Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

4 szűrés, amire mindenképpen menj el!

2010.03.25. | Máté Judit
Minden életkorban van miért aggódni, így a megelőzés sem marad üres fogalom. Lássuk csak, ötvenen túl hová érdemes elmenned!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az egészségmegőrzés fogalma nem egyenlő a betegségek kezelésével. Tested folyamatos figyelése, működésének megfelelő ellenőrzése azért fontos, hogy az orvosi vizsgálatok célja ne az egészséged visszaszerzése legyen, hanem az optimális működés megtartása. Ehhez pedig kötelező és ajánlott vizsgálatok állnak rendelkezésedre.

Kötelező vizsgálatok

Az úgynevezett szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatok körébe jelenleg négy szűrővizsgálat tartozik. Ezekre behívót kell kapnia mindenkinek.

Az emlőszűrés: 45-65 év közötti nők számára kétévenként végezhető lágyrész-röntgenvizsgálattal (mammográfia).

A méhnyakszűrés: a 25-65 év közötti nők 3 évenként kapnak behívót sejtvizsgálatra (citológia); a nőgyógyászok a negatív lelet birtokában is az évenkénti szűrést ajánlják.

A vastag- és végbélszűrés - kísérleti programként -, 50-70 év közötti férfiak és nők számára kétévenkénti székletvizsgálattal történik.

A tüdőszűrés évente kötelező, erről rendszeresen értesítést küldenek. Akihez valamilyen oknál fogva nem érkezik meg a tájékoztató, az önként is felkeresheti az illetékes tüdőgondozót, de a szűrés elmulasztása nem jár semmilyen szankcióval.

Figyelem!

Ha bármelyik érintett korcsoportba tartozol, behívó nélkül is részt vehetsz a szűréseken.

Ajánlott vizsgálatok ötvenen túl

Érelmeszesedés: ha a kockázati tényezők jelen vannak az életedben, akkor érdemes már 40 éves korodtól, egyébként 65 év fölött kétévente szükséges elmenni. A háziorvos állapítja meg a kockázati besorolást testsúly, korábbi betegségek, családban erőfordult betegségek és egyéb általa végzett felmérés ismeretében.

Az érzékszervek vizsgálata: 65 éves kor fölött évente - szemészeti szűrés. Különösen akkor fontos, ha autót vezetsz.

Koleszterinmérés: 40 év fölött már figyelni kell rá, ötvenen túl pedig elengedhetetlenül szükséges – ha túlsúlyod van, dohányzol, vagy mozgásszegény életet élsz, különösen. A háziorvosnál jelentkezhetsz szűrésre.

Prosztata: a férfiakat fenyegető betegség, a prosztatarák, már 40 év fölött szűrhető. A legveszélyeztetettebb korosztály a 60-70 éves férfiaké. Ebben az életkorban 40 százalékuk szenved prosztatarákban. Ha elmúltál már 65 éves, érdemes évente időpontot kérned az urológiára.

Csontritkulás: a sokat emlegetett néma kór alapszűrését ajánlott legalább ötévente elvégeztetni. Mivel elsősorban a nők veszélyeztetettek, főleg a változó korban, beutalót a nőgyógyásztól kell kérni. Férfiaknak a háziorvostól.

Cukorbetegség: pár csepp vérből kimutatható a magas vércukorszint, kétévente fontos elvégeztetni.

Anyajegyek, bőrelváltozások: ha 30-nál több anyajegy van a testeden, netán ezek száma még nő is, évente menj el bőrgyógyászhoz, és nézesd át valamennyit.

Fogászati szűrés: ajánlott minden felnőttnek a szájüreg vizsgálata, amely beutaló nélkül, szakrendelőben vehető igénybe.

Csak néhány adat a prevenció hiányáról

Magyarországon másfélszer többen halnak meg keringési- és daganatos megbetegedésben a prevenció hiánya, valamint a késői kezelés miatt, mint a nyugat-európai országokban.
A halálesetek több mint 53 százalékáért a szív és keringési megbetegedések, 24 százalékáért pedig a daganatok tehetők felelőssé. Például Bács-Kiskun megyében a magas vérnyomás, az agyérbetegségek és a szívbetegségek gyakorisága meghaladja az országos átlagot, daganatos megbetegedésben pedig annyian haltak meg az utóbbi években, mint ahányan születtek.


A túlsúly és a cukorbetegség...
Szilveszterkor megint megfogadtad, hogy leadsz néhány kilót? Megváltoztatod az életmódod? Segítünk, és még élvezni is fogod!  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

megelőzés szűrés betegségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés