Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Naponta használod őket, pedig egészségkárosító hatásúak

2012.12.02. | Lám Luca
Technikai kütyük, melyek nélkül már el sem tudjuk képzelni az életünket. Holott több szempontból is károsak.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Számítógép

Szeretsz éjszaka dolgozni? Esetleg csak az interneten barangolsz? Az éjszakai ücsörgés a villogó, világos, fényes monitor előtt megboríthatja a szervezet természetes belső óráját. Ha meg nem is munkával, hanem játékkal vagy filmnézéssel foglalkozol, fokozódik az esély arra, hogy aznap éjjel álmatlanul forgolódj. Az erőszakos filmek vagy a számítógépes játékok ugyanis csökkentik az agy melatonintermelését. A melatonin az a hormon, amely az alvás-ébredés ciklust szabályozza.

A számítógép és a tévé ülve tartja használóit. Minél többet használod ezeket a technikai eszközöket, annál több időt töltesz fizikailag inaktívan, s annál kövérebb, enerváltabb leszel. A tévé különösen veszélyes a testsúlyra, hiszen a filmek közti reklámok gyakran fokozzák az ember éhségét, és folyamatos nassolásra csábítják. A televízió hizlaló hatása már gyermekkorban is szembetűnő. A számítógép vagy tévé előtt naponta legalább 2 órát ülő gyerekek kövérebbek társaiknál – ezt statisztikák igazolják.

Ismerősek az alábbi tünetek, amikor több órát töltesz el a számítógép előtt? Fáradtság, vöröslő, fájdalmas szem, elmosódott vagy kettős látás. Nem meglepő, hiszen az emberi szem nem képes egy pontból huzamosan egy pontot bámulni. Szüksége van a mozgásra, hogy a szemizmok ne ernyedjenek el, s az egy pontra fókuszálás ne fárassza el teljesen. Bár a fent említett tünetek szerencsére csak átmenetileg tapasztalhatók, ha állandó megerőltetésnek teszed ki a szemed, fogékonnyá válik mindenféle szemfertőzésre.

Az egér és a billentyűzet használata apró, jellegzetes, nem hétköznapi mozdulatokat igényel. A kézfej, a könyök, a kar, sőt a váll is megsínyli ezeket a mozdulatokat. Az inak irritációja és gyulladása nyomja az idegeket, és komoly kéz- vagy vállfájdalomhoz vezethet. Hosszú távon károsodnak az idegsejtek és a szövetek.

Zenelejátszó

A hordozható zenelejátszóknak köszönhetően sokan soha sincsenek csöndben, folyamatos zenének, vagyis ebben az értelemben zajnak teszik ki magukat. Ezért a legtöbb, állandóan zenét hallgató fiatal füle sokkal öregebb, mint fizikai életkora indokolná, azaz magas frekvenciákon olyan halláskiesést tapasztalnak, ami normális esetben középkor előtt nem jellemző. Sokan nemcsak az utcán hallgatnak zenét, hanem munkahelyükön is egész nap fülhallgatóval a fejükön dolgoznak. Ez azért baj, mert a fül egészségének szempontjából nemcsak az fontos, hogy milyen hangos az adott zaj, hanem az is, hogy mennyi ideig tart. Amíg egy szirénázó autót könnyen elvisel a füled, a folyamatos zajtól károsodnak a belső fül sejtjei. A hangos zene ráadásul életveszélyes is lehet, hiszen nem hallod, mikor jön autó, vagy mikor dudál rád valaki.

Telefon

Egy átfogó kutatás bebizonyította, hogy ha vezetés közben telefonálsz, az olyan, mintha közepesen részeg lennél. És a közhiedelemmel ellentétben ennek nem csak az az oka, hogy amíg a telefonod nyomkodod, csak egy kezed marad a sebességváltó és a kormány használatára. Ha kihangosítóval beszélsz, a hasonlat akkor is megállja a helyét. A beszélgetés ugyanis olyannyira lefoglalja az agyad, hogy nem vagy képes minden olyan területét maximálisan kihasználni, amely elvileg a biztonságos vezetéshez szükséges.


2 rossz szokás, amely nem lesz többet...
Minden, ami jó, káros – szokták mondani. A tudománynak hála az állítás már nem sokáig állja meg a helyét.  tovább Tovább
4 dolog, amit hordasz, pedig...
A ruhavásárlás szempontjai között ritkán szerepel az egészséges viselet. Vajon mit jelent ez?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

egészség telefon zene számítógépCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés