Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Szőrösödő nők. Miért?

2012.07.19. | webbeteg.hu
Az esztétikai kérdés mögött nemritkán egészségügyi probléma, hormonális zavar rejlik.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A fokozott szőrnövekedés (hirsutismus, hypertrichosis) mind férfiak, mind nők esetében előfordulhat, a jelenség mégis leginkább a nőket nyugtalanítja. A szőrszálak mennyiségének megnövekedése, megvastagodása, színük sötétedése mind a nagyobb mennyiség látszatát kelti, holott tényleges szőrösödésről csak az első esetben beszélhetünk.

Az erőteljesebb szőrösödésnek többnyire semmiféle kóros oka nincsen, a jelenség genetikusan meghatározott, azaz nagy valószínűséggel az érintett személy családtagjaira is jellemző (közismert a mediterrán népek esetében).

A testszőrzet mennyiségét leginkább a szervezet androgénszintje (férfi nemi hormonok) befolyásolja. A férfi nemi hormonok, melyek a mellékvesékben és az ivarszervekben termelődnek, nevükkel ellentétben a férfiakban és a nőkben egyaránt jelen vannak, csak nem egyforma mennyiségben és eltérő arányban: férfiakban több, nőkben kevesebb található belőlük.

Eltolódó hormonegyensúly

A férfi nemi hormonok legjelentősebb képviselője a tesztoszteron, amely többek között a bőrben dihidrotesztoszteronná alakul. A dihidrotesztoszteron közvetlenül stimulálja a szőrtüszőket, nagyobb fokú működésre késztetve ŐKET. Ennek eredménye a fokozott szőrnövekedés.

A szőrösödés gyakran társul a virilisatiónak nevezett tünetcsoporttal, melynek egyik összetevője a fokozott szőrnövekedés. A virilisatio a tulajdonságok elférfiasodását jelenti: az izomzat férfias eloszlású megerősödése, férfias kopaszodás, a hang mélyülése.

Egyéb tünetek is gyakran megjelennek: a verejtékmirigyek aktivitásának fokozódása növeli az izzadékonyságot, és akne kialakulásához vezethet. Jellemzőek a menstruációs zavarok, a petesejt érésének hiánya és akár a menstruáció teljes elmaradása, terhesség nélkül.

A hormonzavarok lehetséges okai

A fokozott szőrnövekedés önmagában nem betegségnek, hanem tünetnek tekinthető, mivel egymástól nagyban eltérő kórállapotok hozhatják létre.
Nőknél gyakran policisztás ovarium szindróma (PCO, Stein-Leventhal-szindróma) áll a háttérben, amely a petefészkek felépítésében eltéréseket, működésében zavarokat okoz. Ilyenkor az ovariumok és a mellékvesék is a normálisnál több androgént termelnek.

A hormonzavarok jelen lehetnek már a születéskor (ilyenkor gyakran a nemi szervek fejlődése is eltér a normálistól), de az élet későbbi szakaszaiban is kialakulhatnak. Gyakran a veseműködés zavarai is észlelhetők.

A szőrösödés ritka okai közé tartozik a petefészek daganata, a mellékvesetumor, a Cushing-szindróma, az agyalapi mirigy daganatai. Ezenkívül bizonyos gyógyszercsoportok egyes képviselői is okozhatnak fokozott szőrösödést, például szteroidok, immunszuppresszív szerek, progesztinek, vérnyomáscsökkentők.

A háttérben álló ok felderítése részletes fizikális, laboratóriumi kivizsgálást igényel, többféle képalkotó eljárással kiegészítve. Ahol családi hajlam valószínűsíthető kórállapot nélkül, ott a modern szőrtelenítő eljárások tárházának alkalmazásától várható eredmény.

A cikk partnerünk, a Webbeteg.hu oldalán olvasható. A témáról bővebben itt olvashatsz!


7 érdekes tény a női hormonokról
Titokzatos dolog a hormon. Ha minden rendben van, eszedbe sem jut, ha azonban egyensúlya felborul, a leghajmeresztőbb dolgok változhatnak meg benned, rajtad.   tovább Tovább
Tények és tévhitek a...
Hallottál már a menopauzás hormonkezelésről? Még nem tudsz róla mindent? Utánanéztünk.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

szőr hormon női hormonCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés