Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. July 22. Saturday, Magdolna   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

A leggyakoribb, háziállatok által terjesztett betegségek

2010.04.06. | T. Puskás Ildikó
Vannak olyan betegségek, amelyek átterjedhetnek a házi kedvencekről ránk és szeretteinkre is. Íme, a legfontosabb szabályok!
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

Az állatorvosok első lépésként azt ajánlják: csak akkor vásároljunk, „fogadjunk örökbe” kutyát, macskát, ha biztosak vagyunk abban, hogy az állat „jól-létéhez” szükséges feltételeket biztosítani tudjuk.

Vegye, vigye!?

Már az is körültekintést igényel, hogy hol vásároljuk meg, honnan „szerezzük be” a velünk egy fedél alá költöző négylábút, rágcsálót, hüllőt. Ha állatkereskedőnél, akkor csak tisztán tartott üzletből vásároljunk, ahol a különféle hobbiállatokat megfelelő körülmények között tartják.
Ha a ketrecbe zsúfolt madarak, a foltos, hulló szőrzetű, esetleg kiütéses aranyhörcsögök, ugróegerek, a zavaros vízben egymás hátán torlódó ékszerteknősök közül választunk, öröm helyett ürömöt vásárlunk, hiszen az elhanyagolt, beteg állatok kikúrálása meglehetősen költséges mulatság, hogy a ránk és a környeztünkben élőkre leselkedő veszélyekről ne is beszéljünk…

Amennyiben kiskutyánkat tenyésztőtől vásároljuk, szintén csak alapos terepszemle után döntsünk. A talált vagy örökbe fogadni szándékozott kutyával, macskával első utunk az állatorvoshoz vezessen, aki alaposan átvizsgálja, szükség esetén pedig meggyógyítja a szerencsétlen sorsú négylábút, a beteg állat ugyanis nemcsak gond, hanem kockázat is...

Ez állati?!

Zoonózis. Az orvosok az állatokról emberekre terjedő betegségeket nevezik így. A több mint 250 fajta, ilyen eredetű nyavalyát a testi kontaktussal (simogatás, harapás, karmolás) lehet elkapni. A fertőzésért felelős kórokozók a baktériumok, a vírusok, a gombák és a paraziták (azaz az élősködő rovarok).

A macskák által terjesztett toxoplazmózis – amely egyébként az egyik leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség Magyarországon – különösen a várandósokat (a parazita, a méhlepényen áthatolva agyvelőgyulladást okozhat a magzatnál), a legyengült immunrendszerű felnőtteket és a még fejletlen immunrendszerű kisgyerekeket veszélyezteti. A toxoplasma gondii nevű egysejtű parazita fertőzésének tünetei az elsősorban nyaki nyirokcsomó-duzzanatoktól a tartós hőemelkedésen át a vérszegénységig, illetve a szemgyulladásig terjedhetnek. Orsóféreg-fertőzésre utaló jelek lehetnek a láz, a köhögés, a nehézlégzés, de előfordulhatnak súlyos béltünetek (hasi görcsök) is. A hüllőket – a szalmonellafertőzés veszélye miatt – ugyancsak tanácsos távol tartani a fent említett „rizikócsoporthoz” tartozóktól. 

A leggyakoribb, kutyák és macskák által terjesztett betegségek a szalmonella-, a Campylobacter-fertőzés, az orsóférgesség (a népnyelv gilisztának nevezi), a rühösség és az ótvar, amelyek a nem megfelelő higiénés körülmények között tartott négylábú barátainknál fordulhatnak elő.
Az otthon, kalitkában tartott madarak a papagájkór és a szalmonella kórokozóit adhatják tovább fajtársaiknak és gazdáiknak is. A papagájkór, amelyet baktériumok okoznak, nemcsak érintéssel „kapható meg”, hanem belégzéssel is, hiszen levegő útján (is) terjed. Egyike azon ritka, állatról emberre terjedő fertőzéseknek, amelyeket egyik ember továbbadhat a másik embernek. (A zoonózishoz köthető betegségek többségére ugyanis az a jellemző, hogy emberről emberre nem, vagy csak ritkán terjednek.)
A macskáknál és egyes rágcsálóknál (pl. az aranyhörcsögnél, tengerimalacnál, egérnél) gyakori bőrgombásodást ugyancsak elkaphatjuk. Ennek tünete nálunk a fertőzött bőrfelületen jelentkező piros folt, az állaton pedig kopasz, pikkelyező var.
A bőrön, kötőhártyán át és belégzés útján „továbbított” nyúlpestis (tularemia) szintén „egyirányú”, tehát állatról emberre terjed. Lázzal járó bakteriális fertőzés, amelynek kórokozóját nemcsak házi- és vadállatok, hanem kullancsok is hordozhatják és „közvetíthetik”. (Ez sem terjed emberről emberre.)
A kutyák és a rágcsálók által terjesztett leptospirosist baktériumok okozzák. A fertőzés a máj, a vese, a vázizmok, az agyhártya megbetegedésével járhat, illetve – súlyos esetben – máj- és veseelégtelenséghez vezethet.

Add meg neki is, ami jár!

A legtöbb állatról emberre, sőt az egyik házi-, hobbiállatunkról a másikra terjedő betegségek többségét is elkerülhetjük a személyes higiéné és az állattartási szabályok betartásával. Még az ép immunrendszerű felnőtteknek is komolyan kell ezt venniük, tehát az állat dédelgetése, simogatása, ellátása után mindig kezet kell mosni. Az állat egészségének megőrzésében fontos szerepe van élőhelye rendszeres tisztántartásának, illetve a betegségek megelőzésének (védőoltások beadatása, élősködő rovarok elleni készítmények használata). A legtöbb fertőzés ugyanis gondossággal elkerülhető. Ha valami rendellenességet (gyakori vakaródzás, bágyadtság, hányás, székelési, vizeletürítési zavarok) tapasztalunk házi kedvencünknél, kérjük állatorvos tanácsát, segítségét.

A felelős állattartók 7 pontja

 1. A piszkos, elhanyagolt környezet, illetve a gondozatlan kedvenc sok élősködő (bélférgek, bolhák, tetvek) számára maga a Paradicsom…
 2. Takarítsd össze a kutya és a macska ürülékét (udvarban, utcán, parkban), cseréld naponta a macskaalmot, mosd ki hetente a kutya pokrócát, párnáját, havonta mosd át a kosarát, takarítsd ki a fekvőhelyét, pihenőhelyét.
 3. Rendszeresen bolhátlanítsd a kisállataidat, a leggyakoribb galandféreg petéi ugyanis a bolhák „közvetítésével” is bekerülhetnek az állat, majd az ember szervezetébe.
 4. Ne engedd unokáidat olyan helyen játszani, ahová a kutyák, macskák piszkíthatnak.
 5. Féregtelenítsd négylábú barátaidat legalább negyedévente. Ezzel az egyszerű eljárással megakadályozhatod a rád és szeretteidre veszélyt jelentő bélférgek fejlődését, szaporodását.
 6. Ne hanyagold el az oltásokat! Négylábú barátainkat – a macskát éppúgy, mint a kutyát – szükséges az állatorvosilag megállapított ütemezés szerint oltatni, illetve féregteleníteni. Felnőttkortól már elég évente egyszer megismételni a vakcinázásokat, amelyek kutyáknál a parvo (fertőző gyomor- és bélgyulladás), a szopornyica, a koronavírusok, a veszettség és a májgyulladás, míg a cicáknál a macskaleukémia, a fertőző hashártyagyulladás, a fertőző gyomor- és bél-, orr- és légcsőgyulladás (herpeszvírus) és az úgynevezett macskanátha-fertőzés elleni védelemben játszanak fontos szerepet.
 7. Az állatok egészségének megőrzésében, a betegségek korai felismerésében és kezelésében fontosak a szűrővizsgálatok, ezért évente egyszer vidd el állatorvoshoz kutyádat, macskádat, egyéb szőrös emlőseidet.

Védd meg a vérszívóktól!

A hirtelen ébredő tavasz a kullancsok szaporodását is meggyorsítja. Fontos tudni, hogy nemcsak az erdőkben, ligetekben, kertekben, hanem a települések belterületein, a városi közterületeken – parkokban, ligetekben, sőt utcákon – is szép számmal megtalálhatók a kullancsok.

Tavasszal oltassuk be a kutyánkat, illetve szerezzük be a hosszan ható „riasztó” készítmények (ilyen lehet a nyakörv, kullancs elleni spray) valamelyikét. Bár – a szakértők azt állítják – ezeknek az élősködő rovaroknak csak minden ezredik egyede fertőzött a Lyme-kór vagy a babesiafertőzés vírusával, nem árt az óvatosság! Ha már befészkelte magát az állat bőrébe a vérszívó, mihamarabb távolítsuk el úgy, hogy ne nyomjuk össze a rovar potrohát, vagyis vigyázzunk: a kórokozó ne kerüljön bele az állat véráramába. 

A bolhafertőzöttség megelőzése – az állat és alma (háza, kosara stb.) megfelelő tisztántartásával – nemcsak azért fontos, mert az élősdi rovarok idegesítik négylábú barátainkat, és a szőrhullás nyomán kivakart bőr elfertőződhet, hanem azért is, mert a vérszívók ránk is átvándorolhatnak, és az arra hajlamosoknál a kényszerű együttélés allergiát okozhat.

Tudtad, hogy…?

 • a passzív dohányzás nemcsak nekünk, embereknek, hanem házi kedvenceinknek is árt, mert a füst a talaj közelében leül, így ők a levegőbe kerülő mérgek „legjavát” szívják be; sőt a macskáknak a nikotinfüst részecskéi a szőrükre tapadnak, amelyet tisztálkodás közben lenyalogatnak;
 • kutatások szerint a házi kedvencek körében is egyre terjedő daganatos és légúti (asztma, tüdőgyulladás) megbetegedések kialakulásában a légszennyezettség mellett a dohányfüstnek is szerepe van;
 • a kutyák és a macskák nem izzadnak, így egyáltalán nem, vagy csak igen kevés hőt tudnak leadni (pl. lihegéssel), ezért biztosítani kell számukra a kánikulában a hűsölés lehetőségét (árnyékos helyet a kertben, hűvös helyet a lakásban, tiszta, friss ivóvizet). Sokat segíthet, ha nem a déli forróságban és nem a forró aszfalton sétáltatod, és gyakran megfürdeted (nem hideg, hanem langyos vízben);
 • egyes szobanövények – a filodendron, a fikusz, az anyóslevél, a kroton, a majomfa, a diffenbachia, a mikulásvirág, a szobai futóka, a sárkányfa – nedvei méreganyagokat tartalmaznak, vagyis olyan helyen kell tartani őket, ahol házi kedvenceid nem legelhetik le a leveleiket, virágaikat;
 • nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviselik az időjárási fronthatások. Meleg front idején vagy közeledtével anyagcseréjük fokozódik, vérnyomásuk emelkedik, szívük szaporábban ver. A cukorbeteg és szívbeteg állatok ilyenkor nagyobb gondoskodást igényelnek. A hidegfrontot kísérő páratartalom-csökkenés és légnyomás-emelkedés hatására a szív működése gyengül, a vérnyomás csökken. Különösen az idősebb állatok érzik meg a hidegfronti hatást: gerinc- és ízületi bántalmaik felerősödnek, fokozódik hajlamuk a görcsre és a trombózisra, és emésztőszervi problémáik is jelentkezhetnek; az asztmás, epilepsziás kutyák állapota rosszabbodhat. A kettős fronthatás nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is alaposan megterheli. Főként az idős vagy beteg, legyengült immunrendszerű állat igényel fokozott figyelmet esetleg – rendszeres – állatorvosi felügyeletet.

A háziállatokra is veszélyesek a...
A kutyasétáltatás vagy a macskák elkóborlása után érdemes bundájukat átbogarászni. Az élősködők komoly betegségeket is terjeszthetnek.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace
Csak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Alzheimer-kór
Alvászavar
Depresszió
Rá ne fázz!
Fájdalom nélkül
Inkontinencia
Mentális frissesség
Mióma


hirdetés

hirdetés


hirdetés

hirdetés