Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Öt program Hollandiában

2008.08.20. | Hézinger Judit
Bár Hollandia kis ország, mégsem lehet rövid idő alatt megismerni a városok és a természet kincseit. Szemezgettünk a legjobb programok közül.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Túra a városban, avagy bringára fel

Akár a városokat, akár a vidéket szeretnénk felderíteni, a kerékpár ideális közlekedési eszköz a flamand országban. A kerekezés a holland életmód része, és az országnak Európában egyedülálló, csaknem 10 ezer kilométer hosszúságú kerékpárút-hálózata van, külön kereszteződésekkel és forgalomirányító lámpákkal. Ezeken az útvonalakon csaknem az egész ország bejárható. Így például nem okozhat gondot, ha Goudát, a sajtok híres városát, vagy Hágában az Európa Parlament monumentális épületét akarjuk felfedezni. Akinek nincs saját gépe, csaknem minden városban és faluban bérelhet drótszamarat. A turisták számára csoportos útvonalakat is szerveznek.

Erről a legtöbb információt a Holland Idegenforgalmi Hivatal tájékoztató füzetéből lehet megtudni, melynek címe: Cycling in Holland.

A fesztiválok országa

A hollandok nagyon szeretnek élni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a városok karnevál- és fesztiválkínálata. Az esti lámpafénynél andalgó szerelmespárok, az utcákon szóló dzsessz vagy romantikus zene minden szívet megdobogtatnak. A három legemlékezetesebb s egyben kihagyhatatlan parádé között ott van a Koninginnedag, vagyis a királynő születésnapja, április 29-én. Ezen az estén Amszterdam-szerte az utcákat és tereket sörsátrak, színpadok és vidámparkok lepik el, másnap pedig az egész város szabadpiaccá alakul át. Ilyenkor eszedbe ne jusson, hogy kifizesd a kereskedők által megszabott árat. Nyugodtan és bátran kezdj el alkudozni.
A másik, nagy hagyománynak örvendő rendezvény az alkmaari sajtfesztivál. Augusztus 27-ig minden pénteken Alkmaar városában tartják a világ talán legnagyobb sajtpiacát. A mázsatéren a négy sajthordó cég legényei száguldoznak a súlyos, aranyló csemegékkel. Munkájuk még a szemnek is fárasztó.
Az újévi kavalkád hasonlóan szívet dobogtató látvány, amikor az ország apraja-nagyja az utcán tombolva, derűsen beszélgetve, pezsgővel koccintva köszönti a következő esztendőt.

Vissza a természetbe

Hollandia területének jelentős hányadát a tengertől hódították el, ezért az ország természeti képe meglehetősen sajátos. A földművelés, erdészet és a városok terjeszkedése megbolygatja a növények és állatok természetes előfordulási helyeit. Ennek ellenére akad még olyan táj, ahol megfigyelhető az eredeti élővilág. A nagy goda (lotyó) az Amszterdam környéki ingoványos legelők gyakori madara, a barna rétihéja a náddal beültetett polderek alacsonyan fekvő területein lakik, a fekete harkály előfordulási helye pedig megnagyobbodott a telepített tűlevelűek miatt. A terület vadjainak jelentős része a lápvidékeken és a part mentél él, ahol számos természetvédelmi terület és nemzeti park található. A tengerparttól távolabb tágas, hangás és erdős vidékek nyújtanak további látnivalókat. Kihagyhatatlan közülük a De Kennemerduinen Nemzeti Park, 35 km-re Amszterdamtól, a Nyugati Fríz-szigetek és a De Weeribben nemzeti park természetvédelmi területe.

Irány a tenger!

A szó szoros értelmében, s minden formában. A tengert átszelő vitorlás fedélzetén eltöltött pár óra, miközben az arcodon érzed az északi szél csípős erejét, avagy a tengert átszelő hidakon tett séták felüdítik a tested és a lelked. A hidas séták nagy előnye, hogy a kialakított lelátókról elgyönyörködhetsz a tenger végtelenbe nyúló horizontjában. A csatornákat átszelő vízibuszokról, vízibiciklikről megszemlélheted a város történeti és építészeti érdekességeit. S ha már a vízparton vagy, a fürdésről sem feledkezhetsz meg. Nem árt azonban az óvatosság. Mivel az ország strandjainak zöme szabadtéri, csak saját felelősségedre merészkehetsz a gyorsan mélyülő tengervízbe.

Hup Holland Hup

Mielőtt bárki azt gondolná, teljesen megkergültem, gyorsan előrebocsátom: a fenti jelszó igen gyakori a flamandoknál. Már csak azért is, mert fociról van szó. Azt pedig nem árt, ha tudjuk, hogy az ország lakosságának 95%-a a labdát is szereti kergetni, és a meccseket is szereti nézni. A közös meccsnézés és a közben legurított töménytelen üveg sör különös színfoltja a helyi társadalmi életnek. A futballrajongás a holland nemzeti identitás egyik kifejezési formája. Akár győznek a hollandok, akár veszítenek, a legtöbb szurkoló már az izgalmas mérkőzést is értékeli. Ha esetleg magányosnak érzed magad Hollandiában, keresd fel a legközelebbi stadiont, és vegyél jegyet. A jókedv biztosan garantált!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés