznos emlékeztetőül szolgálhatnak, és egyfajta öngyógyítás segédeszközei lehetnek.
  • Rendszeres felkelés. Igyekezz mindennap ugyanabban az időben felkelni, még a hétvégeken is. Így őrizheted meg, állíthatod helyre szervezeted belső biológiai óráját. Próbáld ki, hogy nem szunyókálsz napközben – ilyenkor lehet, hogy nem álmosodsz el eléggé estére.
  • Alvásbarát táplálkozás. Figyelj arra, amit eszel. Lefekvés előtt pár órával egy könnyű vacsora, elalvás előtt pedig egy meleg ital (nem tea), néhány szem keksz kellemes elalvást biztosíthat. A vitaminok közül a B-vitamin segít az elalvásban. Megnyugtatja az idegrendszert, és természetes altatóként is működik.
  • Délutáni leállás. Az alvásra való felkészülés bizonyos értelemben már délután elkezdődik. Az 5 után fogyasztott kávé és egyes gyógyszerek hatással vannak az elalvásra. A közvélekedéssel szemben a tea fogyasztása még inkább kerülendő. Mert bár a kávéhoz képest kevésbé erős élénkítő csúcshatással jár, stimuláló hatása elhúzódóbb.
  • Testmozgás. Próbálj naponta mozogni. A rendszeres testedzés javítja az alvás minőségét, és segíti a mélyebb alvást. Lefekvés előtt legalább három órával viszont már ne végezz megerőltető edzést, elalvás előtt egy órával pedig fejezd be a munkát vagy a tanulást is.

A 3 leggyakoribb alvásprobléma és...
Forgolódsz, felébredsz, vagy éppen képtelen vagy felkelni? Napközben alig élsz, de este kipattan a szemed?  tovább Tovább
Hogyan okozhat halált az alvászavar?
Kimutatható az összefüggés egy sajátos alvászavar és a stroke között, különösen a középkorú és idősebb férfiak körében.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

alvás alvászavar alvásproblémákCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés