Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A fejfájás 10 lehetséges oka

2010.08.02. | webbeteg.hu
Fáj a fejed, és lázasan kutatod az okát, vajon miért. Ha végigböngészed az alábbi felsorolást, talán megtudod a kellemetlenség eredetét.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Hormonális változások

Bár a hormonszint és a fejfájások között nem teljesen tisztázott a kapcsolat, az ösztrogénszint változása fejfájást provokálhat azoknál, akik hajlamosak a migrénre.

Azok a nők, akiknek korábban már volt migrénjük, gyakran számolnak be arról, hogy menstruációjuk előtt, illetve alatt migrénes rosszullétük van. Ez az ösztrogénszint jelentős csökkenésével hozható összefüggésbe. Egyeseknek terhesség, másoknak menopauza során alakul ki fokozott hajlamuk a migrén létrejöttére. Hormonális gyógyszerek, például fogamzásgátlók és hormonpótló készítmények szintén ronthatják a migrént.

Élelmiszerek

Bizonyos élelmiszerek migrént válthatnak ki az arra érzékenyekben. Ilyen az alkohol (különösen a sör és a vörösbor), a sokáig érlelt sajtok (például márványsajt), a csokoládé, az erjesztett, kovászolt vagy marinált ételek, az aszpartám (mesterséges édesítőszer), a nagy mennyiségű koffein, a nátrium-glutamát (ízfokozó, kínai ételek jellemző adaléka, melynek korábbi nagy mennyiségét a fehér embereknek szánt élelmiszerekben napjainkra már csökkentették), bizonyos fűszerek, konzervek és félkész ételek.

Egyes élelmiszerek bomlása, érlelése (például sajt, savanyú káposzta, bor) során olyan anyagok szabadulnak fel (tiramin, hisztamin, dopamin), melyek az idegrendszerben fontos szerepet betöltő átvivő anyagok előanyagai, ezáltal rohamkiváltó hatásúak. Az étkezések kihagyása, a koplalás szintén migrént provokálhat.

Stressz

Az egyoldalú túlterhelés tehető felelőssé a fejfájásokért. Gyakran a betegek arról számolnak be, hogy pontosan a túlfeszített állapot utáni pihenés során jelentkezik a migrénes fejfájásuk, egyes kutatók ezt a hirtelen leeső adrenalinszinttel hozzák összefüggésbe.

Tehetsz ellene azzal, hogy a megfeszített munkába rendszeres kikapcsolódást, mozgást építesz be.

Különböző ingerek

A túl erős fény és a sugárzó napsütés fejfájást okozhat. Hasonlóképpen a szokatlan szagok, ideértve a kellemes illatokat (például bizonyos parfümök, virágillatok) és a kellemetlen szagokat is (például oldószerek, passzív dohányzás), mind kiválthatnak migrénes fejfájást.

Fizikai tényezők

Az intenzív fizikai mozgás ― a szexuális tevékenység is ― migrénhez vezethet.

Környezetváltozás

Az időjárás, az évszakok, a tengerszint feletti magasság, a légnyomás és az időzóna változása mind migrént provokálhat.

Gyógyszerek

Egyes vérnyomáscsökkentőknek, antibiotikumoknak, hormonális készítményeknek, savlekötő szereknek, értágítóknak, gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító készítményeknek figyelték meg kedvezőtlen hatását migrénben.

Életmódváltozás

A hirtelen, kávéfogyasztásból származó koffeinmegvonás következménye szintén erős fejfájás lehet. Ezt a kedvezőtlen hatást nem figyelték meg egyéb koffeintartalmú italok, például a zöld tea fogyasztásakor.

A felborult alvás-ébrenlét ciklus is jelentős roham-előidéző tényezőként szerepel, és főleg utazáskor, más időzónára való átállás során tapasztalható, illetve több műszakban dolgozók rövid műszakváltáskor, egyetemisták vizsgaidőszakban, kismamák a csecsemő születését követően észlelhetik. A kevés, illetve túl sok alvás is provokálhat rohamot.

Obstipatio (székrekedés)

A felborult bélflóra a különböző káros anyagok termelése révén okozhat rohamot.

Éhezés

A vércukorszint hirtelen esése gyakori rohamkiváltó tényező, melyre főleg gyermekeknél, fiatal felnőtteknél nem gondolnak. A rendszertelen étkezés, fogyókúra során ebből adódóan lehetnek gyakoribbak a migrénes rohamok. Ennek magyarázata, hogy az agy egyes területei különböző mértékben jutnak energiához, mivel az egész agy ellátásához nincs elég glükóz a szervezetben.

A teljes cikk ITT, a webbeteg.hu oldalán olvasható.


Fejfájás és migrén - mikortól véld...
A fejfájás nagyon gyakori panasz: felmérések szerint a leggyakoribb tíz ok egyike, amellyel orvoshoz fordulunk.   tovább Tovább
Fejfájás ellen, természetesen
Hajlamos vagy azonnal a gyógyszeres dobozért nyúlni, ha megfájdul a fejed? Inkább bekapsz kettőt, csak hogy biztos legyél? Vannak természetes módszerek is!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

migrén betegség fejfájásCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés