Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. August 20. Sunday, István, Vajk   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Téged is megtámadhat az akne

2010.08.02. | Ötvenentúl.hu
Téged is stresszel a nap? Akkor a nyár neked sem kellemes napfürdőzést és vonzó barnaságot hoz, hanem viszketést, pattanásokat és kiütéseket.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A kellemetlen bőrtünetekkel jelentkező napallergia helyett az orvostudomány inkább a polimorfikus fotódermatózis, azaz „sokféle formában megjelenő, fény okozta bőrmegbetegedés” kifejezést használja. A napozást követő néhány órán belül a napsütötte bőr erősen viszketni kezd, majd piros foltok tűnnek fel rajta. Aztán kialakulnak a kiütések, amelyek lehetnek hólyagok, csomók, piros foltok, ekcémás vagy gyulladásos tünetek, pörsenések. A kiütés főként a dekoltázson, a kar külső részén, a kézfejen, a lábon és ritkán az arcon jelentkezik. Az érintettek többsége az allergiára hajlamosak, illetve azok közül kerül ki, akik világos, száraz bőrük miatt amúgy is könnyen leégnek. A tünetek leginkább tavasszal, a naptól elszokott bőrön lépnek fel, illetve nyaralás közben, amikor a sugárzás a szokottnál erősebb.

A fotódermatózis orvosi értelemben nem számít allergiának. Tüneteit az ibolyántúli sugarak okozzák, többnyire az UV-A, ritkábban az UV-B sugárzás. Mivel az UV-A sugarak az ablaküvegen is áthatolnak, a betegek akkor is kiütésesek lesznek, ha az autóban vagy a télikertben üldögélnek. Az UV sugarak hatására bizonyos bőrsejtekben, az úgynevezett keratinocitákban fokozott mennyiségben képződnek a szabad gyökök, azaz az agresszív oxigénmolekulák. A fotódermatózisban szenvedők bőre nyilvánvalóan az egészségesekénél kevésbé hatásosan birkózik meg ezzel az oxidatív stresszel. A bőrelváltozások jellemzően néhány nap alatt maguktól elmúlnak, ha a bőrt nem éri több nap.

A legjobb megelőzés a fényvédő krém

Ha te is az érintettek közé tartozol, a nyaralás alatt használj parfümmentes, magas fényvédő faktoros krémet, amely az UV-A és -B sugarak ellen egyaránt véd. A napvédő szert fél órával az előtt kend fel, hogy napra mennél, méghozzá bőségesen, és rendszeresen kenj magadra újabb adagot.

A fotódermatózis megelőzésére a következő szerek javasolhatók:

  • Béta-karotin: a fölösleges béta-karotin elraktározódik a bőrben, és ez enyhe napvédelmet jelent, amely nagyjából 2−4-es faktornak felel meg. A tervezett utazás előtt 4−8 héttel kezdj el napi 50 mg-ot szedni. A dohányosokra ez nem vonatkozik, mivel náluk a béta-karotin a tüdőrák veszélyét növeli.
  • E-vitamin: fontos antioxidáns, segíti a napsugárzás miatt károsodott sejtek helyreállítását. A tervezett napozás előtt néhány héttel kezdj el szedni 400-120 nemzetközi egységnyi természetes E-vitamint.
  • C-vitamin: ugyancsak fontos antioxidáns. Mivel a szervezet nem tudja tárolni, nyaralás előtt naponta 2,5 teáskanálnyi C-vitamin porral kezdjük az adagolást.

Ha a napvédő szer aknét okoz

A fotodermatózis egyik speciális formája az úgynevezett Mallorca-akne: a napfénynek kitett, faggyúmirigyekben gazdag bőrterületeken apró csomócskák alakulnak ki. Ezek lassan, néhány hét alatt fejlődnek vissza. Régebben azt gondolták, kialakulásáért a fényvédőkben lévő emulgátorok felelősek, mára viszont a gyártók olyan emulgátorokat alkalmaznak, amelyek nem okoznak aknét, vagy teljesen zsírmentes szereket dobnak piacra, a zsíros anyagok ugyanis elősegítik a tünetek jelentkezését. Így a klasszikus Mallorca-akne ma már ritkábban fordul elő.

Viszkető kiütések napfürdőzés közben

A nap csalánkiütést is kiválthat. Ilyenkor a bőrön nem sokkal a napozás megkezdése után viszkető kiütések jelentkeznek. A jelenségért azok a gyulladáskeltő anyagok a felelősek, amelyek a fény hatására a bőrben felszabadulnak, például a hisztamin. A fénytől védett bőrfelületen a tünetek nem alakulnak ki. Ha a bőrt nem éri több napfény, a tünetek 24 órán belül megszűnnek. Gyengébb sugárzásnál gyakran csak pirosság lép fel, és ilyenkor a csalánkiütést nehéz megkülönböztetni a többi bőrtünettől.

A vizsgálatok szerint a páciensek csak a fénytartomány egy részére reagálnak ilyen érzékenyen. A legtöbben a látható fényt (380−780 nm hullámhossz) nem viselik el, egyharmaduk csak az UV-A-sugarakra reagál (280−320 nm). Vannak azonban olyanok is, akik kizárólag a természetes napfényre reagálnak ilyen módon, a mesterséges fény akkor sem okoz náluk problémát, ha a hullámhossza megegyezik az említett sugarakéval. Az ibolyántúli fényre érzékeny páciensek széles spektrumú védelmet nyújtó, nagy faktorszámú napozószerrel védekezhetnek.
Fotoallergiás dermatitisz esetén a csalánkiütéshez hasonló tünetek lépnek fel: viszketés, pirosság, néha hólyagok. Ilyenkor az immunrendszer a vegyület és a nap egyesült hatására válaszol. A túlreakció kiváltója lehet például a napvédő szerben található kémiai fényszűrő, ezért az érintetteknek tanácsos inkább fizikai fényszűrős termékeket választaniuk.


Így napozz, hogy szép maradj!
Végre itt a nyár! A napsugarak egyre erősebbek. Ne felejtsd el felkészíteni a bőrödet a napozásra!  tovább Tovább
Légy naprakész napozásban!
Biztonságosan akarsz barnulni? Akkor ismerd meg a bőrgyógyászok aktuális állásfoglalását a napozásról, a szoláriumról és a D-vitaminról.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

napozás akne csalánkiütésCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Gyógynövénytár
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés