Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 27. Thursday, Liliána, Olga   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Rejtélyes szurdok - nem messze tőled

2012.04.24. | Berényi Mariann
Aki a Pilisbe megy túrázni, nemcsak csodálatos természeti környezettel, hanem rejtélyes emlékekkel is találkozhat. Köztük az egyik legkülönösebb hely a Holdvilág-árok.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A Pilisben három komolyabb kihívást jelentő túracélpont létezik: a Vasas-szakadék, a Rám-szakadék és a Zsivány-barlang. A három különös szépségű hely közül most a Pilis hegység egyik vitatott eredetű, de annál romantikusabb pontjára, a Holdvilág-árokba kalauzolunk el.

Utazás Csikóváraljára

Ahhoz, hogy az 5 km-es gyalogtúrát megtegyük, Csobánkát kell megcéloznunk. Ha valaki autóval indul útnak, akkor jár a legjobban, ha a faluban hagyja a kocsiját, és innen a piros jelzésen indul el a csikóvári turistaházhoz. Aki a tömegközlekedést választja, annak a pomázi HÉV-állomáson buszra kell szállnia. Ha a gyakrabban járó csobánkai járatot kapod el, akkor az elágazásnál, ha a dobogókőit, akkor Csikóváralja megállónál kell leszállnod. Amennyiben a csobánkai elágazáshoz érkeztél, Dobogókő felé kell elindulnod a műúton. Hozzávetőleg 600 méterre, a jobbra elágazó aszfaltúton haladj tovább. Az elágazásnál találod Csikóváralja megállót. 

Túra az erdőben

A buszmegállótól a zöld jelzés azon ágán indulj tovább, amelyik a turistaháztól észak felé, az erdőbe vezet. Ne lepődj meg, ha egy kicsit gyorsabban veszed a levegőt, hiszen ez a szakasz folyamatosan felfelé halad. Amint áthaladsz egy széles erdei úton, felérsz egy kis gerinc csúcsára. Az eddigi északnyugati fő irány itt északira fordul. Ott ereszkedsz majd le a meglepően mély Holdvilág-árokba, ahol a Kiskovácsi felől érkező piros kereszt jelzéssel találkozol. Innen hidakon, falépcsőkön kanyarog az út, követve, avagy keresztezve a patak útvonalát mintegy 2 km hosszan.
Holdvilág-árok az 1999-es nyári árvizek után – amikor az idős bükkös állomány kidőlt – sokat vesztett vadregényességéből, de a szurdok így is varázslatos. Nagyobb esőzések után jó, ha felkészülsz a megáradt patak okozta nehézségekre: ilyenkor néhol még a turistaúton is bokáig gázolhatsz a vízben!

Remete-barlang

A szurdokban leereszkedve biztosan megragadja képzeleted a Remete-barlang. Ha csapadékosabb az időjárás, a barlang fölött 10 m magasságból alázúduló vízesés látványában gyönyörködhetsz.
A környék nemcsak szépsége miatt fészkeli be magát az ember képzeletébe, hanem a hozzákapcsolódó régészeti kutatások, történelmi elképzelések miatt is. Sokan ősi kultikus helyként tisztelik a barlang környékét: többek között már Árpád fejedelem sírját is keresték itt.

Régészeti feltárások

A Remete-barlang régészeti leletekben gazdag hely, a fejedelmi temetkezési helyről szóló elméletek azonban a mai napig nem igazolódtak. A legjelentősebb ez irányú kutatás Sashegyi Sándor (1900–1958) pomázi régész nevéhez köthető. Elképzelései szerint a völgyben több helyen emberi kéztől származó faragások, fejtések, gátépítések nyoma lelhető fel, ami arra utal, hogy ősi fémbányászat folyt a területen. Másutt hatalmas sziklák halmai tornyosulnak, melyek ősi sziklahalmos temetkezés maradványai lehetnek.

Az ásatások során többek között egy kehelytartó sírszobor töredéke, szarvas- és lócsontok kerültek elő, valamint egy 65 év körüli asszony csontváza. Ezeket a felbecsülhetetlen értékű leleteket a mai modern régészet sajnos már nem vizsgálhatja meg, mert a háború alatt eltűntek a Nemzeti Múzeumból.

A különös hangulatú hely és a hozzá kapcsolódó elképzelések azóta is sokakat foglalkoztatnak: nemrégiben Szörényi Levente finanszírozott egy kutatást a Holdvilág-árokban. A régészeti feltárás során azonban nekik sem sikerült ősi temetkezési helyre bukkanniuk.

A kirándulóhelyet Weiszlich-barlang néven is emlegetik. Ez az elnevezés a néphagyományhoz kapcsolódik. A környékbeliek úgy emlékeztek, hogy egy Weiszlich nevű betyár bujkált itt.

Tovább a Csikóvár felé

Miután a barlangot megszemlélted, és kipihented magad, az árok mellett épített lépcsőkön haladsz tovább. A Tólaknál, egy időszakos, erdei tavacska mellett érkezel fel a Pomáz falu végétől ide vezető zöld kereszt jelzésre. A többnyire száraz tómederben akár a jégkorszakból visszamaradt növényritkaságokat is felfedezhetsz.
Ezután hamarosan eléred a balról becsatlakozó piros kereszt jelzést. A csikóvári nyeregig ezt kell követned. Addig még van egy komolyabb emelkedő a Pörgelóci nevű gerincrész oldalában. Az út már szintben vezet, amikor a zöld háromszög jelzés elágazik, és felvezet a Nagy-Csikóvár 556 méter magas csúcsára.

Csikóvár

A hegycsúcs a 15. században itt élt Chyko (Csikó) nemzetségről kapta nevét Az egykori várnak azonban mára alig észrevehetők a nyomai.
Ha a szép kilátástól el tudsz szakadni, a csúcsról a gerincen továbbvezető úton kell továbbhaladnod. Kis-Csikóvár után rövid lejtő következik, majd újabb útelágazáshoz érsz. Az eddig követett háromszögjel balra, a Janda kulcsosházhoz vezet, majd a Pomázra vezető zöld jelzésbe torkollik. Te jobbra, a zöld kör jelzésen ereszkedj le a Gyopár-forráshoz. A zöld kereszt jelzésen Pomázra térhetsz vissza, a HÉV megállóhoz. A turistaházhoz a zöld négyzet jelen juthatsz vissza.


Kerüld meg a Balatont!
A Balaton és környéke megunhatatlan szépségű vidéke hazánknak. Más arcát mutatja gyalog, hajón és kerékpárral. Itt az ideje, hogy a Balatont bicikliről is...  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

kirándulás természetTavaszi megújulás

hirdetés


hirdetés