Bejelentkezés
egy korosztály találkozóhelye
2017. June 27. Tuesday, László   |  Legyen ez a kezdőlapom Legyen ez a kezdőlapom
Főoldal
Főoldal  |  
Segítség
Segítség  |  
Keresés
Keresés 
 

Legendás írófeleségek

2014.01.04. | Ács Borbála
A Nyugat legnagyobb és legkülönlegesebb íróegyéniségei – Babits, Kosztolányi és Karinthy – izgalmas, szenvedélyes nőket szerettek. Három írófeleség portréját villantjuk fel.
megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

hirdetés

A nő élete során az idő múlásával egyre több és több szerepet vesz magára. Ezeket gyakran nagyon nehéz egymás mellé rendezni, irányítani, harmonizálni.Régen a nő a férfi támasza, a gyerekek táplálója és gondozója, elsősorban tehát a családi fészek megteremtője volt. Egyedül gondolkodnia, döntenie, tennie, alkotnia semmit nem kellett, sőt nem is szabadott.

Babitsné Török Sophie

Született Tanner Ilona kamaszkorától kezdve igazi szellemi élményekre, ismeretségekre, önállóságra vágyott, és főleg: Pestre.  Több kérője is akadt, de ezeket mind – néha az utolsó pillanatban – elutasította. Viszolygott a házasság hagyományos felfogásától, amit valamiféle megoldásnak, végpontnak érzett, nem akart „derék kis feleség lenni”.  Inkább színiiskolába, majd balettintézetbe iratkozott.  Majd ezt is megunva titkárnői állásokból tartotta el magát, mígnem elhatározta: a Nyugatban publikáló, igazi, befutott költőnő lesz.  Először Szabó Lőrinccel, Babits akkori lakótársával ismerkedett össze, akivel szexuális kapcsolatba keveredett, de saját bevallása szerint csak azért, hogy végre irodalomról beszélhessen valakivel, máskülönben irtózott a férfitól. Másfelől tudta: ha Babitshoz közel kerül, tőle egyenes út vezet a Nyugathoz és az irodalmi sikerekhez. Lassacskán közelebb is került céljához, első lépésként egy orgia alkalmával, amit saját maga így mesél el: „Január 7-én Mihály meghívott uzsonnára, Lőrincen kívül Komjáthy Aladár is jelen volt […]. Ez a nap emlékezetes mindkettőnknek, úgy hívjuk: orgia-nap. Mert párnákat és szőnyegeket terítettünk a földre, és úgy csókoltuk egymást bolond összevisszaságban. […] Később a fiúk mintha megneszelték volna, hogy Mihálynak (Babits) »ügye« kezdek lenni, s diszkréten átvonultak a másik szobába.”  Mikor felfigyelt rá Babits, a nő nem szerelmet érzett, hanem a fölemelkedés lehetőségét, és ez volt az, ami szexuális bódulatba ejtette. Napokkal később összeházasodtak, Ilona elhagyta állását. Kapcsolatuk során váltogatta szerepeit, de nem volt képes arra, hogy ezeket egymáshoz igazítsa. Írófeleségként művei bekerültek a Nyugatba, férje tanítgatta, terelte. Ugyanakkor rettegett a művészekkel együtt élő írófeleségek gyakori tébolyától és öngyilkosságától.  Így a viszony nagy részét egy mester-tanítvány kapcsolat határozta meg, amely Babits haláláig erős kapocs maradt: még a híres beszélgető füzetekben is Ilona verseit bírálta az író. Mindez keveredett az alkotó, önálló nő és a gondoskodó feleség alakjával.  Utóbbival sok küzdelme akadt :  gyereke egy korábbi abortusza miatt nem lehetett, így örökbe fogadtak egyet – Ildikóval való  viszonya azonban szélsőséges volt. Meddősége hatására szeretői viszonya Babits-csal megromlott, ezt a naptárából tudhatjuk, ahol szerelmi együttléteiket strigulázta. Ilona egyre gyakrabban keveredett szerelmi kapcsolatba nőkkel. Cselédjeivel, ismerőseivel, majd lányának osztályfőnökével is viszonya volt. Ezek a szerelmek enyhítettek azon a korszakon, mikor a haldokló Babits ágya mellett töltötte minden idejét. Bóka László így emlékszik Török Sophie-ra: „Kurta, rövidre vágott hajával, púderes, vörhenyes arcával olyan volt, mint egy artista vagy balett-táncos, vagy egy bohóc a szám után, mikor leszedte a festéket. […] Groteszk jelenség volt. Különösen a gyűlölet villanyozta fel.”

Kosztolányiné Harmos Ilona

Ilona fiatal színésznőként ismerkedett meg a sikeres, ismert és jóképű íróval. Egy véletlen hozta őket össze: egymás mellett ültek a színházban. A szünetben egy ismerős ment oda Kosztolányihoz, és felszólította, mutassa be a húgának.  Ekkor az író és Ilona nevetve konstatálták egyértelmű hasonlóságukat, és bemutatkoztak egymásnak.  Barátok, majd szerelmesek lettek. Kapcsolatuk korai szakasza örök játék volt, vidám és szomorú, kedves és féltékenykedő, egymást marcangoló harc.  „Az utcán is örökké játszunk. Gyakran Karinthy Frigyessel, hármasban. Különböző szerepeket osztunk ki egymásnak, s azokat éljük.” Éppen emiatt a baráti, játékos hangulat miatt indult zökkenőkkel szerelmi kapcsolatuk: többször szakítottak. Ilona szeretett volna elszakadni otthonról: erre a kor egyetlen lehetősége a házasság volt – Kosztolányi azonban viszolygott még a gondolatától is. Szakításaikkor a férfi szerelme a távolság és az elérhetetlenség érzésének hatására fellángolt, és féltékennyé vált. Mikor megtudta, hogy Ilonának aktív szerelmi élete volt előtte is, jobban beleszeretett, mint valaha azelőtt.  A lánynak később kérője is akadt, ami már Kosztolányi házasságtól való húzódozásán is enyhített. Azt írja: „Őrjöngve valami rendkívülit akarok, s meg tudnám neked mutatni még, hogy mennyire szeretlek. […] a házasságot alkalmatlannak tartom szerelmünk formájának”. Hogy később miért döntött mégis az esküvő mellett, így írta le: „[…] Ott álltunk emeleti kis lakásomban az ablak előtt. Vagy kidobom az ablakon, vagy elveszem  - mondtam. Hát elvettem.” Ilona férje hatására otthagyta a színházat és vágyait: csak a művészt szolgálta, majd maga is írni kezdett. Ahogy ő maga írta: „Hol kényeztető anyja voltam, hol alázatos gyermeke, hol meg aggódó felesége.” Gyakran hajnalig ült az alkotás lázában égő író mellett, és ötletekkel, tanácsokkal segítette. Önállóságát, saját egyéniségét végül mégiscsak az írásban találta meg, ám leginkább épp írófeleség-szerepéből fakadt művei maradtak ismertek. Emlékezései – főleg más írófeleségekről – élcesek, erősek, szókimondók, és gyakran nagyon gonoszak. Értékük viszont a megkérdőjelezhetetlenül érdekes apró emlékekben rejlik, amikhez így ma is hozzáférhetünk.

Karinthyné Böhm Aranka

Aranka az irodalmi visszaemlékezések főszereplője: van, aki azért írt róla, mert imádta, más azért, mert gyűlölte vagy féltékeny volt rá. Kegyetlen, gonosz és kacér nőként jellemzik, akinek ugyanakkor senki nem tudott ellenállni, annyira vonzó és kihívó volt. A férfiakon uralkodott, minden nyugalmat és harmóniát nélkülözött.  Karinthyval való életük viharos féltékenységi jelenetek és marakodások sora volt. Folytonos háborújuk általában a nyilvánosság előtt zajlott, így mindenkinek tudomása volt magánéletük titkairól. Nemcsak jelenetekkel, hanem módszeres lelki fegyverekkel is célba vették egymást – ebben Karinthy fáradt ki hamarabb. Míg az írónak oka volt a féltékenységre, Aranka pusztán férje tehetségét és szakmai sikereit irigyelte. Hogy ugyanakkor e mögött az örök harc mögött mégis rejtőzhetett valamiféle ragaszkodás és szeretet, azt mutatja Aranka végtelen kitartása férje megbetegedésekor: ápolta, vele utazott külföldi műtéteire, nyüzsgött és szervezett.
A másik két feleséggel ellentétben Aranka nem írásaival, hanem életével írta be magát az emlékezetbe: viharos viszonyaival, a férfiak imádatával és a nők gyűlöletével. A figyelem állandóan körülötte forgott, vagy ha éppen nem, akkor fogta magát, kiugrott a második emeletről, és máris újra ő volt a középpontban. Szellemi önállóságát is megtartotta: negyvenévesen, több nekifutás után orvosi diplomát szerzett, de csak férje halála után próbált munkát találni, erotikus fegyvereit azonban e célból nem tudta hasznosítani.
Halála is legendává lett: a koncentrációs táborban megtébolyodott, és állítólag még a hírhedt szörnyeteg-orvost, Mengelét is felpofozta.

Karinthy így becézte:
„Te buta, furcsa, édes és rettentően keserű, aranyos és szép és csúnya és tehetséges, nyugtalan te, te nagy, nagy baj és öröm a világon, nagy szerencsétlenség az én fejemben benne.”

Forrás: Borgos Anna Portrék a Másikról: Alkotónők és alkotótársak a múlt századelőn.


Vadi új könyvek vágás nélkül
Három könyv, három elhallgatott történet, amely végre eredeti formájában láthat napvilágot. Két klasszikus és egy kortárs mű olvasható...  tovább Tovább
Megdöbbentő az összefüggés: ár és...
Sosem gondoltam volna, hogy még az irodalmi élményeket is meghatározza a pénz.  tovább Tovább


megosztom:
Add a Startlaphoz twitter myspace

író szerelem feleségCsak röviden
Tovább
 
Kiemelt témáink
Fájdalom nélkül
Gyógynövénytár
Interjú
Képgaléria
Mosolyalbum
Nagyiklub
Programok
Tudtad?


hirdetés


hirdetés

hirdetés