Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Elképesztő tévhitek a fogápolásról

2017.04.01. | Futaki Balázs
Vacsora után fogmosás! Dörzsöld erősen! Kemény sörte, alapos fogmosás! – Biztos, hogy ezek a tanácsok ma is megállják a helyüket?
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Sokunk számára az univerzum legfélelmetesebb teremtménye a fogorvos. Fehér köpenye, kínzóeszközei, még a rendelőben uralkodó szagok, a fúró rettegett hangja is elborzaszt, pláne, ha mindezt közvetlen közelről, a fogorvosi székből tapasztalod. – Nem fog fájni – mondja félmosollyal az arcán, és lelki receptoraidban érzed is a hasogatást, szúrást, az elviselhetetlen kínt, amely rád vár.

Talán ennyi elég is, hogy felidézd magadban a helytelen fogápolás következményeit, a fájdalmas fogorvosi beavatkozást. Bizony, minél inkább elhanyagolod a szájhigiéniát, minél tájékozatlanabb vagy a fogápolással kapcsolatban, annál közelebb kerülsz ehhez a félelmetes világhoz, a fogászati rendelőhöz. Persze mindenkinek megvannak a módszerei, az elképzelései, mi a helyes, mi nem a fogmosással, fogkrémhasználattal, szájhigiéniás rutinnal kapcsolatban, ezeket azonban néha érdemes felülvizsgálni, és figyelembe venni a szakemberek tanácsait is.

Étkezés után azonnal moss fogat!

Már a kisgyermekkori nevelés része az étkezések utáni fogmosás bevezetése. Ha üres a tányér, kiürült a pohár, irány a fürdőszoba, egy alapos fogmosásra. Valójában ez egyike az évtizedek óta fennálló téves szokásoknak, hiszen a fogmosásra a legalkalmasabb időpont a reggeli, ebéd, vacsora befejezése utáni fél órát követően érkezik el. Az étkezések alkalmával ugyanis a szádban enyhén savas közeg alakul ki, így a fogzománc is érzékenyebb. Ahogy elkezded dörzsölni a fogadat, a zománc sérül, vékonyodik, gyengítve a természetes védővonalat a szádban. Az étkezést követően tehát érdemes kicsit várni, míg helyreáll a természetes kémhatás, aztán nyúlni csak a fogkeféhez.

Erősen kell dörzsölni!

Az, hogy mennyire tudod fogaidat megtisztítani az ételmaradékoktól és egyéb szennyeződésektől, sokkal inkább függ a mozgás irányától és a fogkefe minőségétől, mint attól, milyen erősen dörzsölöd a fogakat. Sőt! A rendszeres, erős dörzsölés koptatja a fogzománcot, és felsérti a fogínyt. Ha a fogzománcod sérül, fogadat nem védi semmi, ha pedig ínyedet gyötröd rendszeresen, visszahúzódik, és fognyakaid védtelenek maradnak.

Kemény fogkefét kell választanom!

Tévedés, csakúgy, mint az erős dörzsölés hatékonysága. A kemény sörtéjű fogkefével kimondottan ártasz a fogaidnak, legfőképp pedig a fogínyednek. A merev szálak ugyanis a fogínysorvadáshoz hasonló hatást produkálhatnak: ínyed a folyamatos dörzsölés hatására visszahúzódik. Olyan fogkefét válassz, melynek puhák a sörtéi!

Nem az én hibám, ha rosszak a fogaim!

Az, hogy kinek milyenek a fogai, csak és kizárólag rajta múlik. Ha tehát rosszak a fogaid, csak magad hibáztathatod. Genetikailag ugyanis nincsenek rossz fogak, csak gyengébb védekezőképesség van. Ha felmenőid rossz fogakkal rendelkeznek/tek, az nem jelenti azt, hogy neked is rosszak lesznek, legfeljebb azt, hogy többet kell velük törődnöd, megóvandó őket a szuvasodástól.

A tévében is mondták: a rágógumi pótolja a fogmosást!

Hiába állítják a reklámok, hogy a különböző rágógumik megakadályozzák a fog romlását, fogmosás helyett semmiképp sem alkalmazható a rágózás. Az igaz, hogy segíti a nyáltermelődést, amely által a fogak természetes védőanyagokat kapnak, de a napi rendszerességű fogápolást nem lehet csupán a nyálban található ásványi anyagokkal kiváltani.

A fogkefét negyedévente kell váltani

A legtöbben akkor váltunk fogkefét, ha sörtéi már teljesen szétállnak. Vagy a másik véglet, amikor valaki havonta újat vesz. A legtöbb fogkefe nagyjából 2-3 hónapig képes hasonló hatásfokon működni. Ha azonban beteg vagy, herpeszed van, vagy valamilyen egyéb vírusos betegséged, gyógyulás után tanácsos új fogkefe után nézned, hiszen a visszafertőzés esélye igen magas.


Te is félsz a fogorvostól?
Sokan rettegnek a fogorvostól. Olyannyira, hogy rettegésük erősebb, mint a különböző fogbetegségek okozta fájdalom. Hogyan küzdheted le félelmeidet?  tovább Tovább
Élvezet a fogorvos székében
Nem hiszed el, hogy a fogorvos székében ülve kellemes és relaxáló élményekben lehet részed? Akkor nyilvánvalóan még nem jártál wellness-fogászaton!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

fogkefe fogmosás fog fogápolás fogorvosCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés