Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 28. Wednesday, Irén, Levente   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Vallanak a 100 évesek: mi a hosszú élet titka?

2009.09.02. | Ötvenentúl.hu
Sok 100 év feletti a modern technológiát használja ahhoz, hogy fiatal maradjon, derül ki egy felmérésből. A 102 éves Marianne Crowder a változások elfogadását, az optimista hozzáállást és a segítő családtagokat és barátokat említi hosszú élete kulcsszereplőiként.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

- Engem minden érdekel – kezdi a korábbi táncos és tornatanár. - Abszolút. Minden újdonság csodálatos. Képzeljék csak, új telefonom van, épp ez, amit most használok. Engem is meglep, hogy ilyen sokáig éltem - folytatta a kétgyerekes anya, nyolcszoros nagymama és nyolcszoros dédnagymama.

- Mindig is jól éreztem magam. Nagyon egészséges voltam. Nem járok orvoshoz, mivel nincs rá szükségem. Az emberek mindig nagyon kedvesek voltak hozzám. A két lányom kivételes emberek, nagyon boldog házasságban éltem egy kellemes helyen. Rengeteg barátom van, többnyire a lányaim korosztályából természetesen. A legrosszabb az öregségben a sok-sok veszteség. De tökéletesen boldog vagyok.

És ez korántsem meglepő, ugyanis egy friss felmérés alátámasztja Crowder nagyi receptjét a hosszú életre. A több 100 év feletti időst megkérdező kutatásból kiderül, hogy a legtöbben úgy élnek, ahogy elmondják, XX. századi szokásaik megtartásával, ám nem kirekesztve a XXI. századot sem. A vizsgálat szerint a kerek születésnapot betöltöttek jelentős része használja a telefont, az e-mailt, illetve a sokkal fiatalabbak internetes kapcsolattartási módszereit, hogy lépést tartson úgy a személyes, mint a politikai és társadalmi ügyekben. Dr. John Mach geriátria szakorvos, a felmérést finanszírozó minneapolisi Evercare elnöke számára a legnagyobb meglepetést az idősek által használt eszközök modernsége jelentette.  - Legutóbbi felmérésünk alkalmával azt találtuk, hogy sok 100 feletti használ iPod-ot – mondta el. Idén kiderült, hogy az idős emberek előszeretettel használják a Google-t.

Mi a titok?

Az USA Népszámlálási Hivatala szerint jelenleg több mint 84 ezer 100 év feletti idős ember él az Államokban. 2040-re azt várják, hogy ez a szám 580 ezerre fog nőni. A mostani eredményeket telefonos interjúk alapján kapták. Megkérdeztek 1000 véletlenszerűen kiválasztott 20-83 év közötti amerikait, illetve 100 minimum 99 éves nőt és férfit. Az idős válaszadók 90 százaléka szoros kapcsolatot tart fenn családjával és barátaival, és ezt is tartják az egészséges öregség legfontosabb tényezőjének. Tízből kilencen állítják, hogy a mentális aktivitás megőrzése kritikus a hosszú élet szempontjából, és 88 százalékuk emelte ki a humor fontosságát is. Ötből több mint négyen vallották, hogy függetlenségük megőrzése is alapvető szerepet játszott korosodásuk nyugalma tekintetében, és csaknem kétharmaduk szerint nem a genetika, hanem az életmód az egészséges öregség alapja.

A legtöbb 100 év feletti életében fontos, központi szerepet játszik a modern technológia. Csaknem ötből egy idős ember használ mobiltelefont, 7 százalékuk e-mailezik, 4 százalékuk digitális fényképeket is szokott e-mailen keresztül küldeni, 3 százaléknyian használnak online adatszolgáltató rendszereket, és 12 százalékuk szokott szörfözi a világhálón. Két százalékuk mondta el, hogy arra használja a Google-t, hogy megtaláljon rég elvesztett ismerősöket.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés