Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 16. Wednesday, Ábrahám   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

3 súlyos betegségtípus, amit megelőzhetsz a C-vitaminnal

2010.11.08. | Ötvenentúl.hu
Érrendszeri problémák, daganatok, stressz-betegségek. A C-vitaminnak mindhárom megelőzésében szerepe van.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Hogy a rendszeres C-vitamin-bevitel mennyire fontos az egészség megőrzésében, régóta nem titok. Az immunrendszer erősítésében, a méregtelenítésben, a náthaelhárításban kulcsszerepe van, ám a végzetes betegségek megelőzésében is nagyon fontos a kellő mennyiségű C-vitamin biztosítása.

A C-vitamin és a szív- és érrendszeri betegségek

Nem új keletű felfedezés a C-vitamin és a szívbetegségek közötti összefüggés. Ezt kitűnően mutatja az is, hogy az északi országokban, ahol kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, az infarktusos halálozás több mint kétszerese a mediterrán országokénak.

A nyolcvanas évek óta bizonyított az összefüggés a szervezet C-vitamin-tartalma és az infarktus között, de mára az is világos, hogy az agyvérzésre és a magas vérnyomásra is hatással van. Nem csupán megelőző hatásról beszélhetünk: egy 1999-ben végzett kísérlet szerint napi 500 g C-vitamin a már kialakult szív- és érrendszeri károsodásokat is kedvezően befolyásolja, a hatás pedig már 30 nap után észlelhető. A C-vitaminnak szerepe van az érfalak karbantartásában, az erek teherbírásának megőrzésében. Az elasztin- és kollagénképzés ugyanis elengedhetetlen az érhálózat rugalmasságának biztosításához, ehhez a folyamathoz pedig a szervezetnek C-vitaminra van szüksége.

A C-vitamin és a rák

Több kutatás is tárgyául választotta már a C-vitamin és a rákmegelőzés, illetve -kezelés vizsgálatát. A sokszor egymásnak ellentmondó eredmények mellett van néhány bizonyított és szakmai körökben maradéktalanul elfogadott tétel, amely a C-vitamin kétségtelen daganatmegelőző hatására vonatkozik.

A C-vitamin szerepe köztudott az immunrendszer erősítésében, az úgynevezett szabad gyökök megkötésében. A vérben található fehérvérsejtekben, amelyek az ellenálló-képességünk legfőbb bástyái, százszor több C-vitamin található, mint egyéb szöveteinkben. Nem kétséges tehát, mennyire fontos az immunrendszer számára ez a vitamin – néhány daganattípus ellen különösen. A gyomorrák, a vastagbélrák, a hólyagrák és a mellrák esetében követéses kísérletekkel is bizonyították a betegségmegelőző szerepét. Különösen igaz a C-vitamin-bevitel fontossága a tüdődaganat kialakulásának megakadályozásában, elsősorban az aktív és passzív dohányosok számára. A cigarettafüst ugyanis nagy mennyiségű káros anyagot, úgynevezett szabad gyököt szállít. Ezek semlegesítése megnövekedett C-vitamin-felhasználással jár, amiből nyilvánvaló a dohányosok magasabb vitaminszükséglete. Ez a szükséglet mintegy 40 százalékkal meghaladja a nem dohányzókét – a füsttel élők számára tehát a tüdőrák megelőzésének különösen fontos eszköze a C-vitamin.

A C-vitamin és a stressz

Bár a stressz nem betegségtípus, a stresszes életmód számos végzetes betegség előszobája. A tartósan fennálló feszültség ugyanis csökkenti az immunrendszer működési hatékonyságát, így a szervezet kevésbé tud védekezni a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Stresszhelyzetben a szervezet mozgósítja az energiatartalékait: aktiválódik az idegrendszer, emelkedik a vérnyomás, feszült állapotban vannak az izmok. Ezenkívül fokozott mértékben termelődnek az adrenalin és noradrenalin nevű stresszhormonok. A C-vitamin közvetlen részese ezen hormonok előállításának. Ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, a szervezet nehezebben tudja feldolgozni a stresszt. A félreértések elkerülése végett: a C-vitamin nem szünteti meg a stresszt, viszont megkönnyíti leküzdését.

Persze a stresszes helyzetekben nem az egyszerre, nagy dózisban bevitt C-vitamin a megoldás. A C-vitamin ugyanis vízben oldódó vitamin, és mint ilyen, a szervezet nem raktározza el. A megoldást a hosszan tartó hatású, folyamatos vitaminadagolást biztosító C-vitamin készítmény jelenti. Segítségével órákon át megoldott szervezetünk C-vitamin ellátása.


Megfelelő üzemanyag ötven felett!
Bizonyos életkor felett fokozott jelentőséget nyer a tudatos táplálkozás, az egészségmegőrzés.  tovább Tovább
Tippek az őszi fáradtság ellen
Ősszel az ember, akár a zöld falevelek, elfárad és veszít „színéből”. Hogy idén elkerüld a nagy őszi levertséget, fogadd meg tippjeinket!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

vitamin C-vitamin stressz szív- és érrendszer rákCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés