Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 24. Saturday, Iván   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 
 

Depressziós vagy? Íme, az egyértelmű tünetek!

2013.05.08. | Lám Luca
Az időskori rosszkedvet sokan természetesnek veszik, holott komoly depresszióra is utalhat. Ismerd meg a tüneteket!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

Milyen erős az összefüggés a test és a lélek, a szellem között? Mennyire befolyásolja a lélek a testet, a test a lelket? Ezeket a kérdéseket valószínűleg sosem leszünk képesek teljes bizonyossággal megválaszolni, de odáig már most eljutottunk, hogy a testi és a lelki egészség szoros kapcsolatban áll egymással. Mindkettő képes a másikat jó és rossz irányban egyaránt befolyásolni, tehát megbetegíteni, de meggyógyítani is.

A lélek szerepe 50 fölött

A lelki egészség az élet minden szakaszában nagyon fontos, de különösen azokban az időszakokban elengedhetetlen, amikor az ember változás előtt áll. Ha egy nőből anya lesz, a lelki egészsége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ne essen szülés utáni depresszióba. De ugyanez a helyzet az esküvő előtti pánikkal, vagy az öregedéssel gyakran bekövetkező időskori depresszióval. Ha az életed megváltozik, mert gyerekeid felnőttek, kirepültek, esetleg nyugdíjazás előtt vagy után állsz, netán elveszítetted azt, akivel mostanáig mindennap együtt keltél és feküdtél, nehéz alkalmazkodnod az új élethelyzet nyújtotta feltételekhez.

Tudatosan kell önmagadhoz és környezetedhez viszonyulnod. Nem várhatod el ugyanis, hogy a párod vagy a felnőtt, kisgyerekkel bajlódó gyerekeid vegyék rajtad észre, ha nem érzed jól magad a bőrödben. Meg kell tanulnod, hogy megtaláld a jót az életedben, és nyíltan kommunikáld a problémáidat.

Depresszió ötvenen túl

Ötven év felett sokan esnek abba a hibába, hogy korukat végérvényes értékvesztésnek fogják fel. Az időskori depressziónak egyszerűen felismerhető tünetei vannak, amelyek első megjelenése – igaz, lényegesen enyhébb formában – már ötven körül is tapasztalható. Figyelj rájuk: most még, ha idejében észleled őket, tudsz még rajtuk változtatni, később azonban már igen nehéz lesz.

  • Egész napos nyomott hangulat.
  • Döntésképtelenség, koncentrációs zavarok.
  • A halál visszatérő gondolata.
  • Emésztőrendszeri zavarokhoz kapcsolódó testi tünetek.
  • Indokolatlan bűntudat vagy a haszontalanság érzése.
  • Fáradtság, enerváltság.
  • Álmatlanság vagy aluszékonyság.

Mit tehetsz ellene?

A legtöbben nem szeretik a változásokat. Ráadásul ahogy haladunk előre a korban, lassan elveszítjük lelki rugalmasságunkat, alkalmazkodó képességünket. Épp ezért nagyon fontos, hogy ismerd meg önmagad. Szánj elegendő időt arra, hogy felfedezd új külsődben és belsődben a jót és a szépet: az értéket. Mindez úgy lehetséges, ha megosztod gondolataidat másokkal is, akik objektív véleményükkel segítenek új állapotod elfogadásában. Találj magadnak új elfoglaltságokat, maradj aktív. Azzal, hogy nyugdíjba mész, vagy már nem kell gyermekeidről gondoskodnod, nem szűnsz meg hasznosnak lenni. Találd meg újra saját igényeidet, melyek eddig háttérbe szorultak. Maradj nyitott a világra, hiszen attól, hogy valami megváltozik, még nincs vége az életednek.

Sokat segíthetnek az új tevékenységek is. Iratkozz be szabadegyetemre, táncolni, olvasóklubba, menj kirándulni, hiszen a természet közelsége is javíthatja hangulatodat. Ápold kapcsolataid és figyelj barátaidra, de ne félj új ismeretségeket kötni. Ha pedig megfigyelted magadon a fent említett tüneteket, keress fel egy szakembert, aki hatékony segítséget nyújthat a problémáid feltárásában.


Megdöbbentő tények a férfiakról és a...
Sokan azt hiszik, a depresszió a nők betegsége. A férfiak, amiért hallgatnak róla, még nem élveznek védettséget!  tovább Tovább
Depresszió-teszt! Te beteg vagy?
A depresszió nincs korhoz kötve, de egyes életszakaszokban más és más problémák jellemzik. Teszteld magad, depressziós vagy?  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

lélek tünet depresszió kezelés


hirdetes