Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Teasütemények, kekszek - otthon, egyszerűen

2015.02.28. | Ferenczy Mária
Szinte lehetetlen meglenni nélkülük: tea, vendég és tévéműsor mellé – kekszek és aprósütemények.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Kávé, tea mellé, hirtelen éhségrohamok, időhiányos reggelik tökéletes megoldásaként alkalmazható. Mégis, sose jutna eszünkbe, hogy magunk készítsük, pedig sok előnye van a házi sütésnek is.

A bolti kekszek és sütemények gyakran a kelleténél több cukrot, adalékanyagot tartalmaznak, ráadásul nem válogathatjuk össze pontosan, mi legyen bennük. Otthoni összeállításban sokkal egészségesebben és olcsóbban készíthetők el ugyanazok a kekszek: természetesen a végeredmény is finomabb lesz. Az alábbiakban két szuperegészséges és két klasszikus finomság receptjét olvashatod.

 

Aszalt meggyes zabpehelykeksz

Hozzávalók (a méréshez egy bögre a legalkalmasabb eszköz):

  • 6, 5 dl zabpehely
  • 4 dl liszt – még jobb, ha teljes kiőrlésű
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1,5 dl aszalt meggy (vagy apróra vágott aszalt barack, szilva, körte, ízlés szerint)
  • 1 dl mazsola
  • 1 dl víz

Elkészítése: Előbb a száraz anyagokat öntsd egy nagy tálba, majd a nedves anyagokat is add hozzá, és gyúrj belőle tésztát. A víz a liszt minősége alapján változhat, annyit adj hozzá, hogy már ne ragadjon a kezedhez a tészta. Formálj a tésztából egy nagyobb vagy két kisebb rudat. Tedd a hűtőbe fél órára, majd ha kissé megmerevedett, szeleteld fel, és sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt süsd őket készre.

Diétás-mogyorós zabkeksz

Hozzávalók:

  • 10 dkg zabpehely
  • 10 dkg mogyoró/mandula és/vagy mazsola/aszalt áfonya/aszalt meggy
  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 1 csipet só, 1 csipet szódabikarbóna
  • 2 evőkanál méz
  • reszelt citromhéj/gyömbér
  • víz

Elkészítése: Az összekevert alapanyagokat annyi vízzel, amennyit felvesz, gyúrd össze – ez kb. 1-1,5 dl –, majd hagyd egy kicsit pihenni. Kb. egy órával később nyújtsd ki, és szaggass belőle köröket vagy bármilyen más kekszformát. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon kb. 20 perc alatt süsd készre.

A világ leghíresebb keksze: a klasszikus skót vajas keksz

Hozzávalók:

  • 20 dkg jó minőségű vaj
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet só

Elkészítése: A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot robotgéppel keverd egészen habosra. Add hozzá a lisztet, majd csavard a tésztát alufóliába, és tedd a hűtőbe minimum félórára. Gyors mozdulatokkal, lisztezett deszkán nyújtsd kb. fél centisre, szaggass belőle köröket vagy bármilyen formát. Helyezd a süteményeket vajazott sütőpapíros tepsire, és kb. 180 fokos sütőben 20 perc alatt süsd halvány aranyszínűre őket.

Kókuszcsók

Hozzávalók:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 22 dkg kókuszreszelék
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csipet só

Elkészítése: A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a citromlével kezdd el felverni, majd miután félig felverted, folyamatosan adagold hozzá a porcukrot is. Amikor kész, forgasd bele a kókuszreszeléket is. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire halmozz evőkanálnyi adagokat a masszából, majd 140 fokon süsd halvány arany színűre. Ekkor nyisd ki résnyire a sütő ajtaját, és hagyd kihűlni a kókuszcsókokat.


Zöldséget a sütibe? Igen!
A sárgarépa édes íze és magas nedvességtartalma miatt bármikor gyümölccsé varázsolható, és így aztán finom torta lesz belőle.  tovább Tovább
Biztosan tudsz mindent a teáról?
Ha teát kívánsz, előkapod a filteres gyümölcsteákat a kamrából? Tudtad, hogy ennél sokkal finomabbakat is fogyaszthatnál?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

sütés sütés-főzés recept



Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés